Zulümsüz Bir Hayat
Yeni yayınlanan tavşan Ralph kısa filmini eminim bir çoğumuz izledik, paylaştık, üzüldük, belki kendimizi ve seçimlerimizi sorguladık. Şimdi biraz bu konunun derinine inelim.
Öncelikle Cruelty-free Nedir?
Cruelty-free, hayvanlar üstünde deney yapmayan, zarar vermeyen veya öldürmeyen ürünler/faaliyetler için kullanılan bir terimdir.
Sürdürülebilir tüketim trendini yükseldiği bu dönemde insanlar artık seçimlerinde eskiye göre çok daha bilinçli ve sorgulayıcılar. Hatta sürdürülebilirlik konusu kendi aleyhlerine olan büyük şirketler bile sürdürülebilirliği eskisinden daha çok önemsiyor ve üstüne düşüyorlar. Sürdürülebilir moda, sürdürülebilir teknoloji, geri dönüşüm gibi pek çok konu başlığı üzerinde çalışmalar eskiye nazaran oldukça artmış durumda.
Hayvan deneyleri de aslında on yıllardır var olan bir konuydu ve son dönemde bu belgesel ile tekrar gündeme geldi.
Peki tam olarak ne ve nasıl yapılıyor?
Bir klinik düşünelim bir odasında duvarlar boydan boya kafeslerle ve tavşan, fare, kurbağa gibi küçük hayvanlar ile dolu (bazı deneylerde maymun, domuz gibi büyük hayvanlar da kullanılmakta). Bu klinik ile anlaşmalı markalar ürünlerini insan sağlığına etkileri konusunda bir araştırma yapmak istiyorlar, bu yüzden hammadde veya son ürünlerini bu hayvanlar üzerinle deniyorlar.
Fakat bu deney aklınıza basit bir şey olarak gelmesin, hayvanların zorla bir yerde tutulması, kıpırdayamamaları, yemeden içmeden kesilmeleri, yüksek dozda toksik maddeye maruz bırakılmaları, akabinde doku ve organ zedelenmesi ve hatta ölüme varan bir deney bu.
Satın aldığımız ürünlerin çoğu çeşitli kimyasallar içeriyor, bu kimi zaman bizim işimize oldukça yararlı ancak kimi zaman insan sağlığını tehdit etme derecesine varan kimyasallar.
RSPCA verilerine göre her yıl 100 milyondan fazla hayvan bu testlerden dolayı hayatını kaybediyor, pek çok kimyasal çok zehirli olduğu için, testler oldukça ıstıraplı ve testin sonunda hayvanlar hemen öldürülüyor.
Bazı kimyasallar ise çok tehlikelidir ve düşük dozlarda bile bunlara maruz kalan insanların ölümüne neden olabilir, bize çok küçük ölçüsünün bile büyük zararları olabilecek bir kimyasalın belki on belki yüz katını o hayvanlar üzerinde bizim için test ediyorlar.
Peki biz ne yapabiliriz?
- Öncelikle bilinçlenmeliyiz ve araştırmalıyız, “Aldığım bu temizlik malzemesi nereden geliyor?” “Bu ürünü kim üretmiş, hangi ülkede üretmiş?” gibi alışveriş yaparken kullanabileceğimiz bazı soruları kendimize sorabiliriz.
- Tabii ki çevremizi bilinçlendirmeliyiz. Bu yapılanları çevremizle paylaşıp onları cruelty-free ürünlere yönlendirebiliriz.
3.
gibi güncel verilere sahip web sayfalarını takip edip almak istediğimiz ürünlerin cruelty-free olup olmadığını kontrol edebiliriz.
Bu dünya hepimizin ve hiçbir canlı bir kozmetik deneyinde ölmeyi hak etmiyor.
Cruelty-free kalın…