Herkesin Denediği “Morning Pages” Nedir?
Dünyanın birçok yerinde büyük yankı uyandıran ve dikkat çeken ‘Morning Pages’ egzersizini ben de denedim. İşte deneyimlediklerim!
Morning Pages ile okuduğum bir blogda tesadüfen karşılaştım ve karşılaşır karşılaşmaz dikkatimi çekti. Hemen üzerine araştırma yaptım; nedir, nasıl yazılır, faydası/zararı nedir?
Morning Pages Nedir ve Nasıl Yazılır?
Deneyimlerime göre Morning Pages egzersizinin temel amacı bilinç akışını sağlamak. Düşüncelerini çekmeceye yerleştirir gibi klasörlerine yerleştirmek. Tabi bunu daha doğru ve anlamlı yapmak için bazı uyulması gereken kurallar var:
- Sabah kalkar kalkmaz yap!
Bu işin kritik noktası bu. Morning Pages’i günün herhangi bir saatinde yapamazsınız. Uyandıktan hemen sonra yapmalısınız. Adı üzerinde ‘morning’. - Kağıt ve kalemle yaz.
Dijitalde yazma süremizle elimizde kalemi tutup yazma süremiz birbirinden farklı. Düşüncelerimizi toplamak için kağıt ve kalemle yazmak gerekiyormuş. — Kendi deneyimime göre kesinlikle kalem ve kağıt kullanmanızı öneririm. Telefonunuzun veya tabletinizin notlar kısmına yazmayın çünkü o zaman amaçlanan noktayı kaçırmış oluyorsunuz. Bırakın düşünceler zihninizden defterinize aksın. - Önerilen sayfa sayısı 3. (A4 boyutlarında)
Ben her gün 3 sayfa yazamadım. Kendinizi yazdıkça yazmaya zorlayın ama sizi rahatsız edecek kadar da zorlamayın. Sonuçta bu sizin kendinizle baş başa olduğunuz, kendinize ayıracağınız bir vakit. Bunu sıkılarak veya istemeyerek yapmaya çalışmayın. - Önemli olan yazmak.
Yazarken konudan konuya atlamayı dert etmeyin. Akışa takılmayın. Bırakın zihniniz aksın. Ben yazarken bir konudan bir diğerine geçerken hiç dert etmiyordum,aynı yakın bir arkadaşınızla konuşur gibi. Sonuçta burada makale yazmıyoruz o yüzden giriş-gelişme-sonuç yapayım, güzel yazayım diye düşünmeyin. Bir kitap oluşturuyorsunuz ve yazarı sizsiniz. Siz nasıl isterseniz öyle yazın.
Peki Morning Pages Egzersizinde Neler Yazabiliriz?
İstediğiniz her şeyi! Rüyalarını, şükrettiklerini, günlük/aylık/yıllık planlarını, kendinize notlarınızı, hayallerini… Her şeyi.
Ben sabah uyanır uyanmaz elime kalemimi defterimi alıp yazmaya başladım ve bunu 1 ay boyunca denedim. Morning Pages egzersizini deneyen yabancı bloggerlardan birinde çok güzel bir şey gördüm ve bayıldım. Defterine yazdığı ilk cümle şuymuş; ‘Today is the best day ever!’. Daha o günü yaşamadan beynine gönderdiği mesaj harikaydı. O yüzden bunu kendime uyarladım ve her sabah uyandığımda ‘Bugün yaşayacağım en güzel gün’ diye başlıyorum. Eğer rüya gördüysem rüyamı, günlük planlarımı, dün günümün nasıl gittiği, eğer birinin bahsi geçtiyse o kişiden bahsediyorum; konu uzadıkça uzuyor ve bir yerde tıkanıyordu. Zaten konu tıkanana kadar birçok şey yazmış oluyordum ve kelimeler kağıda zorlanmadan dökülüyordu.
Morning Pages Yazmanın Faydaları
Bu egzersizi 1 ay boyunca sınav haftamda denedim. Önerilene göre; zihninizi toparlayamadığınız, dikkatinizi sürekli birden çok şeye vermeniz gerektiğinde, üzgün/yorgun/stresli veya iyi hissetmediğinizde Morning Pages yazmanız daha etkili oluyormuş. Ben de buna katılıyorum. Sınav haftamda denediğimde kafamı boşalttığımı fark ettim, yerleşmemiş düşünceler sürekli bir köşeden bir köşeye koşturup durmuyordu, ya da daha az koşturuyordu. Yaşananlara ve kendime karşı olan farkındalığımı arttırdı. Kendimde fark ettiğim bir diğer değişiklikte duygularımı ifade etme yeteneğimin artmasıydı.
Bunlar benim Morning Pages deneyimlerimdi. Siz de kendi deneyimlerinizi benimle yorumlarda paylaşın.
Her günümüzü ‘Today was the best day ever’ diyerek noktalamak dileğiyle.
Aslıhan MISIR