Yatırım Dünyası YetGen’e Geldi!

Girişimcilik Zirvesi Yatırımcı Paneli Notları

Yetkin Gençler
Yetkin Yayın
3 min readApr 17, 2020

--

Girişimcilik, özellikle son yıllarda o kadar gündeme geliyor ki, artık ilgili olmayanlar bile az çok fikir sahibi oldu. Kimi doğru biliyor kimi yanlış biliyor fakat temelinde bir problemi saptayıp iş fikrine çevirmek olduğunu biz açıklamış olalım.

Girişimciliğin çeşitli metodolojileri vardır ve sonradan öğrenilebilebilir. Yani “Ben anlamam o işlerden” deyip aslında işin içinden çıkmak yerine, “Neymiş bu Girişimcilik, bir öğrenelim” diyerek içine girmek lazım.

Her iş fikrinde olduğu gibi, kaynak bulmak girişimcilik için de bir zorunluluk. Kaynakları bulmanın birçok yolu var tabi ki ama yatırımcıyla buluşmak, yatırımcıyı işin içine dahil etmek en çok tercih edilen yollardan. Yatırımcıların tecrübeleri, işlerinden dolayı pazarla ve tüketiciyle içli dışlı olmaları da girişimcileri onlara çeken noktalardan. Bu tecrübeleri bir de biz dinleyelim dedik.

Eğitimimiz kapsamındaki Girişimcilik Zirvesi’nde yatırımcıları ağırladık ve sizler için bir kaç tavsiyeyi derledik. Beraberce inceleyelim:

Dilek Dayınlarlı

Dilek Hanım’ın LinkedIn profiline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Scayleks Ventures şirketinin kurucu ortağı bugüne kadar 5 bin girişim değerlendirmiş ve bu girişimler arasından 10 girişime yatırım yapmış. İlk girişim deneyimini Amerika’daki okulunun parasını ödemek için yaşamış.

Son işini şöyle tanımlıyor: “Kendi paramı yatırıyorum. Etrafımdakiler de buna güvenip yatırım yapıyorlar. Böylece fon topluyoruz. Fonlama, hem kendi paranı koyduğun hem de başkalarının parasını yönettiğin bir iş.”

Dilek Hanım’ın hayali bu ülkeden çok büyük başarı hikayelerinin çıkmasına yardım etmek. Bu hayali gerçekleştirmeye genç girişimcilerin paraya erişimlerini hızlandırarak başlamış.

Dilek Hanım’ın konuşmasından birkaç alıntı:

  • Girişimciliğin kuralları: bırakmamak, sürekli denemek, öğrenmek ve sorun çözmek.
  • Türkiye’de inanılmaz iyi girişimciler ve mühendisler var fakat lokal pazarlara odaklanıyorlar. Türkiye dünyadaki bütün teknoloji harcamalarının sadece %1’ini yapıyor. Bu büyük bir problem. Yaptığımız işler dünya kalitesinde; neden %1’de takılı kaldık?
  • En güzel girişimler kriz dönemlerinden sonra çıkıyor. Covid-19 salgının yaşandığı bu günler, yarınlara fırsat olabilir.
  • Girişimler, erken aşamadayken birbirini bütünleyen takımlardan oluşursa yatırım alır.

Hasan Aslanoba

Hasan Bey’in LinkedIn profiline buradan ulaşabilirsiniz.

Hasan Bey kendini global teknoloji yatırımcısı olarak tarif ediyor. Yatırımlara başlamadan önce girişimcilik ve yatırım konusunda kendini eğitmiş, bol miktarda video seyretmiş ve ekosistemdeki insanlarla tanışmış. 6 aylık bu eğitim sürecinden sonra 2013 itibariyle yatırımlara başlamış. Şimdiye kadar 10 bin girişim değerlendirmiş, ve yaklaşık 400 girişime yatırım yapmış. Bunlardan 300 tanesi küçük yatırımlardan oluşuyor (25–50 bin dolar bandında).

