Nedir Bu Veri Bilimi?
Günümüzde belki de en sık duymaya başladığımız “Veri yeni çağın petrolüdür” sözü, verinin ve veri biliminin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. IDC’ ye göre 2018 yılı veri üretimi 33 zettabytes iken dünya veri üretiminin 2025 yılında 175 zettabytes seviyelerine ulaşması bekleniyor. Covid-19 süreciyle birlikte dünya genelinde eğitim ve çalışma hayatı başta olmak üzere neredeyse tüm süreçler online ortama taşınmak durumunda kaldı. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda dünya veri kullanımı ve veri üretim oranlarının misliyle artacağını öngörebiliriz.
Dünya veri üretimi artan bir ivme gözlenirken veri okyanusu içerisinden işimize yarayacak verileri bulabilmek, işleyebilmek, verilere anlamlar yükleyebilmek ise çok ciddi ve bir o kadar da önemli bir hâl aldı. Bu vesile ile “Veri Bilimi” kavramı ortaya atılmış ve dünya ülkelerinin en çok aradığı mesleklerden birisi ortaya çıkmıştır: “Veri Bilimci”
Veri Bilimi (Data Science) Nedir?
Veri bilimi büyük veri okyanusu içerisinden istatistik, bilgisayar bilimleri, sektör bilgisi ilkelerini kullanmanın yanı sıra algoritmalar, problem tanımları, sistemler gibi ögeleri içinde barındıran faydalı ve anlamlı bilgi çıkarma sürecidir.
Veri Bilimci Kimdir?
Veri bilimci, veri kaynaklarından istatistik, bilgisayar bilimleri, sektör bilgisi gibi temel ilkeleri kullanarak verileri sınıflandıran, yorumlayan ve üst düzey yöneticilerin aksiyon almasına yardımcı olan, faydalı ve anlamlı bilgi çıkarma sürecini yöneten kişidir. Farklı yazılım geliştirme araçlarını kullanarak veri kaynaklarını betimlerler. Betimlenen veri kaynakları üzerinde veri analitiği ve tahmin algoritmalarını kullanarak öngörüye açık modeller inşa ederler.
Veri Bilimcinin Görev Tanımları Nelerdir?
Veri kaynaklarından faydalı bilgi çıkarma sürecini yöneten veri bilimcilerin sektörde üstlendikleri görevleri şu şekilde listeleyebiliriz:
- Veri kaynaklarını araştırmak ve bulduğu kaynakların analizini yapmak,
- Verilerin ne ifade ettiğini doğru şekilde anlayabilmek,
- Verilerde bulunan hataları düzeltmek, eksiklikleri gidermek,
- Verileri sistematik şekilde sınıflandırmak,
- Hipotez geliştirerek, hipotezler ışığında çıkarımlar yapabilmek,
- Veriler üzerinde görselleştirme metotları kullanarak çalışmak,
- Veri biliminde en sık kullanılan programlama dillerine (Python, R) hakim olmak.
Veri Bilimcilerin İş Sektöründeki Yeri
U.S News 2021'e göre dünyanın en çok aranan 100 mesleği içerisinde veri bilimcilerin 8. sırada yer aldığı görülüyor. U.S News’in yaptığı araştırmalar sonucunda veri bilimcilerin 2019 yılına göre ortalama maaşlarının yıllık 94.280$ olduğu görülürken iş tecrübesi ve çalışma yıllına göre maaşlarının yıllık 70.090$ - 125.140$ aralığında değişlik gösterdiği açıklandı.
Türkiye’de veri bilimcilerin maaşları ise dünya genelinde olduğu gibi iş tecrübesine göre değişiklik göstermektedir. Türkiye’de ortalama bir veri bilimcinin 6.000 TL aldığını görüyoruz fakat bu rakamlar iş tecrübesine göre 10.000 TL’ye kadar artış gösterebiliyor. Bu rakamlara baktığımızda ise Türkiye’de çalışanların ortalama gelirlerine göre oldukça iyi düzeyde olduğunu görebiliriz.
“Veri modern çağın petrolüdür” sözüne değinerek son bir ekleme yapmak istiyorum. Bu petrolü çıkartmak ve işleyip anlamlandırmak oldukça zor bir süreçtir. Bunu göz önünde bulundurarak veri bilimcilerin neden dünyanın en çok aranan meslekleri arasında yer aldığını görebilir ve gelecekte çok iyi konumlarda yer bulacaklarını rahatlıkla öngörebiliriz.
Vakit ayırıp içeriğimi okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım sizler için faydalı olmuştur.
Gelecek içeriklerde görüşmek üzere :)
Sevgiyle kalın,
Zeki Batuhan Meral
Kaynakça;