Leiden’da Yaşam

Melissa Gürcan
Yurt Dışında Yaşam
4 min readOct 7, 2019

“Yurt dışında yaşam” hakkındaki yazılarımızın yanında, daha detaylı bilgilere ulaşabilmek adına, gönüllü kişilerle yaptığımız mini röportajları paylaşmaya başlıyoruz. Bu projeye katkıda bulunmak için bizlere vakit ayıran herkese çok teşekkür ederiz. Bu bölüm boyunca Leiden’da yaşamaya Sayın Süha Boncukçu’nun gözünden bakacağız.

Yurt dışında hangi ülkenin hangi şehrinde yaşıyorsunuz?

Hollanda, Leiden

Bu ülkeye hangi sebeple, hangi tarihte taşındınız?

27 Haziran 2019'da ülkeye geldim. Hem daha geniş bir developer çevresine ulaşmak hem de ekonomik sebeplerle geldim.

Taşınma sürecinde geçirdiğiniz resmi aşamalar hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Çalıştığım şirket hemen her şeyi halletti. Benden pasaportumu istediler, iş sözleşmesini gönderip imzalamamı istediler. Sonrasında çalışma izniyle ilgili bir belge gönderdiler, bu belgeyle konsolosluğa başvurdum ve MVV tipindeki vizemi 4 gün içerisinde aldım.

Buraya geldiğim ilk gün BSN’im olmadığı için, BSN’siz hesap açmaya izin veren ABN Amro bankasından hesap açtım. (randevumu gelmeden önce almıştım).

İlk çalışma gününün sabahı Amsterdam Expat Center’da (inAmsterdam) randevum vardı. (Şirketim benim için ayarladı bu randevuyu) 270 Euro karşılığında BSN numaramı ve Highly Skilled Immigrant olduğumu gösteren çalışma kartımı ilk günden aldım. Bu görüşmeler sırasında adresimi şirketin adresi olarak gösterdim. (Şirketimle daha önceden ayarlamış ve bu konuda anlaşmıştık.)

Ardından ilk iş günümde 270 Euroluk bir masraf formu doldurdum ve bir kaç gün sonra bu 270 Euroyu geri aldım. Bunun haricinde artık bir banka hesabım olduğu için ilk çalışma günü relocation paketim olarak belirlenen miktarı da hesabıma gönderdiler.

Ev bulma süreciniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Ben Amsterdam’a göre daha küçük ve sakin bir şehir olan Leiden’de yaşamayı tercih ettim. Ev kiraları da daha uygun. Banka hesabım ve BSN numaram olduğu için ev kiralamakta sorun yaşamadım, faturalar dahil +1 depozito ödemesi olan, yakın zamanda yenilenmiş stüdyo bir eve taşındım.

Ev kiralarken hangi detaylara dikkat etmek önemli?

Bence en önemlisi expatlarla çalışmış, çalışan emlakçılarla çalışmak. Ben tuttuğum daireyi Pararius üstünden buldum ve Remax ile kiraladım. Daha önce Remax ile çalışmış arkadaslarımdan da tavsiye maili istedim.

Evin istasyona yakınlığı oldukça önemli. Bunun dışında dikkat etmek gereken şeylerden biri de muhit. Bölgeyi tanıyanlara o sokağın nasıl bir yer olduğunu sormakta fayda var, bisikletinizi sokağa bırakıyorsunuz nihayetinde.

Bir evin, kira harici, aylık genel giderleri olarak neleri sayabiliriz? Ortalama bir rakam belirtebilir misiniz?

Benim için her şey kiraya dahil. Ancak mobilya yoktu, mobilyaları toparlamak benim için yaklaşık 1500 Euro tuttu. (ikinci el eşyalar genelde daireme büyük geldiği için hemen her şey Ikea)

Yaşadığınız şehirde hangi ulaşım araçları var ve siz hangisini tercih ediyorsunuz? Aylık olarak gideri yaklaşık ne kadar tutuyor?

