Yapay Zekayı Keşfedelim

Son yıllarda neredeyse gittiğimiz her konferansta katıldığımız etkinliklerde oldukça söz edilen bir konu var: YAPAY ZEKA

Çağla Burçin Dikbasan
Yetkin Yayın
5 min readJun 12, 2020

--

Peki nedir bu yapay zeka ? Nerelerde kullanılıyor? Hangi teknolojiler yapay zeka ile çalışıyor? İleride gerçekten işimizi elimizden alacak mı?

Son zamanlarda kendimce yaptığım araştırmalardan yola çıkarak bu yazımızda bunları açıklamaya çalışacağım.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

TEK CÜMLEDE YAPAY ZEKA

En basit şekilde ifade etmek istersek, bir sistemin ya da bir bilgisayarın insan zekasını taklit ederek görevleri yerine getirmesidir.

Yapay Zeka Çeşitleri

Yapay zeka ortaya çıktığı günden beri sürekli gelişme halinde ve her geçen gün daha farklı alanlarda uyarlamaları yapılıyor.Dolayısıyla tüm yapay zeka çeşitlerini bir saymamız mümkün değil.Şimdilik sahip olduğumuz yapay zeka çeşitlerini üç ile sınırlayabiliriz fakat gün geçtikçe yapay zekanın kullanım alanı ve çeşitliliği katlanarak artıyor.

Sadece Tepkisel

İlk yapay zekalardır. Yapay zekanın en basit formudur.Bu yapay zeka türleri olayları ve durumları algılar, bunlara göre davranış sergilerler. Bir hafızaya sahip değillerdir ve bilgileri kaydedemezler. Hafızaya sahip olmadıkları için geçmiş bilgilere göre hareket edemez, güncel konularla ilgili kararlar veremezler.

Örneğin;

Kasparov’u yenen bilgisayar

Google’ın AlphaGo adlı oyun oynayan yapay zekası

Sınırlı hafıza

Varolan birçok yapay zeka bu kategoridedir.Bu tür yapay zekalar geçmişte olan bilgileri toplar ve daha önceden programlanmış bilgilerin üzerine ekler. Yeterli belleğe sahiplerdir ve karar vermek için bütün bilgileri toplayarak en uygun eylemi kendileri gerçekleştirirler.

Örneğin;

Kendi kendine giden arabalar

Ezberden konuşan robotlar ve dijital asistanlar

Zihin Teorisi

Gelecekte olması beklenen yapay zeka türüdür. İnsanların hislerini anlayabilir,davranışlarını etkileyebilir ve insanlarla sosyalleşebilirler.Tamamen bir insan gibi davranabilirler.

Örneğin;

Star Wars’taki C-3PO ve R2-D2 robotları

Ben, Robot filmindeki Sonny

Yapay Zekanın Bize Getirdiği/Getireceği Artı ve Eksiler ?

ARTILARI

  1. Hata şansı neredeyse sıfırdır.

2 . Zorlu koşullarda insanların yerine çalışabilirler.

İnsan sınırlarını aşarak okyanus tabanını incelemeleri için gönderilebilir,madencilik ve diğer enerji kaynakları arama görevini üstlenmeleri sağlanılabilir.

3 . Gündelik hayatımızda yardım edebilirler

GPS ile en doğru yol tarifini alabilir,sesli komut sistemleri ile telefona dokunmadan birilerini arayabilir ve dolandırıcılığa karşı akıllı kartlarda bulunan yapay zeka sistemi ile daha güvenli alışveriş yapabiliyoruz.

EKSİLERİ

  1. Yüksek maliyet

Yapay zekalar komplike makineler olduğu için geliştirmek,güncellemek oldukça maliyetlidir.

2. İnsanları kopyalamak

İnsanların sahip olduğu zekanın kopyalanıp kopyalanmayacağı etik olarak tartışma konusu. Çünkü makinelerin herhangi bir duygusu ya da etik anlayışı yoktur. Sadece programlandıkları işleri yapan makinelerdir, doğru ve yanlış kavramlarına sahip değildirler.

