Tembellik Zannedilen 4 DEHB Özelliği

Sevcan Çayır
Yetkin Yayın
Published in
3 min readFeb 28, 2024

Hiç çok önceden hazırlanmana rağmen bir yerlere geciktiğin oldu mu? Mesajlarını okumana rağmen cevaplamayı unutuyor musun? Arkadaş grubunun tembeli sen misin? Belki de ben ve büyük bir çoğunluk gibi sen de kendini tembel zanneden bir DEHB’lisindir.

Öncelikle DEHB’in tanımıyla başlamak isterim. DEHB, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun kısaltmasıdır. “Dikkat, odaklanma ve dürtü kontrolünde zorluk belirtilerini gösteren nörolojik bir hastalıktır.” (Brown,2013) Genellikle erken çocukluk döneminde başlar ve yetişkinlikte de yaşam kalitesinde olumsuzluklar yaratarak kendini gösterir. DEHB’li birey; eğitim, iş, sosyal ve ikili ilişkiler gibi alanlarda zorluklar yaşayabilir. Bu zorluklardan bir diğeri tembellik güdüsüdür. Kişi ve çevresi hastalığının semptomlarından habersiz, kişinin tavır ve tutumlarını tembellik olarak nitelendirir. Kişi tembel olduğu fikrine alışır ve daha az motivasyonla güne başlar. Her şeyin başı motivasyon… Motivasyonu düşük olan bireyin aynı orantıyla performanslarında da düşüklükler görülür. Sizler bu düşüşü yaşamayın diye derlediğim 4 özelliğe göz atmayı unutmayın…

  1. Görevleri Tamamlamada Güçlük
https://www.medicalpark.com.tr/dehb-nedir/hg-3001
tıbbi park

DEHB’li bireylerin dikkat süreleri oldukça düşük, aklında dönen tilkiler oldukça fazla olduğundan çalışmaları sürekli bölünür. Detaylara odaklanamadıkları için de gözden kaçan yanlışları geri dönerek düzeltmeye çalışırlar. Gittikçe uzayan bu süreçten kolayca sıkılıp tamamlayamadan bırakmaları son derece anlaşılabilir olmalıdır.

2. Her Yere Geç Kalmak

canlandırıcılar

Saatler önce hazırlanmış olmanıza rağmen nasıl gecikmiş olabileceğinizi bir türlü anlamlandıramadığınız olmuştur. Bunu küçük bir kurguyla açıklamak isterim. DEHB’li birey sabah uyanır. 3 saat sonra dersi vardır. Kahvaltısını yapar, giyinir. Yol için yeterli vakti kalmıştır. Fakat o da ne? Asansörde kombinini beğenmediği için eve geri döner. Susadığı için mutfağa girer. Temiz su bardağı kalmadığını fark eder. Tüm bardakları yıkar. Mutfaktan çıkarken gözü dolmuş çöp kovasına takılır. Çöpü değiştirir. Çıkarken tüm çöpleri çıkarmak için banyodaki çöpü kontrol etmeye gider. Çamaşır makinesinin bittiğini görür. Çamaşırları asmak için balkona çıkar. Balkonun çok kirlendiğini düşünüp balkonu yıkar. Bu daha böyle akşama kadar sürer. Kısaca DEHB’li birey dürtülerini kontrol edememesi sebebiyle her yere gecikir..

3. Unutkanlık

evimdekipsikolog

Unutkanlık zaman zaman hepimizi pençesine alan bir durum. Özellikle sosyal medya içeriklerinin artmasıyla dikkat sürelerimiz gittikçe kısalmakta. Fakat DEHB’li bireylere bu özellik doğuştan yükleniyor. Kafalarının içinde büyük, gürültülü bir kalabalık var. Bu kalabalığın içinde birini tamamen net duymak elbette ki olanaksız. Kısmen dinlediği bir şeyi ihtiyacı olduğunda belleğinden çıkarması da haliyle çok zor.

4. Geçici Tutku

istockphoto

DEHB’li bireylerin en büyük özelliği de çok yönlü insanlar olmalarıdır. Genellikle anlık bir merak veya hevesle bir işe başlanır. Çok kısa bir süre sonra bu artık haz vermemeye başlar. Yeni herhangi bir iş çok daha cazip gelir. Çünkü burada haz veren şey işin kendisi değil o işe başlama güdüsüdür. Her konu hakkında az biraz bilgi sahibi olur genellikle hiçbirinde uzmanlık kazanılamaz. Bu yüzden de “başladığı işi bitiremeyen birey” çevresi tarafından tembel olarak nitelendirilir.

Dipnot: Tabii ki bu yazıda bulunan özellikler yalnızca DEHB’e ait değil. Bu hastalığın tanısını ancak bir psikiyatri kliniği koyabilir. Bu yazının amacı henüz DEHB tanısı yeni konmuş bireylerin kendi karakteriyle özdeştirdiği özelliklerin aslında yalnızca DEHB belirtisi olduğunu hatırlatmak.

Sevgilerle,

Sevcan Çayır.

--

--