YetGen Nedir?
Gelecek kaygısı neredeyse her Türk gencinin başlıca dertlerinden. Bu kaygılarımızın temelinde önümüzü göremiyor oluşumuz yatıyor, yolumuzu çizemediğimiz vakit düşeceğimiz boşluk bizleri korkutuyor. YetGen de tam olarak bunun için var aslında, size yolunuzu en doğru şekilde nasıl çizeceğiniz öğretiliyor.
Yetkin Gençler, nam-ı diğer YetGen. Arkadaşlarımın bileceği üzere aylardır dilimden düşürmediğim şu meşhur kelime. Çevremdeki insanlardan neredeyse her gün aldığım “Neymiş ya bu YetGen?” sorusuna ithafen bu yazıyı yazıyorum. Erhan Hocamın değimi ile bir “YetGen Elçisi” olarak başkalarına YetGen’den bahsetmek sanıyorum ki boynumun borcu. Gelin size öncelikle YetGen ile benim yolumun nasıl kesiştiğini anlatayım.
2020’nin Kasım ayında tesadüfen MEF Üniversitesi Online Kariyer Zirvesi’nin varlığından haberdar oldum ve boş vaktim olduğu için bu zirveye katıldım. Katılırken hiçbir beklentim yoktu, zaten pandemi sürecinde kurgulanan hiçbir çevrimiçi etkinliğe de ısınamamıştım bir türlü. Sadece “ne öğrensem kârdır” düşüncesi ile katılmıştım bu zirveye de. O gün o zirvede Erhan Hoca ile tanıştım. Dinlediğim ilk konuşmasıyla bile beni ekrana kilitlemeyi başarmıştı, Erhan Hoca konuştukça beni anlayan birilerinin olduğunu hissediyor ve mutlu oluyordum. Size Erhan Hoca’yı kısaca tanıtmam gerekirse; MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, Türkiye’deki köhne ve ezbere dayalı eğitim sistemine savaş açan sayılı isimlerden. Gençlerin zihninden geçenleri, istek, arzu ve hedeflerini anlamakla kalmayıp, 21. yüzyıl yetkinliklerinin ne denli önemli olduğunu bilen ve bu yetkinlikleri gençlere kazandırmayı hedefleyen Erhan Erkut, bir duyanın bir daha dilinden düşüremediği “YetGen”i kurarak değişimi bizzat kendi elleri ile de başlatmış. Peki nedir bu YetGen?
Tam adıyla MZV-MEF Yetkin Gençler 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Farkındalık Programı olan YetGen’de, gençlerin değişen çağa ayak uydurabilmesine yardımcı olacak ve akademik hayatlarında ihtiyaç duyacakları temel yetkinlikler öğretiliyor. Yetkin Gençler; kariyer planlamadan sunum tekniklerine, algoritmik düşünmeden excel eğitimine, aktif vatandaşlıktan 21. Yüzyıl okuryazarlıklarına ve girişimcilik dersine kadar aklınıza gelebilecek bütün 21. Yüzyıl yetkinliklerini interaktif eğitimlerde alanında uzman kişilerden dinleyip sonrasında bizzat uygulamalar yaparak “ezberlediğiniz” değil “öğrendiğiniz” bir eğitim programı. Yeri geliyor kendinizi yedi yüz kişinin önünde sunum yaparken, yeri geliyor mülakat simülasyonunun ortasında, bazen de bir gün içinde hiç tanımadığınız YetGenli’ler ile kendi girişim fikrinizi tasarlarken buluyorsunuz kendinizi. Kısacası YetGen’de maceradan maceraya atılıp iş hayatına dair pek çok tecrübe ediniyorsunuz. Kurulduğu yıllarda sadece Mehmet Zorlu Vakfı bursiyerlerine açıkken, günümüzde Türkiye’nin her yerinden lise ve üniversite öğrencilerine katılım imkanı sağlanıyor. Üstelik bu programa katılım tamamen ücretsiz, kontenjanlar dolu olmadığı sürece tek şart katılım için istekli olmanız ve bu programa ayıracak zamanınızın olması.
YetGen’e neden katılmanız gerektiğini daha net aktarabilmek adına YetGen öncesi Nazenin’den ve YetGen sonrası Nazenin’den size bahsetmek istiyorum.
Ben YetGenli olmadan önce topluluk önünde konuşmaktan ve yeni insanlarla tanışmaktan çekinen, beni nasıl bir geleceğin beklediğinden habersiz olan, ne yapmak istediğini bilmeyen, yapmak istedikleri için ise yeterli motivasyona sahip olmayan biriydim ve bu belirsizlikler zinciri beni fazlasıyla kaygılandırıyordu. Şimdi ise ne yapmayacağını bilen ve bu doğrultuda yapabileceği her şeyi yapmak için bitmek bilmeyen bir çalışma motivasyonuna sahip, 21. Yüzyılda silik bir gölge gibi hisseden değil, donanımlı bir birey olma yolunda ilerleyen bir ben var baktığım aynada. Ben on iki haftalık YetGen sürecinde kim olduğumu öğrendim. Bu süreçte Erhan Hoca YetGenlilere bir öğretmenden ziyade gençlerle empati yapabilen, genç ruhlu bir baba edasıyla yaklaşıyor. Daha çok başında olduğum hayat yolculuğumda kaybettiğim tüm motivasyonumu fazlasıyla geri kazanmamı sağladığı ve bana birçok konuda farkındalık kazandırarak öğrenmeyi öğrettiği için kendisine ne kadar teşekkür etsem az. İyi ki varsınız Erhan Hocam!
Bahsetmeden geçmemin büyük haksızlık olacağı YetGen liderleri de bu yolda en büyük destekçilerimizden. Birkaç sene öncesinde bizim geçtiğimiz yollardan geçen ve şimdi öğrendiklerini başkalarına aktarma motivasyonuna sahip YetGen mezunlarından oluşan YetGen liderleri, bu eğitimin kurgulanmasında en az Erhan Hoca kadar önemli bir yere sahipler, üstelik bunu tamamen gönüllü olarak yapıyorlar. Bu süreçte her düşüşümde bana anlayışla yaklaşan ve elimden tutan liderim Büşra Nur Eşki başta olmak üzere tüm liderlerime emekleri için teşekkür ediyorum.
Bu yazımda YetGen’den kısaca bahsettim, tüm detaylarını ve güzelliklerini anlatmaya sayfaların yetmeyeceği YetGen ilginizi çektiyse ve Yetkin bir genç olmak istiyorsanız, başvuru sürecinden haberdar olmak için Yetkin Gençler’i sosyal medyadan takip etmeyi unutmayın.
Hepimizin içinde harlanmayı bekleyen bir kıvılcım var ve gelecek çok yakınımızda. Hazır ol gelecek, Yetkin Gençler geliyor!