Excel’de Yetkinleşiyoruz — Daire Al

Gözde Sultan Mamati
Yetkin Yayın
Published in
6 min readApr 14, 2021

Daire Alıyoruz!

Hepimiz ev sahibi olmak isteriz. Dönem şartlarından dolayı yeteri kadar nakit paramız olmayabilir. Bu durumlarda bankalardan konut kredisi alabilir ve sonrasında aylık belirli miktarını ödeyerek ev sahibi olabiliriz. Bu noktadan kredi alacağımız bankaları karşılaştırmamız gerekmekte. Her bankanın faiz oranı aynı olmamakla birlikte şartları da farklı olabiliyor. Şimdi bizim hikayemize gelelim.

Bir ev beğendik ve evi alabilmek için yalnızca 100.000 TL nakit paramız var. Bir bankaya giderek konut kredisi almak istiyoruz. Almamız gereken miktar ise 200.000 TL. Bankanın faiz oranı %1.20. Peki bizim aylık ne kadar ödeme yapmamız gerekiyor? Ne kadar ödeme yaparsak 120 ayda borcumuzu kapatabiliriz?

İşte tam da bu soruların cevabını kolay yoldan bulmak için Excel var.

Şimdi gelin birlikte adım adım ne kadar ödeme yapacağız bunları kısayolları ile birlikte öğrenelim.

Excel’de Ev Kredisi Aylık Ödeme Hesaplama

Her ay ödemelerimizi, kalan borcumuzu görmek için 1'den 120'ye kadar tabloya yazmamız gerekiyor. Fakat sayıları el ile yazmaya kalkarsak 120 tanesini yazmak epey zaman alacaktır. Başka işleri yaparken belki daha fazla sayı girmemiz gerekecek. Bu noktada Excel bize bir kolaylık sağlıyor. Başlangıçta hücreye 1 yazıyoruz, “Home (Giriş) ” sekmesinde “Fill (Doldur)” kısmına gelip “Series (Seri) ”e tıklıyoruz ve önümüze çıkan seçeneklerde “Columns (Kolon) ”a işle diyoruz. Şu an üzerine çalıştığımız tablo tek yönlü olduğu için sadece bir kısım ile devam ediyoruz. Başlangıç sayımızın 1, bitiş sayımızın ise 120 olmasını istediğimizi yazıyoruz ve Excel bizim için 1'den 120'ye kadar sırayla giriyor.
Excel bunu doğru mu yaptı bunu kontrol etmek için aşağıya inmek istiyorum. Teker teker inmek ya da mouse ile aşağıya sürüklemek zamanımızı alacaktır. “Ctrl+down” yaptığınız takdirde bulunduğunuz sütunda en alt kısma kadar kolaylıkla gidebileceksiniz.
Şimdi sözel anlatımı bir de video ile görelim:

1'den 120'ye kadar otomatik yazma

Ödeme Hesaplama : Uzun Yol

Sayılarımızı girdik şimdi ödemelerimiz ne kadar olacak hesaplamaya başlayabiliriz.

Tablonun canlı olması için verileri elimizle girmektense formülle bu işlemleri Excel’e yaptırmak bizim için daha kolay olacaktır. Bu sayede ileride sayılarla oynama yaptığımız zaman diğer veriler de değişecektir. Borcumuz, bankadan alacağımız kredi, faiz ise kredi*faiz oranı olacak. Biz aylık en düşük 3000 TL ödeyebileceğimizi düşünelim. Yeni borç kısmını da doldurduktan sonra şimdi sıra geldi 120 ay için bunu hesaplamaya. Teker teker aynı işlemleri yapamayacağımız için öncelikli olarak ilk satırı bir aşağıya kopyalıyoruz. Bunu da aynı satırı seçip kutucuğun yanından bir aşağıya çekiyoruz. Evet bir aşağıya çekmek kolay peki 120 ay için bunu nasıl yapacağız. Bunun için de 2.satırı seçip en sonda kutucuğun kenarına gelip mouse ile soldan çift tıklayarak tablonun dolmasını sağlıyoruz. İşte bu kadar kolay.

Şimdi gelelim faiz oranını ve ödemeyi F4 ile sabit tutmaya:

Bankanın faiz oranı sabit, bizim ay sonlarında yapacağımız ödemeler de aynı şekilde sabit olacak. Excel’e eğer bunun bilgisini vermezsek kendisi birer ekleyerek tabloyu dolduracaktır. Biz F4 yaparak Excel’e diyoruz ki “Bak ben C5 hücresinden faizi alıyorum bundan sonraki hesaplamalarda da oradan almanı istiyorum”. Bu sayede faizimiz sabit hesaplanıyor. Aynı şeyi ödeme kısmına da yapmayı unutmuyoruz.

Bu kadar anlatımın bir videosu olmalı, gelin anlattıklarımı bir de videodan izleyelim :

Ödemeyi hesaplama

Videonun sonunda görüyoruz ki aylık 3000 TL ödeme yapmamız maalesef borcumuzu ödemeye yetmiyor. O zaman gelin uzun yoldan ayda ne kadar ödeme yapmamız gerekiyor onu öğrenelim.

Ödeme kısmına tıklayıp “Data (Veri)”ya geliyoruz, What-If Analysis(Durum Çözümlemesi)” diyerek oradan “Goal Seek (Hedef Ara)” e basıyoruz.

