YH växer men inte IT 😢

Tobias Landén
YH Bladet
Published in
9 min readFeb 2, 2018

Så var det dags igen. Den årliga tilldelningen av YH-utbildningar meddelades i fredags den 26 januari.

MYH, Myndigheten för Yrkeshögskolan, beskriver årets tilldelning med rubriken “Högsta beviljandegraden någonsin” och det stämmer om man ser till helheten. Men tittar vi på IT-utbildningarna är det verkligen inte sant, snarare tvärt om.

Vi börjar med de positiva nyheterna. Av de 1208 utbildningar som söktes var det hela 525 st som beviljades. Det är hela 43 % av alla ansökta utbildningar som ni faktiskt får starta! Detta är klart högre än föregående år då ca 27 % beviljades, 351 av 1306 utbildningar.

Det är faktiskt en historiskt hög siffra att myndigheten beviljar hela 525 st utbildningar. Dessutom är det så att det tidigare bara beviljades två starter per utbildning och denna gång kunde anordnare ansöka om fler starter. I snitt har utbildningarna beviljats 2.4 starter. Om vi tar med det i beräkning kan man egentligen säga att motsvarande 630 utbildningar med två starter har beviljats.

Och på tal om det här med antal sökta starter. Eftersom detta är första året som det går att söka extra starter kan det vara intressant att kolla på lite extra.

I snitt söktes varje utbildning med 3.8 starter. Det var faktiskt bara 13 % av de sökta utbildningarna som efterfrågade två starter. 42 % efterfrågade tre starter och hela 36 % efterfrågade hela 5 starter. Spännande är också att fem utbildningar bara efterfrågade en start.

Utdelningen skiljer sig dock från vad som söktes. MYH påpekar att tilldelningen av antal omgångar fortfarande är delvis preliminär men om vi utgår från den data som vi fått tillgång till kan vi se att variationen mellan de olika utbildningsområdena är väldigt stor när det kommer till antal sökta starter.

I diagrammet nedan syns snittet för varje utbildningsområde, och för samtliga, när det gäller antalet sökta starter i snitt samt antal beviljade starter i snitt.

Fördelningen av antal sökta och antal beviljade starter i snitt per utbildningsområde 2018.

Redan i detta diagram syns det tydligt att vissa områden har prioriterats av MYH. Det är tydligt att nästan alla utbildningsområden har ett snitt på mer än två starter och att det bara är två områden som bara har två starter i snitt, dessa är “Friskvård och kroppsvård” samt “Data/IT”. Inom dessa områden har alla utbildningar som sökts beviljats enbart två starter.

Redan här börjar vi se en indikation på att Data/IT är ett område som MYH prioriterar ner detta år och som de kanske inte tror lika mycket på som andra.

Andelen beviljade utbildningar av totalen inom varje område 2018

I diagrammet ovan syns fördelningen av de beviljade utbildningarna mellan de olika utbildningsområden som finns. Absolut flest utbildningar har beviljats inom Teknik och tillverkning, tätt följt av Ekonomi, administration och försäljning.

Data/IT hamnar först på plats fem med 9 %. Det betyder alltså att av de 525 utbildningar som beviljades var enbart 9 % inom det området. Redan här vill jag börja påpeka att detta är väldigt märkligt eftersom allt i samhället tyder på en tydlig digitalisering och automatisering. Det börjar idag bli känt att Data/IT och framförallt systemutveckling och programmering kommer skapa tjänster och verktyg som kommer automatisera bort en hel del jobb inom andra sektorer. Exempelvis inom sektorer som MYH väljer att prioritera högre än Data/IT.

Men har det inte alltid varit så här inom YH? Nej egentligen inte. Ser vi till de senaste fem åren har Data/IT oftast utgjort en större andel av de beviljade utbildningarna. Det är bara 2016 som ligger något sämre än årets tilldelning men egentligen på samma nivå, och det vara “katastrofåret” som du kan läsa mer om här.

Det positiva är dock att anordnarnas i lite större grad tror på Data/IT och att antalet ansökningar inom området detta år är något högre än tidigare år. 199 ansökningar inom Data/IT lämnades in till MYH denna omgång, vilket är en liten ökning från året innan.

