Meditasyon ve Zihnin Yalın Hali Arasında Bağ Var

Tuğçe Şahin
Yetkin Yayın
Published in
2 min readNov 30, 2021

Meditasyonun vücudumuzda bulunan stres seviyesini nasıl en aza indirdiğini ve zihnimizin en yalın haline nasıl ulaşmamızda bize rehberlik ettiğini anlatmadan önce, beraber zihnin yalın halinin ne demek olduğu üzerine düşünelim.

Zihnin yalın hali, aklımızdan gelip geçen onca düşünceye izin vermek. Onlar gelip geçerken farkındalıkla olan ve biteni izlemek, bitmesi için zorlamak yerine zihinden geçen tüm düşünceleri yargısız kabul edebilmektir. Evet yanlış duymadınız, zihnimizin karmaşıklığını kabul etmek onun kendini anlamlandırmaya çalışma sürecinde farkındalıkla olanı biteni izlemek zihnimizin en yalın halidir.

Peki zihnimizin yalın haliyle meditasyon arasında nasıl bir bağ vardır? Meditasyon, kendimizi dinleme, zihnimizden gelip geçen düşünce ve duygularla ilişkimizi değiştirme ve onlara farklı bakış açıları kazandırmak demektir. Kısaca buna, zihnimizi eğitmek diyebiliriz. Sürekli olarak stresli ruh hali bedenimizi ve zihnimizi olumsuz etkiler. Bu duyguların beraberinde getirdiği kortizol ile adrenalinin bedenimizde sürekli salgılanması kalp rahatsızlıkları, migren, yüksek tansiyon gibi pek çok farklı sağlık problemlerine neden olmaktadır.

Meditasyon, zihnimizin ve bedenimizin çeşitli uyaranlardan uzak onları izleyebileceğimiz ve nefesimizin olağan akışı ile anı seyredebileceğimiz bir pratiktir. Zihnimizin karmaşık hali içinde onu görmeye ve her bir düşünceyi fark etmeye alan yaratan meditasyon pratiği, zihinden geçen tüm duygu, düşünce ve ruh haline hissettiğiniz tüm yargılar dışında var olabileceğini görmenizi sağlamaktadır. İster belirli komutlarla isterseniz de sadece nefesinizi izleyerek an içine gelebildiğiniz meditasyon ile hissettiğiniz tüm duyguların varlığını, geçiciliğini ve bu duygu durumların varoluşumuzun bir getirisi olduğunuz kabul edebilirsiniz, bu mümkün.

Meditasyon yaparak ana odaklanabilir, zihninize “ben buradayım, güvendeyim, seninleyim ve sakin olmaya hazırım” sinyalleri verirsiniz. Bu sinyali alan beynimiz yavaşça sakinleşmeye başlar ve bedenimize rahatlama sinyallerini gönderir. Bununla beraber tüm bedeninizi kaplayan gevşeme hissi artık vücudunuzdaki stres seviyesini olabildiğince aza indirmiş olur. Yaşadığımız bu dönemde hayatlarımız hep koşuşturma halinde ve zihnimiz hep karmaşık. Bu gibi durumlarda kendi ihtiyaçlarımızı fark etmeden devam ettiğimiz sürece motivasyonumuzu kaybedebilir, kendimizi sürekli olarak zor duygulardan geçerken bulabiliriz. Meditasyon içinden geçtiğimiz zor duyguları hissetmede ve onları fark etmede bizim için alan yaratmaktadır. Kendinize bu alanı yaratmaya izin verin ve tüm farkındalığınız ile anın size getirdiği duyguları yargısızca kabul edin, işte o zaman yalın bir zihne sahip oldunuz demektir.

Belki de ihtiyacımız olan tek şey derin bir nefes almaktır.

Kalbimle…

--

--