Geleceğe Umut Köprüsü
Hepimiz, en azından bazılarımız, hayatımızın belli kesitlerinde “Evet, şu an buradayım ve işe yaradığımı hissediyorum.” dediğimiz anlarla karşılaşmışızdır. Bu anlarımdan biri ile sizleri tanıştırmak isterim.
Ben, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği bünyesinde bir bursiyer olarak; dernek tüzüğü, kuralları ve misyonu çerçevesinde her yaz memleketimize gönderilip, proje masraflarını dernek karşılayacak şekilde sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriyorum. Projenin adı Geleceğe Umut Köprüsü. 10–13 yaş aralığında olan çocuklarla yaz döneminde 5 ayrı oturumla bir araya geliyoruz. Derneğimizin sene boyunca bursiyerlerine vermiş oldukları eğitimler ışığında çalıştığımız çocukları bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu proje; saha öncesi, saha sırası ve sonrası olarak çeşitli aşamalar içeriyor.
Saha öncesi: Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin Baltaş Grup ile yürütmüş olduğu saha öncesi eğitimleri; toplumsal cinsiyet eşitsizliği, aile kavramı, kadın-erkek rolleri, okul okumanın önemi, meslek edinmenin ne olduğu, hobiler, hijyen kuralları ve roller derken birbirinden değerli ve önemli başlıklar altındaki konuları kapsar. Bu eğitimleri online şekilde yüzlerce üniversiteli kadın öğrenci alır ve sahada karşılaşabilecekleri her türlü problemle başa çıkma, çocuklardan gelebilecek sorulara karşı doğru ve düzgün iletişim becerisi kazanma noktalarında donatılır. Ardından; seçmiş oldukları yöreyi, yöreyi daha yakından tanımamız için sosyolojik-jeopolitik-kültürel ögelerini, bir araya geleceği çocukları ve onların kimler olduklarını anlatan küçük bir ön bilgilendirme yazısını derneğe ulaştırır. Dernek bu noktada, her bursiyerine proje sırasında çocukların ve bursiyerinin olası yeme, içme, ulaşım ve hediye masrafını karşılamak adına banka hesaplarına para gönderir.
Saha sırası: Birbirinden tatlı, akıllı, minik kalplerle bir araya geldiğimiz beş oturum gerçekleştiriyoruz. Bu oturumlar bazen müzede, parkta, antik kentte, sergide, çimende, bahçede, kazı alanında, sanat galerisinde, köyde, kütüphanede olur. Demem o ki; elimizdeki imkanlarla ve projeyi yaptığımız şehrin zenginlikleriyle çocukları gezdirip o esnada sohbetler etmeyi amaçlıyoruz. Ben kendi deneyimimde: Geçen sene Adıyaman’ın Karapınar Mahallesinde projemi gerçekleştirdim. Bu mahalle benim doğup büyüdüğüm, yerlere çakılıp oyunlar oynadığım bir mahalle. Sosyoekonomik açıdan dezavantajlı, ebeveynlerin ilkokul terk olup genellikle çiftçilik ve hayvancılıkla uğraştığı, çocukların eğitimine pek de önem verilmediği bir yer. Ben buradaki çocukları özellikle seçtim çünkü onların bizlere çok ihtiyacı var. İçlerinden çıkmış biri olarak onları en çok ben anlarım diye düşündüm. Projem için seçtiğim çocuklar komşumun, mahallemin çocuklarıydı. Onlarla müze, antik kent, sergi alanı, kütüphane, park gezdik; kitap okuduk, resim çizdik, yapboz yaptık, kadın-erkek rolleri tartıştık, kişisel bakım hakkında bilgi sahibi olduk. Bu onlar için benzersiz bir keşifti, kafalarında soru canlandırdıklarını gördüm. Her buluşmaya ve sohbete ne kadar heyecanlı geldiklerini gözlerinden okudum. Benzersizdi.
Proje sonrası: 5 oturumu kapsayan notları ve varsa belki fotoğrafları, dernek arşivinde durması için dosya haline getirip, çocukların finalde çizdikleri resimleri de ekleyip derneğimize elden teslim ediyoruz. Ardından projeler inceleniyor ve değerlendiriliyor, en beğenilen ve faydalı olduğu düşünülen projeler ödüllendiriliyor. Geçen yaz derneğimizin göz bebeği olan bu projede ben de ödül almıştım. Ödül alamayan arkadaşlarımın tamamının da harika işler çıkardığını gördüm. Böyle benzersiz bir ruhun, oluşumun, motivasyonun içinde olduğum için o kadar şanslıyım ki! Bu gibi dernek veya vakıfların burs -kariyer etkinliklerinin yanı sıra bize dünya insanı olmamızı, dönüp çıktığımız coğrafyalarda hala pencere önünde oturup ona yol göstermesini beklediği ablalarını arayan çocuklarla bir araya getirmesini, bizlere güzel kalpli olmayı, kadın-insan dayanışmasını aşılamayı, sorumluluk sahibi bir vatandaş olmayı öğrettiği ve pekiştirdiği için teşekkür ediyorum. Ülke için yapılacak çok şey var, biliyorum. Ama büyüdüğümüz karanlık topraklara bir mum yakabilmişsek, civarını az da olsa aydınlatabilmişsek ne mutlu bize!
Merak ederseniz ve incelemek isterseniz:
Geleceğe Umut Köprüsü projesi: https://www.tukdistanbul.org/gelecege-umut-koprusu-projesi/
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği misyon ve değerler: https://tukd.org.tr/sayfa/misyon-vizyon-degerler
Çeşitli eğitimlerimiz: https://www.tukdistanbul.org/kategori/akademi/