Virüssüz Bir Dünya Mümkün Mü?

İlay Özcan
Yetkin Yayın
Published in
2 min readSep 5, 2021
Photo by Fusion Medical Animation on Unsplash

Mükemmel bir denge içinde yaşıyoruz. Bu dengede virüsler dahil her türlü canlı yer alıyor. Örneğin Covid-19 gibi pandemileri bitirmek için tüm virüsleri yok ettiğimizde viral ölümlerin daha olmayacağını düşünüyoruz. Fakat tüm virüsleri yok ettiğimizde denge ortadan kalkacaktır. Başta Homo sapiens olmak üzere bazı canlılar yaşamını sürdüremez iken bazı canlıların popülasyonları çok fazla artar. Tüm canlılar yaşamak için birbirini destekler. Doğal dengeyi korumalı ve doğanın kurallarını değiştirmeye çalışmamalıyız.

“Bütün virüsler aniden ortadan kaybolsaydı, dünya yaklaşık bir buçuk gün için harika bir yer olurdu ve sonra hepimiz ölürdük. Dünyada yaptıkları tüm gerekli şeyler, kötü şeylerden çok daha ağır basıyor.”

Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde epidemiyolog olan Tony Goldberg böyle söylüyor. Tüm virüsler patojen değildir. Homo sapiens için dezavantajları olan patojenik virüsleri keşfediyor ve bunlara odaklanıyoruz. Bazı virüsler, vücudun patojenik bakterilere karşı savunma mekanizmasına bile yardımcı olur. Aynı zamanda, şekil 1'e göre enfeksiyon sebepli ölümlerin sayısı diğer ölüm çeşitlerine göre çok daha azdır. Kanser ve dolaşım hastalıkları gibi daha büyük sorunlarımız var.

Şekil 1

Şekil 2'ye göre Amerika’da yaklaşık 100 yıl önceki ölüm sebepleri ile şimdiki ölüm sebepleri arasında farklılık olduğu gözüküyor. 1990'da ölümlerin çoğu virüs ve bakteri gibi bulaşıcı hastalıklardır. Ancak 2010 yılında bulaşıcı hastalıklardan ölüm oranı artık daha düşük.

Şekil 2

Örneğin bakteri ve mikropları yiyen virüsleri yok edersek, bakteri ve mikropların popülasyonları arttırır ve yaşam döngüsünde bir farklılık oluşmaya başlar. Bir canlının popülasyonu azaldığında, onunla beslenen canlının popülasyonu da azalırken, azalan popülayondaki canlının tükettiği diğer türün popülasyonu artar. Bir zincirleme reaksiyon gibi bu olay devam eder.

Ölüm ve hayatta kalma konusunda doğal bir döngü vardır.

Ölüm yoksa hayatımız da yok çünkü yaşam tamamen malzemelerin geri dönüşümüne bağlı. Virüsler geri dönüşüm açısından çok önemli. — Curtis Suttle.

Canlılar; birbirlerini öldürürler, yaşamaları ve hayatta kalmaları için birbirlerine yardım ederler, birbirlerinden faydalanırlar. Sonuç olarak, her zaman bir döngü ve denge vardır. Doğayı kendi çıkarlarımız için değiştirmemeliyiz. Bunu yaparsak doğaya daha çok zarar veririz. Göremediğimiz o virüslerin bir tanesini bile yok etmeye çalışırsak kendimizi büyük bir kelebek etkisi içinde bulabiliriz.

--

--

İlay Özcan
Yetkin Yayın

YetGen'21 | Eskişehir Doğa Fen ve Teknoloji Lisesi