Låt oss lite snabbt blicka tillbaka till den totala tilldelningen innan vi fördjupar analysen inom Data/IT. MYH pratar framförallt om tilldelningen av antalet utbildningar, men jag tycker också det är viktigt att prata om antalet studieplatser, eller snarare antalet årsstudieplatser. Det är en beräkning av antalet platser i relation till antalet år utbildningen är och nu även antalet starter.

Dvs om en utbildning får 30 platser och är två år lång har den 60 årsstudieplatser per start. Får den sen tre starter är det totalt 180 årsstudieplatser.

Diagrammet nedan visar årets tilldelning, per utbildningsområde, både i antal beviljade utbildningar och i antal beviljade årsstudieplatser, i relation till antalet sökta.

Ser vi till antalet utbildningar som beviljats av de sökta ligger Data/IT absolut lägst med 24.6 %. Sätt detta i relation till 43 % som är snittet för alla utbildningar i denna omgång.

Går vi på andel beviljade årsstudieplatser är siffran ännu lägre. Där ligger Data/IT på endast 14.7 % i relation till 28.5 % för alla utbildningar.

Så varför är detta relevant? Jo, eftersom ansökningarna speglar efterfrågan på arbetsmarknaden till viss del, borde detta betyda att alla områden skulle kunna ligga relativt jämt i antalet beviljade årsstudieplatser. Här borde alltså MYHs prioriteringar synas tydligast eftersom det är detta som avgör hur mycket utbildning inom området som bedrivs.

Lägger vi också till i beräkningen att Data/IT är ett relativt avancerat område, som troligen kräver längre utbildningar än många andra områden är det verkligen en nedprioritering från MYH.

Eftersom jag vet att många av er även är intresserade av mer detaljer inom Data/IT har vi även detta år brutit ner siffrorna lite och uppskattat vilka underområden varje utbildning tillhör.

Här följer lite statistik kring detta.

Här syns det tydligt att programmering/systemutveckling fortfarande är det absolut största underområdet inom Data/IT. Nästan hälften av alla utbildningar som beviljats inom Data/IT är programmering eller systemutvecklings relaterade.

Andra trender som syns är att utbildningar inom test går fram starkast detta år efter en liten avmattning förra året. Även säkerhet, cloud/moln och spel går framåt detta år.

Övriga områden inom Data/IT backar detta år jämfört med förra.

Så vidare till en fråga som kan intressera många. Vilka anordnare fick flest IT utbildningar?

Klar vinnare detta år var EC Utbildning som fick nästan en femtedel av alla IT-utbildningar som beviljades. Denna “vinnande” plats tog Nackademin förra året men detta år återfinns de först på plats 4.

Tack vare bra utbildning detta och förra året ligger nu EC Utbildning och Nackademin i toppen över antal IT-utbildningar om vi slår samman utdelningen 2017 och 2018.

I diagrammet nedan syns summan av (2017+2018) beviljade utbildningar inom IT per anordnare och hur stor del av totalen de utgör.

Det kan också vara intressant att se tilldelningen inom Data/IT per län. I diagrammet nedan finns en sammanställning kring detta.

Det är inte alla län som haft en ansökan inom Data/IT. De som skickat in minst en ansökan syns i den övre grafen där det också framgår hur många ansökningar inom Data/IT som skickats in i varje län samt hur många som beviljats.

I den undra grafen syns beviljandegraden inom Data/IT för varje län. Dalarna sticker ut men där söktes enbart två utbildningar och båda beviljades.

Beviljandegraden i Stockholm och VG-regionen ligger på 32 %, dvs under snittet även där. Skåne som hade många ansökningar, hela 30 stycken, fick bara 17 % beviljandegrad.

Slutsatser

Så vad kan vi dra för slutsatser av allt detta? Jo det är helt klart tydligt att MYH inte valt att prioritera IT-utbildningar detta år.

Om detta beror på kvalitén i ansökningarna, på deras bedömning av arbetsmarknadens behov eller konkurrensen med andra utbildningar är svår att svara på så snart efter tilldelningen.

Det jag vill slå ett slag för är dock att det egentligen bara är kvalitén på ansökningarna som är ett rimligt skäl och här är jag sugen på att gräva djupare framöver.

Om anledningen är att de bedömer arbetsmarknaden som mindre än andra områden eller om de tycker att andra utbildningar har större anledning att prestera bra tycker jag det är ett riktigt dåligt beslut. Varför? Digitaliseringen av samhället är mitt snabba svar.

