Staj ve İş Görüşmeleri İçin İpuçları

Yetkin Gençler
Yetkin Yayın
Published in
5 min readJul 30, 2021

İş Mülakatlarına Hazırlanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hepimizin ortak bir noktası var; bizi besleyecek ve mutlu edecek bir işe sahip olmamız için iş mülakatına girmemiz gerekiyor. Peki mülakatlarda kendimizi nasıl ifade etmeliyiz? Mülakatlara nasıl hazırlanmalıyız? bunun sırrı ya da bir püf noktası var mı? Her konuda olduğu gibi iş mülakatlarına hazırlık için de dikkat edebileceğimiz bazı noktalar var. Bu yazımızda, sizlere iş mülakatına katılmadan önce nelere dikkat edersek iyi bir mülakat geçirebileceğimizi, deneyim ve araştırmalarımızdan yola çıkarak aktaracağız.

Photo by Cytonn Photography on Unsplash

1. Kurum Hakkında Bilgi Sahibi Ol!

Mülakattan önce mülakat yapacağımız kurum ve kurum kültürüyle ilgili bilgi sahibi olmalıyız. Eğer kurumu yakından takip ettiğimizi belli eder ve gerekli bilgiye sahip olursak, kuruma ve işe özen gösterdiğimiz, kuruma ve işe gereken değeri verdiğimiz imajını yansıtırız. Kurum kültürü çok kıymetli olduğundan her zaman çalışanın da bu kültür ve değere sahip olması beklenmektedir. İnsan kaynakları uzmanı, eğer kurum hakkındaki bilgilerimizin kapsamını görürse bu durum bizim için bir artı olacaktır. Örneğin, görüştüğümüz kurumun hangi alanlarda hizmet verdiğini ve ne gibi faaliyetlerde bulunduğunu; amacının ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmamız gayet yeterli olacaktır.

2. Kurumun İnsan Kaynakları Uzmanlarını Tanı!

Mülakattan önce kurumun İnsan Kaynakları Departmanı’nda çalışan kişileri LinkedIn üzerinden ekleyerek takip edebiliriz. “Hangi okuldan mezun?”, “Nerelerde ve hangi pozisyonda çalışmış?”, “Güncel trendlerden neleri takip ediyor?” gibi soruların cevaplarına LinkedIn üzerinden erişebiliriz ve bu sayede mülakatımıza bir adım daha hazırlıklı olma şansı elde edebiliriz. İnsan kaynakları uzmanları hakkında bilgi sahibi olduğumuzda; konuşmamızda daha fazla ortak nokta yakalayarak güzel bir sohbetin yanı sıra, pozisyon ve kurum ile ilgilendiğimizi de yansıtmış oluruz. Kişileri daha yakından tanımamız mülakatı tekdüzelikten çıkararak sohbet ve bilgi dolu, canlı olan bir mülakat geçirmemizi sağlar. Böylece görüşmenin verimi de yüksek olur, olumlu bir izlenim yaratmış oluruz!

Photo by Amy Hirschi on Unsplash

3. Kurumda Çalışan Arkadaşlarınla Bağ Kur!

Başvurduğumuz, çalışma hayalini kurduğumuz kurumu en iyi tanıyan; beklentilerini ve kurumun sunduklarını en iyi bilen kişi hiç şüphesiz o kurumda çalışan bireylerdir. Bu doğrultuda bizlerin de eğer varsa, kurumdaki çalışan tanıdıklarımızla mülakat öncesinde görüşmemiz faydalı olacaktır. Başvuru yaptığımız kurumdaki tanıdıklarımız ve bağlantılarımızla bir ön görüşme yaparak kurumun beklentilerini, kurumda güncel olan gelişmeleri de göz önünde bulundurmalıyız.

Kurum çalışanından ne bekliyor?”, “Kurumun önem verdiği değer yargıları neler?”, “Mülakatta asıl dikkat ettiği noktalar nedir?” gibi soruların cevaplarını o kurumda çalışan birinden öğrenebiliriz. Böylelikle kurumun beklentisi yönünde mülakatımıza hazırlanma imkanı elde ederiz.

4. Kendini Tanıtmayı İyi Planla!

Evet, neleri yaptığımızı, neleri sevdiğimizi ve nasıl biri olduğumuzu çok iyi biliyoruz. Peki, kendimizi bu kadar iyi tanıyıp biliyorken karşı tarafa nasıl gözüküyoruz ya da karşı tarafa kendimizi nasıl aktarmalıyız? Üzerine hiç düşündük m? Belki evet belki hayır belki de zaman zaman… Oysa ki ne değerli; nasıl biri olduğumuz kadar olduğumuz kimliği düzgün aktarmak. Başvurduğumuz kurumun pozisyon gerekliliklerine uygun olarak kendimizi tanıtmayı planlamalıyız. Birden çok deneyimimiz olabilir fakat hepsi kurum ve işin gereklilikleri için kilit metrik olmayabilir. Kurumun bizim işimizde iyi olduğumuzu, beceri ve yetkinliklerimizi anlaması ve pozisyona uygunluğumu saptaması için birden çok ve farklı şeyleri yapmamız değil, başvurduğumuz alan yönünde nasıl inisiyatif alıp neleri yaptığımızı bilmeye ihtiyacı var. Bu yüzden önceden planlı bir şekilde, hangi uygun bilgiyi aktarmak istediğimize karar verip mülakata o yönde hazırlanmayı göz ardı etmemeliyiz.

