Gent’te Yaşam
“Yurt dışında yaşam” hakkındaki yazılarımızın yanında, daha detaylı bilgilere ulaşabilmek adına, gönüllü kişilerle yaptığımız mini röportajları paylaşmaya başlıyoruz. Bu projeye katkıda bulunmak için bizlere vakit ayıran herkese çok teşekkür ederiz. Bu bölüm boyunca Gent’te yaşamaya Sayın Erinç Duran’ın gözünden bakacağız.
Yurt dışında hangi ülkenin hangi şehrinde yaşıyorsunuz?
Belçika/Gent
Bu ülkeye hangi sebeple, hangi tarihte taşındınız?
İş sebebiyle Şubat 2019'da.
Taşınma sürecinde geçirdiğiniz resmi aşamalar hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Çalışma iznine sizin adınıza çalışacağınız firma başvuruyor. Bu başvuru için sizden sağlık raporu, diploma, iş sözleşmesi, adli sicil kaydı gibi bazı temel evraklar istiyorlar. Çalışma izni çıkınca da VFS üzerinden D tipi vizeye başvuruyorsunuz. Hepsi bu.
Ev bulma süreciniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
En sancılı sürecimiz buydu sanırım. Burada ev bulmak çok zor, gelmeden önce yapabileceğiniz neredeyse hiçbir şey yok. Ev görmek için randevu alıyorsunuz ve hemen vermeyebiliyorlar. Beğenirseniz bunu iletiyorsunuz ama ev sahibi bir çok adaydan birini seçiyor. Diyelim ki anlaştınız, Belçika kanunlarına göre 3 kira depozito veriyorsunuz. Evlerin büyük çoğunluğunun minimum kiralama suresi 3 yıl. Diyelim ki o da tamam. Ev kiralayabilmek için banka hesabınız olması lazım. (Banka hesabı açtırabilmeniz için de ev adresiniz olması lazım. Bu konuda kesinlikle pratik değiller) Parayı nakit olarak ödeyemiyorsunuz. Bloke bir hesap açtırıp depozitoyu oraya yatırmak zorundasınız. Ev sahibinin hesabına yine banka üzerinden transfer yapmanız gerekiyor. Online bankacılık işlemleri hızlı değil. Aynı banka içinde bile transfer yapınca ertesi gün geçiyor. Bu süreleri göz önüne almak gerekli.
Ev kiralarken hangi detaylara dikkat etmek önemli?
Belçika’da kiracılar emlakçı ücreti ödemiyor. O yüzden evi nereden bulduğunuz fark etmez. Bulunduğunuz muhite göre park ücretleri değişiklik gösteriyor. Evin kendi otoparkı dahi olsa ayrıca kiralamanız gerekiyor. Biz çok merkezi bir yerde tuttuk evimizi, o yüzden epey rahat ettik. Her yere bisikletle veya yürüyerek ulaşabiliyor olmak büyük avantaj.
Bir evin, kira harici, aylık genel giderleri olarak neleri sayabiliriz? Ortalama bir rakam belirtebilir misiniz?
Ev internetimizi ve cep telefonumuzu yine yan hak olarak şirketlerimiz karşılıyor. Onun dışında, aidat + ısınma + elektrik + su = 300 Euro civarı.
Yaşadığınız şehirde hangi ulaşım araçları var ve siz hangisini tercih ediyorsunuz? Aylık olarak gideri yaklaşık ne kadar tutuyor?
Belçika’da çoğu şirket yan hak olarak ülke içinde sınırsız kullanabileceğiniz akaryakıt kartları veriyor, dolayısıyla benzine ücret ödemiyoruz. Otobüs, tramvay ve tren hatları çok gelişmiş durumda fakat biz ihtiyaç duymuyoruz. gelir gelmez kendimize birer bisiklet almıştık, onları kullanıyoruz. Ulaşım giderimiz yok diyebiliriz.
Mutfak alışverişlerinizi genellikle nerelerden yapıyorsunuz? Kazanılan gelir ile alım gücü arasında nasıl bir oran var? Türk mutfağına uygun malzemelere ulaşmak kolay mı?
Gent’te bir çok farklı kültüre ait marketler var. Türk marketleri, fırını, kasapları birçok yerde var. Canınızın isteyip de bulamayacağınız hiçbir şey yok. Türkiye’deki market alışverişimizle kıyaslayınca alim gücümüz ciddi oranda yükseldi.
Yaşadığınız ülkenin sağlık, sigorta ve emeklilik sistemleri hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Şirketin yaptırdığı bir sağlık sigortası ve emeklilik planı var. Buna ek olarak yılda 80 Euro gibi bir miktar ödeyerek mutuality adı verilen bir ek sigorta yaptırdık. Sosyal devlet olduğu için sağlık sistemi oldukça iyi zaten.
Yaşadığınız ülkede sadece İngilizce ile gündelik yaşamınızı sorunsuzca sürdürebiliyor musunuz?