Det finns mycket idag som pekar på att vi de kommande åren kommer se massor av automatisering genom framförallt IT och teknik. Det handlar om smartare algoritmer som gör människors jobb och även om robotar som kan ersätta människor i flera yrken.

En av de större publikationerna kring detta är “De nya jobben i automatiseringens tidevarv” från Stiftelsen för strategisk framtidsforskning, publicerad redan i april 2015. Den pekar tydligt på att många jobb kommer försvinna och nya jobb kommer dyka upp de kommande åren.

Ett annat exempel är “The Future of Employment: How susceptible are jobs to computerisation?” publicerad vid University of Oxford 2013. Publikationen är lite jobbig att läsa men det finns en kul webbtjänst baserad på denna där man kan skriva in ett yrke och få en sanorlikhet för om yrket kommer tas över av robotar! 🙂 Kolla in den här: https://willrobotstakemyjob.com/

Om vi använder tjänsten ovan och testar några vanliga utbildningar inom YH så får vi följande utfall, dvs hur troligt de är att det automatiseras:

  • Medicinsk sekreterare 81 %
  • Redovisningsekonom 98 %
  • Lönekonsult 96 %
  • Trädgårdsmästare 95 %
  • CNC-tekniker, Produktionstekniker m.m 81-96%

Det finns såklart även fler exempel men dessa är rätt talande. Sen finns det också mycket bra bland utbildningarna. Det finns 13 beviljade utbildningar inom automatisering varav tre inriktade på robotar. Men dessa ligger framförallt inom industrin och tillverkning och inte inom alla de Data/IT områden som kommer behöva massor av personal framöver.

Det är redan vida känt att det 2020 prognostiseras en brist på 1 miljon programmerare i EU. I Sverige pratar vi om runt 60 000 programmerare som kommer fattas 2020, redan om två år dvs!

Så för mig är det märkligt. Varför väljer inte MYH att som minst bevilja Data/IT i samma utsträckning som de andra utbildningsområdena?

Jag ser tyvärr bara två troliga skäl. Antingen är det kvalitén på ansökningarna. Denna tror jag inte på, minst 43 % borde vara så bra att de kan beviljas. Det andra skälet är att man är orolig för verkningsgraden. Data/IT har historiskt en väldigt dålig verkningsgrad. Är man kanske rädd för att sänka snittet för hela YH om man beviljar för stor andel Data/IT?

Det märkliga är att verkningsgraden för Teknik också är låg, men där beviljas det massor. Så då kvarstår egentligen bara en slutsats. MYH tror inte lika starkt på digitaliseringen och dess effekter på arbetsmarknaden som jag gör. Kanske är jag extrem åt andra hållet, jag tror verkligen att vi kommer automatisera nästan allt. Men även om det inte blir så kanske vi i alla fall ska ta detta på lite större alvar än vad jag kan se att MYH gör genom detta tilldelningsbeslut!

Nu då? Engagera dig!

Håller du med mig? Bra! 🙂

Jag tänkte dra igång ett nätverk för alla som brinner för IT-utbildningar. Där det tillsammans går att diskutera dessa utmaningar med MYH. Alla är välkomna att vara intresserade så ser vi var det tar vägen längre fram.

Vill du vara med? På något litet sätt iaf. Så anmäl dig i det här formuläret så hör jag av mig senare under våren när vi kommit lite längre i tankarna!

Om författaren och YH-experterna

Denna artikeln är skriven av Tobias Landén. Tobias är en av medlemmarna i YH-experterna som jobbar med utveckling inom Yrkeshögskolan och hjälper anordnare att bli bättre på att bedriva YH-utbildningar.

Tobias har arbetat med YH och tidigare KY i över 10 år, till största del som föreläsare och utbildare inom framförallt IT, kommunikation och projektledning med över 15 000 utbildningstimmar i ryggen. Han har även erfarenhet av att vara utbildningsledare, ledningsgruppsmedlem och från andra roller inom YH.

Tobias driver idag även företaget Qlok som arbetar med utveckling av framförallt digital kommunikation och utmaningarna kring detta i organisationer med stort fokus på offentliga verksamheter.

Vill du kontakta Tobias?

tobias@qlok.se
0733 20 48 70
LinkedIn

--

--

Tobias Landén
YH Bladet

Grundare & VD på Qlok. Inspiratör. Digital strateg. Utbildare. Kommunikatör. Prylnörd. Älskar att utveckla individer och verksamheter.