HEDEF 18: MUTLULUK

Aleyna Şenozan
Yetkin Yayın
Published in
4 min readFeb 11, 2022

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SDG), 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanan hedefleri içeren evrensel eylem çağrısıdır.

Tüm dünyada açlık ve yoksulluğa son vermek, iklim değişikliği ile mücadele etmek, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak gibi 17 başlıktan oluşan sosyal, kültürel ve ekolojik meselelerin çözümüne odaklanır.

Mutluluk, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile ilişkilidir. SDG misyonu, dünyayı iyileştirmek, tüm insanlar için daha iyi bir dünya yaratmak ve “kimseyi geride bırakmadan” refahı ve mutluluğu sağlamaktır.

Dünya Mutluluk Raporu, Gallup World Poll Dünya Anketinden elde edilen verileri kullanır. Her yıllık rapor, Dünya Mutluluk Raporu web sitesinden indirilmek üzere halka açıktır. Mutluluk puanını takip eden sütunlar, ekonomik üretim, sosyal destek, yaşam beklentisi, özgürlük, yolsuzluğun olmaması ve cömertlik olmak üzere altı faktörün her birine odaklanarak mutluluk ve Sürdürülebilir Kalkınma arasındaki ilişkiyi kuvvetli bir şekilde destekler.

Rapor, her ülkenin mutluluğunu belirtmek için ayırıcılar kullanır. Bir “Ladder Skoru” oluşturmak için toplanır ve daha sonra sonunda bir “Distopya + residual” puanı içerecek şekilde değiştirilir.

DURUM NEDİR? BİZ BUNUN NERESİNDEYİZ?

Batı Avrupa ve Kuzey Amerika bölgelerinin sağlıklı hayat yaşama beklentisiyle beraber mutluluk skorunun yüksek olduğunu görüyoruz. Tahmin edilebilir bir dağılım grafiği ile karşılaştığımızı düşünüyor olabilirsiniz. Öyleyse ülke bazına inelim ve hangi ülkeyi örnek almamız gerektiğini de görelim.

Ülke bazında Mutluluk düzeyi 10 üzerinden 7.84 ile Finlandiya kendine hayran bırakırken,
Afganistan, 2.52 mutluluk puanı ile SDG maddelerine dikkat çekilmesi gerektiğini gösterir.

Türkiye ise Dünya ortalamasının altında kalarak 4.94 puanına sahiptir.

Ortalama mutluluk: 5.53

Finlandiya 2008- 2009 aralığı ve 2019 yılı haricinde mutluluğunda artış görülüyor. 2019 için Covid-19 etkisi araştırılabilir.
Türkiye için düzensiz bir durum söz konusudur. 2017 yılı itibari ile mutluluk puanı giderek düşüyor.

Helliwell CNN’e verdiği röportajda , “Geçen yıl tüm Finlerin diğer ülkelerde yaşayanlardan daha mutlu olduğu doğru, ancak göçmenleri aynı zamanda dünyanın en mutlu göçmenleriydi. Bu Fin DNA’sı ile ilgili değil. Bu ülkelerdeki hayat böyle yaşanıyor.” şeklinde belirtmiştir.

FARKLI OLAN NE?

🟩 : Mutluluk Ortalaması Yüksek Ülke 🟥 : Mutluluk Ortalaması Düşük Ülke

Mutlu kategorisine giren ülkelerde daha yüksek gelir, sosyal yardım, sağlıklı hayat beklentisi ve özgür seçimler yapabilmek varken mutsuz ülkelerde yolsuzluk fazladır. Benim için şaşırtıcı bir sonuçtur ki cömertlikte mutsuz ülkeler üstünlük gösterebilmiştir.

Finlandiya Mutluluğun Sırrını Eğitim Olarak Açıklıyor

Mutluluğun temellerini ekonomik üretim, sosyal destek, yaşam beklentisi, özgürlük, yolsuzluğun olmaması ve cömertlik şeklinde sıralamıştık. Bu etkenler doğrultusunda mutluluk skoru ile yüksek korelasyona sahip ekonomi başlığı öne çıkıyor. Finlandiya da ekonominin temelinin eğitim olduğunu kabul etmektedir.

Dünyanın en mutlu ülkesinin eğitim sırlarına kısa bir göz atmak gerekirse,

Genel olarak karşılaştığımız öğrencilerin sadece bir testi geçmek için konuları öğrenmeleri ve öğretmenlerin yalnızca öğrencilerin bir testi geçmeleri amacıyla ders veriyor olmasıdır. Bu öğrenme modeli Finlandiya için denklemden atıldı. Finlandiya’da standart testler yoktur. Finlandiya’daki tüm çocuklar, bireyselleştirilmiş bir temel ve notlandırma sistemine sahiptir.

Bireyselleştirilmiş temel, öğrencilerin kendi ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda eğitim-öğretim programlarını hazırlamasıdır. Genel müfredat bu noktada sadece genel bir çerçeve tanımlar.

Ülkeler eğitimi Darwinci rekabet sistemi olarak görürken, Finler bunu farklı görüyor. Finlandiya’nın eğitim sisteminin en iyi performans gösteren okullar veya öğretmenler listesi yoktur. Rekabet ortamı yerine iş birliği anlayışı benimsenmiştir.

Samuli Paronen adlı bir yazar şunları söylüyor:

“Gerçek kazananlar rekabet etmez.”

— Samuli Paronen

RAPOR SONUCU

Aslında gidişatın çok da iyi olmadığını söyleyebiliriz. Mutluluk oranları, Kalkınma Hedeflerinin 2030 yılına kadar gerçekleşmesi açısından bir miktar soru işareti yaratıyor. 2005 yılından 2021 yılına dek Dünya genel mutluluk ortalamasında azalış devam etmektedir. Ancak bu durumun bizi ümitsizliğe sürüklemesi olası ve en kolay kaçış yoludur. Aksine, bu bizler için yapılabilecek çok fazla fırsat ve girişim yaratır. Denemeye devam edelim. 2022 yıl sonu mutluluğu için oluşturduğum bir makine öğrenmesi modeli ile aşağıda sonucunu belirttiğim bir tahminim oldu. Kendimi haksız çıkarmak dileğiyle…

✅2022 yılı mutluluk düzeyi ortalamanın altında kalan ülkeler için ortalama mutluluk tahmini:3.94 /10
✅2022 yılı mutluluk düzeyi ortalamanın üzerinde yer alan ülkeler için ortalama mutluluk tahmini :6.89 /10

NOT: Grafikleri detaylı incelemek ve nasıl oluşturulduğunu görmek isteyenler için github linkini bırakıyorum. Veri setlerine worldhappiness sitesinden ulaşabilirsiniz. Mutlu kalın !

--

--

Aleyna Şenozan
Yetkin Yayın

General Thinker| Computer Engineering Student| Data Science| Prayer for Underwater Life