3. Deneyimlemenin bir önemi yoktur.

Yapay zeka deneyimlerinden ders çıkararak kendisini geliştiremez.Ve insansı duyguları olmadığı için yalnızca programlandığı işleri yapabilir.

Yapay Zeka İşimizi Elimizden Alacak mı?

Yapay zeka denildiğinde akla ilk gelen sorulardan biri belki de budur.

Yapay zeka insan beynini taklit edebiliyorsa gelecekte insanlar ne iş yapacak ya da hangi meslekler ortadan kalkacak?

Evet, insan beynini taklit eden ve hatta yaptığı işi hatasız gerçekleştiren bir sistemden söz ediyoruz. Elbette bazı mesleklerin ileride onlara devredilebileceğini öngörüyoruz fakat yapay zeka insanların yerine geçmek üzere tasarlanmamıştır. İnsan yeteneklerini ve katkılarını önemli ölçüde geliştirmek üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle nasıl onlara bazı işleri devrediyorsak insanlar için de yeni alanlar ortaya çıkacaktır.

Hadi yapay zekanın yerine geçebileceği mesleklere bir bakalım.

Telepazarlama (%99)

Yapılan araştırmalara göre en riskli mesleğin telefon ile satış olduğu gözleniyor. Çünkü diğer satış rollerinin aksine telefonda satış alanında sosyallik ya da duygusallık gerekmez.

Muhasebeciler (%98)

Muhasebe ve büro işlerinin neredeyse çoğu günümüzde otomatikleşiyor. Kendi muhasebesini tutan çeşitli yazılımlar ortaya çıkmakta ve bunlar bir kişinin maaşından daha uygun olduğu için muhasebecilerin işleri tehlikeye girebilir.

Ödenek ve Yan Yardım Yöneticileri(%96)

İş büyümesi daha da artıyor fakat bu sırada insan ve kağıt temelli bir sistem, zaman ve maliyet kaybı yaşatabilir.Bu yüzden otomatik sistemler daha yararlı olacaktır.

Resepsiyonistler (%96)

Özellikle çok uluslu şirketlerde otomatik telefon ve zamanlama sistemleri, geleneksel resepsiyonistin yerini alabilir.

Photo by Helena Lopes from Pexels

Kuryeler (%94)

Günümüzde de bazı teslimatlar dronlar ve robotlar ile gerçekleştiriliyor.Yakın zamanlarda kuryelerin yerine tamamen otomasyonun hakim olması bekleniyor.

Photo by Norma Mortenson from Pexels

Bilgisayar Destek Uzmanları (%65)

Bu alanın belli bir zaman daha büyümesi öngörülüyor fakat bir noktadan sonra bu işte de herhangi bir yaratıcılık inisiyatif gerekmediği için insanların robotlara ve otomasyona daha fazla güveneceği düşünülüyor.

BONUS: YAPAY ZEKA ÖĞRENMEK İSTEYENLERE KAYNAK ÖNERİLERİ

Yapay zeka öğrenmek sanıldığı kadar zor değildir fakat özverili bir çalışma ve epey zaman ister.Aşağıdaki kaynaklarla sizler de kendi kendinize öğrenmeyi deneyebilir ve ilginizi çektiğini farkederseniz daha profesyonel kişilere danışabilirsiniz.Tabi tüm bunların öncesinde iyi düzeyde İngilizce bilmek şart.Yapay zeka öğrenme konusunda Türkçe kaynaklar oldukça sınırlı bu yüzden öncelikle İngilizcenizi iyi bir düzeye getirmeniz daha iyi olacaktır.

Udacity / AI Programming with Python Nanodegree

Coursera / AI For Everyone by Andrew Ng

Springboard / AI & Machine Learning Engineering Career Track

DataCamp / Career Tracks

Veri analizi ve yapay zeka öğrenmesine odaklanmış başarılı bir eğitim sitesi

Udemy / Artificial Intelligence A-Z: Learn How to Build an AI

edX / ColumbiaX’s Artificial Intelligence MicroMasters Program

Google AI Education

Youtube / Edureka!

Çeşitli konularda hazırlamış oldukları Tutorial videoları sayesinde sıkılmadan ilerleyebileceğiniz bir YouTube kanalı.

--

--