Hasan Bey’den birkaç alıntı:

  • Erken aşamada bir girişimde ekip çok önemlidir, iyi bir ekip oluşturulmuşsa girişimin yatırım alma olasılığı artar.
  • Daha bilgili ve tecrübeliden ziyade daha yetenekli ve akıllı bir ekip önemseniyor.
  • Yapay zekayı iyi bir kaynak olarak kullanan start-uplar benim daha çok ilgimi çekiyor.
  • Parayı takip edin. Hangi start-uplar daha çok yatırım alıyor, hangi konuda trend var bu alanlarda fikir oluşturmaya çalışın.

Metin Salt

Metin Bey’in LinkedIn profiline buradan ulaşabilirsiniz.

Metin Bey, Vestel ve Zorlu Grubunda şirket yatırımlarını yönetiyor ve inovasyon konusunda liderlik yapıyor. Aynı zamanda Bilgi Üniversitesinde teknoloji ve pazarlama konularında ders veriyor.

Metin Bey’in konuşmasından alıntılar da şu şekilde:

  • Kurum içinde start-up kurarak başladık; aslında Vestek de bir start-up olarak başladı. Çok yoğun çalışan ve iş yükü fazla olan bir mühendis ekibi var ve bunlardan inovasyon yapması bekleniyor. O zaman bunu dışarı çıkaralım farklı lokasyonda, farklı insanlarla uzun vadeli işler yapalım dedik. Bu planla çoğunluğu akademisyenlerden oluşan bir ekip kurduk. Çok başarılı gitti, Türkiye’deki ilk görüntü işleme çipini yaptık. Görüntü işleme çipine olan arz azaldı ve farklı bir şekilde var olmamız gerektiğine karar verdik. Tek bir konuya odaklanmanın doğru bir yatırım şekli olmadığını düşündük ve yatırımcılık yoluna geçtik.
  • Yaptığımız işler çok tutuldu ve birkaç tane başarı hikayesi yakalayınca her çalışanda istek arttı. Ve bu grubun içerisinde bulunmak istediklerini söylediler. O zaman şunu anladık: İnsanlar girişimci olmak istiyor. Böylece kurum içi girişimcilik programını başlattık.
  • Gelen fikirleri kurum içinde proje olarak yürütmedik ve şu ana kadar bu programdan çıkan 2 ekibi kişiselleştirdik, dışarı çıkardık. Biz kurulan şirketlerin %25 ortağıyız, yani şirket onların.
  • Kağıt üstünde 20–25 bin, yüz yüze 5 bin girişim değerlendirmesi, 20 girişime de yatırım yaptık.
  • Herkesten yatırım istekleri geliyor. “Metin Bey 3. Ligde futbol takımıyız 2. lige çıkmak istiyoruz bize yatırım yapar mısınız?” gibi de istekler geliyor. Bu nedenle baktığımız yatırım istekleri ve girişimlerin rakamı çok fazla.
  • Bugün bizi dinleyen herkes malzeme, yapay zeka benim alanım değil diye düşünüp bu konuda girişim yapmaktan korkmasın, önemli olan bu konuda bir fikriniz olması.

Girişimcilik Zirve’sinin diğer oturum çıktılarını da sizlere paylaşmaya devam edeceğiz. ‘Yatırımcılar Paneli’ni izlemek isterseniz şuraya tıklayabilirsiniz. Girişimcilik ve hatta sürdürülebilirlik ile ilgili bir girişim başlatmanın ve harekete geçme zamanı. Yatırımcılar da yatırım yapmaya hazır, ikna etmek size kalıyor.

Sevgiler,

Yetkin Gençler

--

--

Yetkin Gençler
Yetkin Yayın

YetGen sizi geleceğe hazırlayan, okullarda öğretilmeyen deneyimlere odaklanan eğitim programıdır.