Devlet dairesinden tutun da, otobüs sürücüsüne, küçük çocuklara kadar herkes muntazam İngilizce konuşuyor. Fakat tüm menüler, etiketler, bilgilendirmeler yalnızca Felemenkçe. Bir de zaten uzun vadeli yasamayı düşündüğün ülkenin dilini öğrenmek bence onemli.
Yaşadığınız şehirde sosyal aktiviteler hakkında bilgi verebilir misiniz? Dışarıda 2 kişinin sıradan bir akşam yemeği ortalama ne kadara mal oluyor?
Bizim Türkiye’de sosyal hayatımızda en çok harcama yaptığımız kalem sanırım alkoldu. O da Belçika’da en ucuz şey. Gent’te sıradan bir pub’da 3 Euro’ya içtiğin birayı, ünlü bir gece kulübüne gittiğinde de ayni rakama içebiliyorsun. 2 kişi bir akşam yemeğini 30–40 euro civarında yiyoruz.
Kısaca standart geçen bir gününüzü yazabilir misiniz?
Ben esnek mesai ile çalışıyorum, ama genelde 8.30'da başlayıp 16.30'da bitiriyorum. Haftada bir gün evden çalışma hakkim var. Evim iş yerimde bisikletle 10 dakika civarı. İşten erken çıktığım ve hava çok geç karardığı için günler daha uzun geliyor burda. Hafta içi işten sonra, günlük işlerini hallettikten sonra bile kendine ayırabileceğin çok fazla zaman kalıyor.
Yaşadığınız ülkedeki iş kültürü ve iş yaşamı hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Burada bizim alıştığımız uzun uzun yenilen öğle yemekleri kültürü yok. Herkes evden getirdiği sandviçlerini masasında yiyip çalışmaya devam ediyor. Buna alışmam baya zaman aldı, çünkü iş yerinde sosyalleşmemizi sağlayan o öğle yemekleri, sigara molaları, öğleden sonra kahveleri, hepsi bir anda çıktı hayatımdan. Bazen toplantılar dışında hiç kimseyle konuşmadan, masadan kalkmadan günü tamamladığınız oluyor. Ama alışıyorsunuz çünkü insanlar iş yerinde gerçekten çok disiplinli. 7,5 saat o ofiste duruyorsa, bu sürenin tamamında çalışıyor.
Yaşadığınız ülkenin hava durumu ve mevsimleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Havalar gerçekten çok dengesiz. Temmuz’un ortasında kışlık ceket giyiyorsunuz, bir hafta sonra askılıya geçiyorsunuz. Ama genel olarak daha serin havaya alışıyorsunuz. Bir de ilginçtir ben İzmir’de yaşarken çok sık hasta olurdum, özellikle mevsim geçişlerinde. Burada vücudumun direnci arttı hiç hasta olmuyorum. Sanırım hava kirliliğinin az olması da bunda büyük bir etken. Burada insanlar serin havada yasamaya alışık olduğu için ofiste klima savaşları yasayabilirsiniz. Onlar sürekli sıcaktan şikayet ederken siz muhtemelen üşüyor olacaksınız.
Yaşadığınız ülkenin kültürel farklılıklarından bahsedebilir misiniz? Adaptasyon konusunda verebileceğiniz ipuçları var mı?
Belçika küçük bir ülke olmasina rağmen kendi içinde bile kültür farklılıkları çok olan bir ülke. Örneğin Brüksel Fransız bölgesi ve fazla farklı kültürü bir arada bulabilirsiniz. Gent, Flaman bölgesi ve ben Flamanları biraz daha kendi içlerine kapalı buluyorum.
Gent’de yaklaşık 30 bin Türk yaşıyor, sehirde bir çok market ve restoran Türklerin işletiminde, dolayısıyla bize epey aşinalar. Dolayısıyla kafalarında belirli bir Türk profili var ve biz bu profile pek uymuyoruz. İlk başta şaşırıyorlar, fakat kabul etmekte zorluk yaşamıyorlar.
Kesinlikle çok kibarlar, heryerde gülümser, yardımcı olurlar, selam verirler; fakat dediğim gibi daha ziyade kendi içlerinde yaşadıkları bir hayatları var. Mesela iş yerinde çok sıkı fıkı gördüğünüz kimse, dışarıda sosyal hayatında bunu devam ettirmiyor çoğunlukla. Bu açıdan bizim kültürümüzden biraz farklılar.
Evcil hayvanınızı getirmeden önce yaptığınız işlemler, dökümanlar ve süreç konusunda bilgi verebilir misiniz?
Tüm Avrupa Birliği’nde geçerli kurallarla aynı. Mikroçip takılıyor. Kuduz titrasyon testi yapılıyor, 3 ay bekleniyor. Biz kedimiz icin dünya kadar evrak hazırladık havaalanında hiçbirine bakmadılar tabi ama yine de hepsini yapmak lazım.
Evcil hayvanlar genel anlamda yaşamın ne kadar içindeler?
Karşılaştığım en ilginç şey, evcil hayvan sayısı çok yüksek olmasına rağmen ev kiralarken çoğu ev sahibinin evcil hayvan istememesi. Kedi bile. Biz kedimiz için sözleşmeye özel madde koydurmak zorunda kaldık.