Rümeysa Mintemur
Yetkin Yayın
Published in
3 min readApr 4, 2021

--

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Bugün benim özellikle bir süredir heyecanla takip ettiğim, okuduğum araştırdığım bir konuyu (YetGen eğitimlerimizin de büyük bir katkısı oldu) sizinle de paylaşmak istedim. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, 17 küresel amacıyla birlikte aşırı yoksulluğu sona erdirmek, eşitsizliğin azaltılması ve iklim değişikliğini düzeltme sorunlarıyla birlikte aslında etrafımıza baktığımızda her ne sorun görüyorsak cidden onların hepsine odaklanıyor. Bu haliyle de gerçekten dikkat çekiyor. Ben de süreç nasıl ilerledi, kararlar nasıl alındı bunları merak edip, odaklanmak istedim.

25 Eylül 2015 tarihinde, Birleşmiş Milletlerin Newyork’da düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nde ülke liderleri bir araya geldi. Sorun oldukça büyüktü ve bence zirvenin asıl amacını en güzel tanımlayan cümle şuydu; “Bugünün gereksinimlerini, gelecek kuşakların gereksinimlerini karşılama yeteneğinden ödün vermeden karşılayan kalkınma” Bu tanım da ilk kez 1987 yılında Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonunun hazırladığı Brundtland raporunda geçiyor. Buradan da görüyoruz ki sorunlarımız yeni değil ve “yaşanılabilir bir dünya” için vaktimiz gittikçe daralıyor. Zirvemize dönersek ülke liderleri 2030 yılına kadar dünyada yoksulluğun tüm boyutlarıyla ortadan kaldırılması ve insanlığın ortak refahının sağlanması için 17 hedef ve 169 alt başlıktan oluşan “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni kabul etti. Bu hedefler Birleşmiş Milletler’in 2000 yılında ilan ettiği Binyıl Kalkınma Hedeflerinin devamı niteliğinde de görülebiliyor aslında tek fark olarak Binyıl Kalkınma hedefleri 8 hedeften oluşmaktaydı ve zamanla dünyanın ve ihtiyaçlarımızın değişmesiyle sürdürülebilir kalkınma hedefleri de bu değişime ayak uydurdu.

İlk olarak temel nokta olduğu için ve değişen kısımlara ışık tutmak amacıyla Binyıl Kalkınma Hedeflerini de göstermek istedim.

Aşırı yoksulluğun ve açlığın yok edilmesi.

Evrensel ilköğretimin sağlanması.

Cinsiyet eşitliğinin teşvik edilmesi ve kadınların güçlendirilmesi.

Çocuk ölüm oranının azaltılması.

Anne sağlığının iyileştirilmesi.

HIV/AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla mücadele edilmesi.

Çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması.

Kalkınmaya yönelik küresel iş birliğinin geliştirilmesi.

UNDP’nin de sitesinde belirttiği gibi; Halihazırda Binyıl Kalkınma Hedefleri milyonlarca insanı yoksulluktan çıkarmaya, hayat kurtarmaya ve çocukların okula gitmesine yardımcı oldu; gebelikte anne ölümlerini azalttı; kadınlar için daha geniş fırsatlar sağladı; temiz suya erişimi artırdı ve birçok insanı ölümcül ve sakat bırakan hastalıklardan kurtardı. Anlaşmanın 2015 yılında tamamlanmasıyla tekrar bir dünya ihtiyaçlarına bakıldıktan sonra dönemin, ihtiyaçların değişilmesiyle bu sefer içerikler ve maddeler değiştirilerek 17 maddeyle bu sefer bizim de bildiğimiz üzere “sürdürülebilir kalkınma amaçları” imzalandı.

UNDP ise Binyıl Kalkınma Hedefleri kapsamında kaydedilen ilerlemenin daha da hızlanması için birçok ülkeye destek sağlıyor.

Binyıl Kalkınma Hedeflerinden sonra neler değişti diye amaçlarımıza madde madde bakacak olursak ;

Amaç 1: Yoksulluğa Son

Amaç 2: Açlığa Son

Amaç 3: Sağlık ve Kaliteli Yaşam

Amaç 4: Nitelikli Eğitim

Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Amaç 6: Temiz Su ve Sanitasyon

Amaç 7: Erişilebilir ve Temiz Enerji

Amaç 8: İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme

Amaç 9: Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı

Amaç 10: Eşitsizliklerin Azaltılması

Amaç 11: Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar

Amaç 12: Sorumlu Üretim ve Tüketim

Amaç 13: İklim Eylemi

Amaç 14: Sudaki Yaşam

Amaç 15: Karasal Yaşam

Amaç 16: Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar

Amaç 17: Amaçlar için Ortaklıklar

--

--

Rümeysa Mintemur
Yetkin Yayın

okumayı, araştırmayı çok sevip bunu herkesle paylaşmak isteyen biri 🌱