Yetkin Gençler

21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı

Erhan Erkut
Yetkin Yayın
2 min readMar 12, 2020

--

Okullarımız eğitime değil öğretime odaklı. Temel işlevlerini bundan asırlarca öncesinde olduğu gibi tekdüze içerik nakli olarak görmekteler. Fakat çağımızda içerik artık meta haline geldi, değersizleşti. İşverenlere nasıl mezunlar istedikleri sorulduğunda içerik değil yetkinlikler öne çıkmakta. Maalesef okullarımız yetkinlik geliştirme konusunda pek fazla bir şey yapmamakta, ve okullarımızın mezun ettiği öğrenciler ile ülkenin ihtiyacı olan iş gücü arasında ciddi bir uçurum bulunmakta.

21. yüzyıl yetkinlikleri genelde 3 başlıkta toplanır: öğrenme yetkinlikleri (eleştirel düşünme, yaratıcılık ve inovasyon, iletişim ve işbirliği), okuryazarlık becerileri (teknoloji, bilgi ve medya) ve genel yaşam becerileri (esneklik ve adaptasyon, liderlik ve sorumluluk alma, inisiyatif ve öz yönlendirme, üretkenlik ve hesap verebilirlik, sosyal ve kültürel beceriler). Gelecekte başarılı ve mutlu olacak bireyler yetiştirebilmemiz için eğitim sisteminin bu becerileri geliştirmeye odaklanması gerekli.

Müfredat ve sınav odaklı ilk ve orta öğretimden birçok yetkinlikleri eksik olarak gelen öğrenci üniversitede de bu eksikliklerini tamamlayamamakta ve sadece üniversite tarafından belirlenen içeriği öğrenip mezun olmakta. Üniversitelerin yetkinlik geliştirmede başarısız olmalarının, akademik kibirden içerik tutkusuna, bilinçsizlikten beceriksizliğe, kaynak eksikliğinden motivasyon eksikliğine birçok nedeni var. Durumunu farkına varan bilinçli öğrenciler öğrenci kulüpleri, takımlar, STKlar ve stajlar ile yetkinliklerini geliştirmeye çalışırken, bilinçsiz çoğunluk yetkinlik eksikleri ile mezun oluyor.

Ülkenin ekonomik gelişimi ve refahı ile bireylerin başarı ve mutluluğu için çok önemli olduğunu düşündüğüm bu yetkinlik açığını bir nebze olsun kapatabilmek amacı ile bir okul dışı eğitim programı oluşturduk. YetGen (Yetkin Gençler) adını verdiğimiz bu ücretsiz program sayesinde Mehmet Zorlu Vakfı ve MEF Üniversitesi işbirliği ile 4 yılda yüzlerce gence ulaştık. Bu yılki eğitim 8 Şubat’ta başlıyor. 4 ay boyunca iki haftada bir Cumartesi günleri 6 saat (toplam 84 saat) süren programda 500 civarında lise ve üniversite öğrencisi için takım çalışmasından sunum tekniklerine, sürdürülebilirlikten sosyal inovasyona, algoritmik düşünmeden Excel ile modellemeye, girişimcilikten kariyer planlamaya, finansal okuryazarlıktan medya ve bilgi okuryazarlığına, sağlıklı yaşamdan zaman yönetimine kadar geniş bir yelpazede yetkinlikler konusunda farkındalık yaratmaya çalışacağız.

Katılımcılar hem alanlarında uzman konuk konuşmacıları dinleyerek, hem de geçmiş yıllarda bu eğitimi alan liderler eşliğinde atölye ortamında bu becerilerin bazılarını deneyimleyerek geliştirecekler ve eğitimin sonunda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından birisine hizmet eden ve dünyanın en acil sorunlarını çözmeye yönelik bir sosyal inovasyon veya girişim fikri sunacaklar.

Bu etkinliğe kaydolma fırsatı bulamayanlar için ise tüm dersler mzv.org.tr adresinden canlı yayınlanacak ve online sınıfa kayıt olanlar tüm ders materyallerine ulaşabilecekler. Uzun vadede hedefimiz önce bu eğitimi ölçeklendirerek çok daha fazla öğrenciye ulaşabilmek, sonra da öğretmenleri eğiterek bu içeriğin eğitim sistemimizde entegre olmasını sağlamak.

Prof. Dr. Erhan Erkut (erkute@mef.edu.tr, @ErhanErkut, erhanerkut.com)

(Bu yazı Gazete Pencere’nin 4 Şubat 2020 sayısında yayınlandı.)

--

--

Erhan Erkut
Yetkin Yayın

Özyeğin Üniversitesi Kurucu Rektörü (1.1.2008–1.7.2013), MEF Üniversitesi (1.1.2014 -…) erhanerkut2000@gmail.com