“Set Cell (Ayarlanacak Hücre)” kısmına hangi hücrenin değişmesini istiyoruz onu giriyoruz. Biz borcumuzun sıfır olmasını istediğimiz için “Ctrl+down” yaparak aşağıya iniyoruz ve sıfır olmasını istediğimiz hücreyi seçiyoruz. “To Value(Sonuç Hücre)” kısmına, sonuç olarak ne kadar olmasını istiyorsak onu giriyoruz. Ve son olarak da “By changing cell (Değişecek Hücre)” kısmına hangi hücreyi değiştirerek bu sonuca ulaşmak istiyorsak o hücreyi seçiyoruz. Biz ödeme miktarımızı değiştirerek ay sonuna borcumuz kalmasın istediğimiz için bu sefer “Ctrl+up” yaparak yukarı çıkıyoruz ve değişmesini istediğimiz ödeme hücremizi seçiyoruz. Artık gerisi Excel’de.

Aşağıda yer alan videoda da gördüğünüz üzere borcumuz kalmaması için ne kadar ödeme yapmamız gerektiğini Excel bizler için hesapladı:

Ödemeyi uzun yoldan hesaplama

Ödeme Hesaplama : Kısa Yol

Gözde tamam anlattın iyi hoş ama bunun kısa yolu yok mu?

Olmaz mıı? Yaparken süre tuttum yalnızca 13 saniye sürdü. 🙌 Excel yine bizleri düşünmüş.

Şimdi gelelim kısa yola. Tabloda ödeme kısmına geliyoruz ve hücremize “=” yazdıktan sonra yukarda bulunan fonksiyon seçeneğine giriyoruz. Arama kısmına eğer “Monthly Payments (Aylık Ödemeler)” yazdığınız zaman Excel sizlere uygun olan fonksiyonları önerecektir. Bizim şu an işimize yarayan fonksiyon “PMT”. Karşımıza çıkan tabloda “Rate (Oran)” kısmına solda yer alan faizin yazılı olduğu hücreyi , “Nper (Dönem Sayısı)” kısmına süreyi, “Pv (Bd)” kısmına krediyi, “Fv (Gd)” kısmına ay sonu ne kadar olması gerektiğini -Biz ay sonunda ödemeleri bitirmeyi hedeflediğimiz için “0” yazmamız gerekiyor- ve son olarak da “Type (Tür)” kısmına ise “0” yazıyoruz. Peki neden sıfır?

Excel bize iki seçenek sunuyor “1”-> Ay başında ödeme “0” -> Ay sonunda ödeme. Bizler ay sonunda ödeme yapılmasını istediğimiz için “0” yazıyoruz.

Vee taa daaa! Aylık ne kadar ödeme yapmamız gerektiği sadece 13 saniyede sizlerle.

Ödemeyi kısa yoldan bulma

Excel’de Ev Kredisi Hesaplama

Eveet biz 120 ay ödeme, %1.20 faiz oranı ile aylık ne kadar ödeme yaptığımızı hesapladık ama farklı sürelerde farklı faiz oranları ile ödemeyi hesaplamak istesek yine aynı yöntemleri yaparak mı bulacağız?

Tabii ki de hayır. Şimdi gelin birlikte bir tablo oluşturalım.

İlk adımlarda tek yönlü tablolar üzerinde çalışmıştık şimdi ise çift yönlü tablo üzerinde çalışma yapacağız. Tablomuzda, sütunda faiz oranları satır kısmında ise süreler yer almakta. Biz içini ödemeler ile doldurmak istiyoruz. Köşeye ödemeyi girerek Excel’e “Bak ben senden süreleri ve faiz oranları göz önüne alarak ödemeleri hesaplamanı ve tabloya girmeni istiyorum.” demiş oluyoruz.
Şimdi gelelim Excel’e hesap yaptırmaya. Tablonun tamamını seçtikten sonra “Data(Veri)” kısmına gelerek yine “What-If Analysis(Durum Çözümlemeleri)” deyip “Data Table (Veri Tablosu)” ı seçiyoruz. Çıkan kutucukta “Row Input Cell (Satır Giriş Hücresi)” kısmına yukarda yer alan süre hücresini, “Column Input Cell (Sütun Giriş Hücresi)” kısmına ise faiz hücresini giriyoruz.

Anlattıklarımı bir de video ile görelim:

Farklı faiz oranları ve süre ile ödeme hesaplama

Tablo Renklendirme:

Yapmış olduğumuz tabloyu renklendirerek yorumlamaya ne dersiniz?

Gelin son olarak tablomuzu renklendirelim. “Home (Giriş)” kısmına gelerek “Conditional Formating(Koşullu Biçimlendirme)” kısmından “Color Scales(Renk Ölçekleri)” seçip tablomuzu renklendirebiliriz.

Tabloda yüksek ödemeleri kırmızı düşük ödemeleri yeşil olarak görebiliriz. Bu sayede bütçemize göre hangi ödemeyi yapabiliriz bunu görmüş oluruz.

Tablo renklendirme

Daire Al vakamızı adım adım çözümledik. Sizler de yazıyı okuyup bir yandan vakayı çözmek isterseniz linkten vakaların olduğu dosyalara ulaşabilirsiniz.

Bir de bu anlatımı sesli dinleyeyim derseniz de Youtube kanalımızda yer alan Excel Eğitimi’ni dinleyebilirsiniz.

Başka yazılarda görüşmek dileğiylee. ✨

--

--