Yeni kurulmuş bir girişimde çalışmak

Şebnem Güneş
Yetkin Yayın
Published in
3 min readMay 3, 2021

Merhaba, bu yazımda bir yıldır çalıştığım girişimdeki deneyimlerimi göz önüne alarak öğrenciyken bir girişimde çalışmanın avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedeceğim..

Girişimcilik dışarıdan ne kadar kolay ve heyecanlı gözükse de içine girmeden getirdiği sorumluluklar farkına varılamıyor. Bu zorluklarla kendi girişim hikayenizi oluşturmadan önce tanışmak için girişim dünyasına girebilir bir çok girişimde öğrenciyken staj ve iş deneyimi kazanabilirsiniz. Ben kurum içinden çıkmış bir sosyal girişimle çalışmayı tercih ettim. Hem kurum kültürü ile yetişmiş çalışanların girişim kurma hikayesine hem de girişim dünyasına adapte oluşlarına şahit oldum. İki kurucu ortaktan sonra ekibe dahil olan ilk kişiydim. Bu da iş modelini oluşturmaktan girişimi ileri boyutlara taşınmasında verilen çabalara bizzat dahil olmamı sağladı.

Şimdi sizlere bu yolculukta gözlemlediğim avantajlar ve dezavantajlardan bahsedeceğim.

Sorumluluk Alabilme Özgürlüğü

Kurumda çalışırken pozisyon gereği alınamayan birçok sorumluluk girişimlerde kolaylıkla alınabilir. Çevik yapısı sayesinde hızlı reaksiyon alınıp fikirlerinizi işe dönüştürme fırsatı doğar. Örneğin, çalıştığım ilk günden itibaren birçok durumda hızlı çözümler üretebilmek için inisiyatif hakkımı kullanarak kararlar vermem gerekiyordu. Bu da hızlı karar verme kaslarımı geliştirerek bana eşsiz bir deneyim sağladı.

İş Disiplinine Alışmak

Üniversiteden mezun olunduğunda daha önceden bir kurum veya girişimde çalışmadıysanız işe adapte olmanız oldukça zor olacaktır. Kesinlikle mezun olunmadan toplantılar, zaman yönetimi, sunum yapmak gibi zorunluluklarla pratik yaparak iş disiplinine alışmak gerekir. Bu da yapılan uzun dönem stajlar, gönüllü çalışmalar ile olacaktır.

Aidiyet

Bir kurumda yaptığınız iş deneyimlerinden farklı olarak girişimin en büyük avantajlarından biri aidiyet duygusudur. Bireysel başarılardan ziyade ekip başarısına önem verilmesi, ekip içerisinde her başarıya katkı olunduğu hissi bağları kuvvetlendirmekte aidiyet duygusunu da arttırmaktadır. Her ekip üyesi kendini ekibin önemli parçası olarak hissetmektedir.

İlgi Alanını Bulmak

Hedeflenen çalışma alanlarında onlarca girişim bulunabilir. Buralarda çalışma fırsatıyla hem ilgi alanları keşfedilebilir hem de bu alanlarda pozisyonlara girme hakkı kazanabilirsiniz.

Yatırımcılarla Görüşmek

Girişimde çalıştığım günlerde birçok yatırımcı toplantısına, yatırım sunumlarına katılma fırsatım oldu. Bu fırsat herkesin karşısına pek çıkmaz. Eğer ileride girişimci olma planınız varsa önceden yatırımcıların ne istediğini bilmek, mentörler ile tanışmak, ekosistemi tanımak, iletişim ağınızı güçlendirmek gibi avantajlara sahip olunacaktır.

Ekosistemi Tanımak

Girişimcilik ekosistemini uzaktan tanımak pek de mümkün değil. İçerisine girildiğinde hem ülkemizde hem de dünya çapında girişimlerin neler yaptığını, etkinlikleri, bilgi ve tecrübe paylaşımlarını daha iyi görebilirsiniz. Çalışılan girişim vasıtasıyla farklı alanlarda hizmet üreten şirketlerle tanışma fırsatı doğabilir. Belki de bu tanışılan kişiler size farklı kapılar açacaktır. Ben bu süreçte tanıştığım her kişiden çok şey öğrendim. Eğer girişimci olmak istiyorsanız işinizi kurmadan sizi hedeflerinize yakınlaştıracak ekosistemde bulunmanız mutlaka gerekmektedir.

Bütçe Yönetimi - Gelir / Gider Hesabı

Girişim kurulduğu andan itibaren bünyesinde çalışmamın bana en büyük katkılarından biri kısıtlı kaynaklarla girişimin yaşam ömrünü uzatabilecek stratejiler oluşturabilmek idi. Sektöre sıfırdan başlanıldığından gelir kaynaklarını belirlemek, sabit- değişken maliyetleri hesaplamak, aylık satış senaryo tahminleri yapmak ve bunun gibi hesaplamalar hayati önem taşır. Öncelikli ihtiyaçların belirlenmemesi yanlış kararları beraberinde getirir. Bu yanlış kararlar girişimin ne kadar iyi fikre sahip olduğuna bakmaksınız batmasına sebep olur. Bunu erken dönemde görmeniz size büyük avantaj sağlayacaktır.

Sınırları zorlamak

Zorlukların her zaman bireyi daha da güçlendirdiğine inananlardanım. Girişim ekosistemine girdiğinizde bunun farkına varıyorsunuz. Karşılaştığınız zorluklar, hatalar sizi bir adım daha öteye taşıyor. Yapılan yanlışlardan öğrenilenler girişimi hatta kurucuları başka bir boyuta taşıyor.

“Her öğrendiğinizde değişirsiniz. Her düşündüğünüzde değişirsiniz. Değişmeden yaşamanız mümkün değildir.” (Sinan Canan - Değişen Beynim)

Dezavantajlarına gelirsek!

· Genelde girişimler çalışmalarınız karşılığında bir ücret vermezler. Bunun en büyük nedeni girişimin büyüme aşamasında çok fazla kaynak harcamasıdır. Maddi bir kaygınız varsa, para kazanmanız gerekiyorsa yeni bir girişim bu imkanı sağlamaz. Yapısını oturtmuş belli sınırları geçmiş girişimlerde çalışmalarınız karşılığında ücretler alabilirsiniz.

· Ücret alamamak yoğun çalışılan dönemlerde motivasyon kaybına neden olabilir.

· İş yükü staj yaptığınız diğer kurumlara göre fazladır. Esnek çalışma saatlerini sevmeyen biriyseniz bu işten pek de memnun olmazsınız.

· Bir girişimde ekip enerjisi çok önemlidir. Birçok girişim ekip sorunları yüzünden batmıştır. Eğer ekip ile enerjiniz uyuşmuyorsa fazla zorlamadan farklı girişimler araştırmalısınız.

Eğer siz de bir girişimde deneyimler kazandıysanız fikirlerinizi yorumlarda bekliyor olacağım..

Şebnem Güneş

--

--