Zihnimizin Özü : Mantalite

Uğur ERSÖZ
Yetkin Yayın
Published in
3 min readMar 4, 2021

Her insanın kendine has bir yapısı vardır. Kimyasına uygun bir biçimde karar verir, işlerini yapar ve hayatını şekillendirir. Kısacası, insanın sahip olduğu bu yapı(düşünüş biçimi) benliğini oluşturur.

“Zihniyet” sözcüğünü düşündüğümüzde genellikle şu tarz bir anlamı çağrıştırır : “Bir toplumun veya bu toplumdaki bireylerin düşünüş şekli.” Aslında kelimenin tam anlamıyla bir “düşünüş biçimi”. Zihniyet sözcüğü Arapçadan dilimize yerleşmiştir. Eş anlama sahip “mantalite” kelimesi de sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Mantalite olarak kullandığımız bu sözcüğün orijinali “mantalite” dir. Bu kelimenin dilimize geçtiği kaynağı bulduğumuzda ise Fransızcadan geçtiği öğreniriz. Kökeni ise Latince ’ye dayanır. Farklı dillerde ise şu anlamlara gelmektedir :

Latince ➜ mentalis : akla ilişkin (*ment : akıl, zihin, düşünce yeteneği)

Fransızca ➜mentalité : düşünce tarzı

İngilizce ➜ mentality : zihniyet, düşünme biçimi

“a person’s particular way of thinking about things” : Bir kişinin bir şeyler hakkındaki belirli düşünme şekli(yolu). (Cambridge Dictionary)

Sıklıkla, İngilizce metinlerde veya dizilerde özellikle spor belgesellerinde gördüğümüz bu kavram bana çok hoş gelir. Çünkü, amaçlara ve isteklere göre düşünüş biçimi kişinin kendisini yansıtır. Eğer bir amaç veya hedefiniz var ise bu yolda olabildiğince çok emek sarf etmeniz gerekir. Bu tip durumlarda motivasyonumuz düşebilir hatta hedeften sapacak kadar pes edecek bir vaziyette algı da dağılabilir. İşte tam da bu tarz durumlar yaşandığı zaman yılmazlığımızı korumak adına bazı yöntemlere sahip olup kullanmalıyız. Bu yöntemlerin özü içimizde yatıyor. Karşılaştığımız durumlara göre çözüm üretmemizi ve ilerlememizi sağlayacak ateşleyici güç aslında.

Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda, mevcuttur!

Mustafa Kemal ATATÜRK

MANTALİTE’YE SAHİP OLMAK

2020 yılının Ocak ayında hayatını kaybeden efsanevi basketbolcu Kobe Bryant’ın bir mantalitesi vardı. Özellikle bu mantalitenin benim gibi çoğu insanı etkilediği fikrindeyim. Kobe Bryant, sayısız derecede başarı kazanmış ve sürekli kazanan bir basketbolcu sıfatına erişmiştir. Bu hedeflere ulaşırken zihninin özünü keşfetti. Onun ürettiği bu kavram yani “Mamba Mentality” sayesinde yılmadan mücadele edip şampiyonluklar kazandı ve Michael Jordan ile kıyaslanabilecek bir efsanevi basketbolcu konumuna geldi.

Her geçen gün daha iyi olmayı hedeflediğin, hiç bitmeyen bir arayış.

Kobe Bryant

Kobe Bryant

Bu yolda ise 5 ana unsuru benimsedi.

⚫Tutku

⚫Konsantrasyon

⚫Dürüstlük

⚫Korkusuzluk

⚫Optimizm

Kobe Bryant’ın mantalitesinde, bir önceki günden daha iyi olma felsefesi yatar. Bu bir yaşam biçimidir. Gösterişli olma veya gövde gösterisi yapma arzusu değil sadece ne yapmak istiyorsan daha iyi olma çabasıdır. Hangi konuda daha iyi olmak istiyorsan her gün dünden daha iyi olup sürekliliği sağlamalısın. Kobe, 2013 yılında Golden State Warriors’a karşı Staples Center’da oynadıkları maç sırasında potaya yöneldi sırada sakatlandı ve (aşil tendonunda yırtılma) bu halde acısını belli etmeden faul atışlarını tamamlayıp sahadan ayrıldı. İşte “Mamba Mantalitesi” buydu! Sonuna kadar sınırları zorlamak. O, hem parkedeki başarısında hem de kariyeri bittikten sonra yaptıklarında(animasyon film) en iyiyi göstermek için çok çabaladı ve başardı(Oscar kazandı).O ve onun gibi başarılı birçok insan da bu tarz bir zihniyet belirleyerek başarıya doğru ilerlediler.

“Hayat, bataklığa gömülüp motivasyonunu kaybetmek için çok kısa. Devam etmek zorundasın. İlerlemek zorundasın. Bir ayağını diğer ayağının önüne at, gülümse ve sadece ilerlemeye devam et.”

Kobe Bryant

Kobe Bryant

İnsan, zihnin özünü keşfettiğinde ise en önemli kaşif oluyor. Amaçları doğrultusunda yılmazlığını artırıp tutuklu bir şekilde mutlu olarak yolunda ilerliyor. İşte mantalitenin özü de budur.

Özünüzü keşfetmeniz dileğimle…

Uğur Ersöz

--

--