Sürdürülebilirlik Neden Bu Kadar Önemli?
Ben sürdürülebilirlik kavramının çok önemli bir kavram olduğunu düşünüyorum. Bu yaşam tarzını hayatıma entegre etmek ve çevreme yaymak için birtakım uğraşlar veriyorum. Bu yazımda size sürdürülebilir yaşamın önemimi aktaracağım ve kendi deneyimlerimden öğrendiğim sürdürülebilir yaşam tavsiyelerimi sizlerle paylaşacağım. Umarım bu yazının sonunda sizler de sürdürülebilir yaşama geçmek için bir adım atarsınız!
Sürdürülebilirlik Nedir?
Bu yazıda çokça okuyacağınız sürdürülebilirlik kavramını açıklayarak başlayalım. Size kendi cümlelerimle şöyle açıklayabilirim:
Sürdürülebilirlik, insanların dünya üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri en aza indirmek için günlük hayatımıza entegre etmemiz gereken önemli bir alan. Daimi olma yeteneği. Geleceğin kaynaklarına önem vererek bugünümüzü yönetebilme becerisi.
Sürdürülebilirlikte 3R Kuralı
3R kuralı reduce, reuse ve recycle kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşan bir kavramdır. Bu kelimeler Türkçeye sırasıyla azalt, tekrar kullan ve geri kazandır şeklinde çevrilebilir.
Sürdürülebilir yaşamda bu üç kavram çok önemlidir ve aslında birbirlerini takip eden adımlardır.
Kullandığımız her şeyi azaltmalıyız. Tekrar tekrar kullanılabilecek ve geri dönüşüme uygun ürünler seçmeliyiz. Bu yöntem sayesinde kişisel atıklarımızı büyük oranda azaltabiliriz.
Sürdürülebilir Bir Yaşamın Olumlu Etkileri
Sürdürülebilir yaşam denilince çoğu insanın aklına daha az konforlu bir yaşam stili geliyor ama aslında önyargısız bir şekilde olaya bakabilseler tam tersi bir durumla karşılaşacaklar. Sürdürülebilir yaşam, bir çok alışkanlığımızı değiştirmekten geçiyor. Değiştirdiğimiz alışkanlıklar sayesinde daha düzenli, daha sağlıklı, daha tutarlı, daha minimal bir hayat yaşıyoruz. Hem dünyamız hem kendimiz için çok büyük bir iyilik yapıyoruz aslında. Sürdürülebilirliğe doğru atılan adımların doğamıza gösterdiğimiz duyarlılıkla beraberinde karakter gelişimimizde de rol oynadığını düşünüyorum.
Sürdürülebilir ürünler kullanarak bireysel değişime başlayabiliriz!
— Her gün kullandığımız sıkıştırılmış gaz olan deodorantların evrenimize bir çok zararı var. Bu deodorantlar yerine krem deodorant kullanarak ozon tabakasını delmeden de güzel kokmak, ferah hissetmek mümkün!
— Ne yazık ki içinde bulunduğumuz çağda tüketim çılgınlığı çok yaygın. Kısa vadede edindiğimiz mutluluklar uzun vadede bir çok zararı beraberinde getiriyor. Bu sebeple bir ürün almadan önce iki kere düşünüp gerçekten de ihtiyacımız varsa almayı tercih edebiliriz. Mesela evde 5 tane kazağımız var ve biz 6. bir kazak daha almak istiyorsak evde giymediğimiz kıyafetlerimizi 2. el eşya satan uygulamalar üzerinden satarak ve yine o uygulamalar üzerinden beğendiğimiz ürünleri alarak bu şekilde hem kişisel atığımızı azaltarak hem de çeşitlilik sağlayarak dolabımızı çeşitlendirebiliriz. Bu sayede tekstilin olumsuz etkilerini azaltabiliriz.
— Her gün kullandığımız ulaşım araçları da biliyorsunuz ki çevremize minimum da olsa maksimum da olsa bir zarar veriyor. Bu noktada hayatımıza yürüyüşü dahil etmeliyiz. Kısa mesafelerde, uygun hava şartlarında yürümek sağlığımız açısından da bize olumlu etkisi olacak bir eylem. Yürümeye uygun olmayan durumlarda ise mutlaka toplu taşıma araçlarını kullanarak minimum zararla ulaşımımızı sağlayabiliriz.
— Evlerimizde daha fazla gün ışığı, daha az elektrik kullanarak ışığın evrenimize saçtığı zararı azaltabiliriz. Güneş panellerinden faydalanabiliriz.
— Plastik üretiminde kullanılan fosil hidrokarbonlar yenilemeyen kaynaklar oldukları için küresel ısınmaya katkı sağlar. Plastik poşetler yerine bez torba, plastik şişeler yerine matara kullanabiliriz. Plastik hem bizim için hem çevremiz için çok zararlı bir madde. Plastik torbalar ve strafor saklayıcıların çözünmesi binlerce yıl aldığı için deniz hayvanlarının ölümüne ve toprak ile suyun bozulmasına neden olurlar. Tek kullanımlık plastikleri bir an önce hayatımızdan çıkarmalıyız.
— Her elektronik postanın yaklaşık 0,3 gram karbon salınımı ürettiğini biliyor musunuz? Gereksiz e posta ve ilgilenmediğiniz mailleri silerek bu salınımı azaltabilirsiniz.
— Dünyada en çok enerji tüketen endüstri kağıt endüstrisidir. Kağıt kullanımını e faturaları tercih ederek, kullanmadığımız kitaplarımızı geri dönüşüme vererek azaltmak mümkün.
Bu örnekleri elbette daha da fazlalaştırabiliriz. Sürdürülebilir yaşam ürünlerinden oluşan hazırladığım koleksiyonun linkini buraya ekliyorum. Bir göz atıp fikir alabilirsiniz.
Sürdürülebilirliğe Dair Öneriler
Kitap Önerileri
Sürdürülebilirlik — Kent E. Portney
Süreklilikten Sürdürülebilirliğe — Dr. İzel Levi Coşkun
Sıfır Atık İçin 101 Yol — Kathryn Kellogg
Zehirsiz Ev — Mercan Yurdakuler
Sıfır Atık Tüketim Kültürü ve Gıda İsrafı — David Evans
Doğanın Sonu — Bill McKibben
Film/Belgesel Önerileri
2040 Yılı
Cowspiracy: Sürdürülebilirliğin Sırrı
The Story of Stuff
Podcast Önerileri
Sürdürülebilirliği Konuşalım - Yapı Kredi
Çevresel Sürdürülebilirlik - Gökçenur Uysal
Sürdürülebilir Sohbetler - Sertaç Doğanay
Hepimizin bildiği gibi bugünümüz ve yarınımız ‘sonsuz olmayan’ doğal kaynaklarımıza bağlı. Artık yarınlarımızı kendimiz inşa etmeliyiz. Sürdürülebilir yaşam ile daha iyi bir gelecek mümkün.
Yazımı beğendiyseniz arkadaşlarınız ile paylaşarak ve alkış butonuna basarak bana destek olabilirsiniz. (Tek seferde 50 alkış atabildiğinizi biliyor muydunuz)
Bana ulaşmak isterseniz nisanur.dgksn@gmail.com veya nisanurdgksn kullanıcı adıyla sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabilirsiniz.
Sevgiyle kalın’