Sıfır Kodlamayla App Yap

Esad Kibar
Yetkin Yayın
Published in
2 min readJul 5, 2021

Merhaba, bu yazımda tek satır bile kod yazmadan nasıl harika mobil uygulamalar yapabileceğini anlatacağım. Mobil uygulamalar çoğunlukla birtakım dillerle yazılır: Flutter, Swift, Kotlin gibi. Daha gelişmiş ve özelleştirilmiş uygulamalar için bunlar tercih edilmeli ancak uygulama fikriniz çok da karmaşık değilse, no-code yani kodsuz uygulama yapma platformlarını tercih edebilirsiniz. Bu konuda da Glide, Bubble gibi araçlar var. Bubble’a göz attım ama kullanımını pek çözemedim. Glide ise Google’ın bir ürünü. Gerçekten harika, geliştirici için de kullanıcı için de kullanışlı. Ancak app mağazalarından indirilmiyor, bu bir PWA, progressive web app. İnternet tabanlı bir app yani.

Bu platformla Ekim ayında EntreCom’un bir eğitiminde, Yücel Faruk Şahan Bey sayesinde tanıştım ve aklıma gelen fikirlerden bazılarını hayata geçirdim. Bunlar:

TÜBİTAK Lise projesi olarak Üsküdar’daki Tarihi Eserleri gösteren uygulama. Dil seçeneği, seslendirme, oyunlaştırma, müzikler, özel Mimar Sinan ve Evliya Çelebi rotası, sokak isimleri, gazete küpürleri, edebi eserlerden alıntılar. İstanbul Asya yakası, Kocaeli, Sakarya ve Düzce’yi kapsayan bölgede Tarih kategorisinden birinci oldu.

AR destekli turist rehberi app’i girişimimin beta versiyonu:

Üsküdar Belediyesi Gençlik Meclisi, Sağlık Komisyonu çalışmalarım kapsamında, Üsküdar’daki ünlü sokak ve caddeler yüründüğünde, yokuşlar çıkıldığında kaç kalori yakılacağını, bunun hangi yiyeceklere denk geldiğini, kronometre ve müzik desteğiyle gösteren app yaptım. Henüz son şeklini almış değil:

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları kapsamında, toplu taşımada yolculuk eden insanlara belli zaman aralıklarıyla, araç içi bilgilendirme ekranlarıyla matematik ve akıl soruları yönelten, doğru cevaplayanların akbil hesabına ise ödül tanımlayan bir app prototipi yaptım.

Bir gün, Üsküdar Selimiye Camisi avlusundayken, çok güzel bir kuş sesi duydum. Etkileyici idi, o kuşun türünü öğrenmek, bilgi almak istedim. Hatta buna bir tweetimde de yer vermiştim. Glide aracı ile, sadece 10 dakikamı ayırarak bu app’in temellerini attım. Bu app’te, haritada bazı camiler işaretlendi. Bu camilerde bulunan kuşlar sesleriyle birlikte eklendi. Bu app’i geliştirmek için bundan sonra zaman harcar mıyım bilmem ancak ilgilenebilecek arkadaşlarıma bu app fikrinden kesinlikle bahsedeceğim. Aslında, kuş seslerini tanıyıp sınıflandıran genel bir app daha kullanışlı ve kapsamlı olur, günümüzde örnekleri de var. Ancak camilerle özelleşmiş bir app de fena olmazdı. Gözlemleyenler not bırakırdı vs. Zaten app’imde de bir chat bölümü ile her caminin en altında yorum kısmı mevcut. Kim ne zaman ne gördüğünü, duyduğunu yazabiliyor.

Buraya kadar okuyarak, dakikalar içinde hayaliniz olan app için ilk adımı atabileceğiniz bir aracı öğrenmiş oldunuz. Tebrikler!

--

--