Photo by Markus Winkler on Unsplash

5. Geçmiş Çalışma Deneyimlerini Gözden Geçir!

Geçmiş çalışma deneyimlerimiz, şu an olduğumuz kişiyi inşa eden, elimizdeki en büyük değerdir. Mülakat anına kadar, kariyerimizde çalışırken tüm yaptıklarımızı gözden geçirmeliyiz çünkü eski kurumumuzdaki pozisyonumuz gereği neleri yaptığımız da bizlere mutlaka sorulan sorular arasında yer alıyor. Ne kadar inisiyatif aldığımız, pozisyonumuzda görev tanımının gerektirdikleri dışında da detaylı bir şekilde spesifik olarak neleri yaptığımız da mülakat yaptığımız kurumların İnsan Kaynakları Uzmanları tarafından değerlendirmeye alınan faktörlerden biri. Bu yüzden çalışma deneyimlerimizi, mülakat öncesi iyice gözden geçirelim. Daha önceki iş deneyimlerimizden hakim bir şekilde bahsediyor olmak; İnsan Kaynakları Uzmanlarında güçlü bir izlenim bırakmamızı sağlayacaktır.

6. Kendinin ve Mevcut Pozisyona Neden Başvurduğunun Farkında Olduğunu Yansıt!

Kendinin farkında olmak ne demek?”, “Nasıl kendinin farkında olunur?”, “Bu farkındalık bize ne katar?”. Evet, sıklıkla merak ettiğimiz konulardan birisi de bu farkındalık ve farkındalığın bizlere kazandırdıkları oluyor. İş mülakatına katılan adaylar olarak yetkinliklerimizin, güçlü ve zayıf yönlerimizin mutlaka farkında olmalıyız. Çünkü her mülakatta “en olumlu ya da olumsuz özelliğimizi” ortaya çıkarmaya yönelik sorularla karşılaşırız. “En olumlu/güçlü özelliğiniz ne?” “En olumsuz/zayıf yönünüz ne?” şeklinde sorular kesinlikle kaçınılmaz halde. Bu soruların her ikisi arasında vereceğimiz cevabı muhakkak tutarlı kılmalıyız.

Karşımızdaki kişiye yansıttığımız imajda söylediklerimizin tutarlı ve doğru olma durumu kesinlikle anlaşılan bir faktör oluyor. Diğer yandan: mevcut pozisyona neden başvurduğumuz ve neden bu pozisyonu istediğimiz hakkında sorular da mülakatlarda bizler için önemli ve olumlu bir değer ifade ediyor. Pozisyonla ilgili spesifik projeleri araştırabiliriz hatta bu yönde sorular da düşünerek, kişi/lere sormayı aklımızın bir köşesinde bulundurabiliriz. Bu yönde elle tutulur düzeyde fikir sahibi olmalıyız ve bu konudaki gelebilecek tüm sorulara hazırlıklı olmalıyız. “Bu işi neden istiyoruz, bize katacağı ve bizim ona katacağımız artı değer ne?” sorusunun yanıtlarını iyi bilmemiz mülakat sürecimiz için kesinlikle çok faydalı olacaktır.

Photo by Mimi Thian on Unsplash

7. İngilizceni Mülakata Entegre Et!

Evet, İngilizce kariyerimizin en önemli ve can alıcı noktalarından biri halinde. Neredeyse İngilizce bilmiyor olmak demek iyi bir kariyer inşa edememektir diyebiliriz. Kurumlar için de oldukça önemli olan İngilizce sadece “test sınavı” olarak değil, bireysel mülakatların son 5–10 dakikalık kısımlarında da yer almaya başlamış durumda. Kim olduğumuz, kariyer hedefimiz ve planlarımız gibi temel sorulara cevap olacak nitelikte, kendimizi mülakat öncesi İngilizce mülakat kısmına da hazırlamayı göz ardı etmemeliyiz. Böylece, önceden hazırlanmış olarak, strese girmeden karşılaşmış olduğumuz mevcut sorulara akıcı cevaplar vererek, mülakatı başarılı bir şekilde sonuçlandırmış olabiliriz.

8. Eski İşini ve Kurumunu Kötüleme!

Mülakatlarda genellikle “Özel değilse eski işinizden neden ayrıldığınızı paylaşır mısınız?” benzeri bir soruyla karşılaşmayı bekleyebiliriz. Bu sorulara gerçekten hazırlıklı olmalıyız. Evet, kötü bir deneyim yaşamış olabiliriz belki ama bu kötü deneyimi karşı tarafa “hangi dille ve nasıl” aktardığımız son derece önemlidir. Kurumu ya da çalışma arkadaşlarımızı kötülemek yerine, daha şeffaf ve tarafsız tutumlarda bulunmayı tercih edebiliriz. Mesela “kendimizi yeterince geliştirmemize uygun imkan ve çalışma ortamı olmayışından dolayı” gibi daha yumuşak ifadeler tercih edebiliriz.

Sözün Özü

Evet, sizlere iş mülakatlarına hazırlıklı olmak ve iyi bir mülakat geçirmek için neleri yaparsak daha iyi olabileceği hakkında deneyimlerimiz ve araştırmalarımız sonucu edindiğimiz bilgi birikimlerimizi aktarmaya çalıştık. Kendimizi, kurumu, pozisyonumuzu iyi tanımak, eski deneyimlerimizi olumsuz da olsa kötülememek, geçmiş deneyimlerimizi aktarmayı iyi kurgulamak gibi temel ama çok önemli kriterlere dikkat edersek başarısız bir mülakat geçirip, işe kabul almama gibi bir durumumuz neredeyse olmayacak!

İçeriğimizin sizler için aydınlatıcı ve faydalı olmasını umuyoruz. Mülakatınızda başarılar.

Yetkin Gençler Ailesi

--

--

Yetkin Gençler
Yetkin Yayın

YetGen sizi geleceğe hazırlayan, okullarda öğretilmeyen deneyimlere odaklanan eğitim programıdır.