Ben Leiden’da yaşayıp Amsterdam’da çalıştığım için yolum buralara göre bir hayli uzun. 35 dakikalık bir tren yolculuğu yapıyorum. 3 dakikada evden trene bisikletle gidiyorum. 15 dakika da trenden sonra yürüyorum. (yürümek zorunda değilim aslında, araç var ancak yürümeyi tercih ediyorum. Bisiklet de kullanılabilirdi.)

Kilometre başına yol ödemesi aldığım için ortalama aylık 300 Euro civarı bir miktar alıyorum ve bunun uzerine 50 Euro ekleyip her yöne sınırsız yolculuk kartı aboneliği yapmayı yeğliyorum. Böylece sabit miktarla hafta sonları merak ettiğim yerlere gitme şansım oluyor.

Mutfak alışverişlerinizi genellikle nerelerden yapıyorsunuz? Kazanılan gelir ile alım gücü arasında nasıl bir oran var? Türk mutfağına uygun malzemelere ulaşmak kolay mı?

Leiden şehrinde haftada iki kez pazar kuruluyor. Bu pazarda her şeyi bulmak mümkün. Şehirdeki Türk marketlerinde aradığım şeyi bulamadığım olmadı henüz.

Alım gücünde ise ciddi fark var. Alışveriş için pazarın yani sıra Dirk, Jumbo ve Albert-Heijn gibi marketlerden alışveriş yapıyorum. Şu an aynı şeyleri (sebze, meyve, et) Türkiye’den aldığınızda daha fazla ödüyorsunuz.

Yaşadığınız ülkenin sağlık, sigorta ve emeklilik sistemleri hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Türkiye’de emeklilik ve sağlık için ödenen miktar maaş üstünde ve işveren tarafından karşılandığı için bir bilgim yoktu açıkcası. Burada ise emeklilik için bir şey ödemiyorum henüz. Sağlık için ise aylık 100 Euro’ya standart bir sağlık sigorta hizmetine kaydoldum.

Yaşadığınız ülkede sadece İngilizce ile gündelik yaşamınızı sorunsuzca sürdürebiliyor musunuz? Ülkenin kendi dilini öğrenmeniz gerekli mi?

Şu ana kadar Hollanda’da karşılaştığım herkes İngilizce konuşabiliyordu. Flemenkçe öğreneceğimden emin değilim.

Yaşadığınız şehirde sosyal aktiviteler hakkında bilgi verebilir misiniz? Dışarıda 2 kişinin sıradan bir akşam yemeği ortalama ne kadara mal oluyor?

Çok fazla dışarıda yemek yiyen biri olmamakla birlikte iki kişi yaklaşık 18 Euro gibi bir miktar tutuyor. Bir kişilik sinema bileti ise ortalama 11.50 Euro. Elbette pek çok ücretsiz ya da festival kapsamlı etkinlik oluyor.

Kısaca standart geçen bir gününüzü yazabilir misiniz?

07:00'de kalkıyorum, duş alıp kahvaltı ettikten sonra evden çıkıyorum. Saat 09:05'te ofiste oluyorum. Aksam 17:00–17:30 gibi çıkıp yaklaşık 45 dakika sonra evde oluyorum. Yol üzerinde genelde markete uğrayıp günlük alışverişimi yapıyorum.

Yaşadığınız ülkedeki iş kültürü ve iş yaşamı hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Zamanlara uymanın yanı sıra karşılıklı bir güven ortamı söz konusu. Sabah haber vererek evden çalışmak mümkün.

Yaşadığınız ülkenin hava durumu ve mevsimleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Hollanda için sanırım en hızlı değişen şeylerden biri hava. Sabah fırtına varken akşam sıcaktan bunalabiliyorsunuz. Bu durum küresel ısınmanın da etkisiyle birlikte yaz aylarında daha olağan hale geliyor. Bunun dışında bekleyip göreceğim.

Yaşadığınız ülkenin kültürel farklılıklarından bahsedebilir misiniz?

Kültür konusunda en çok canımı sıkan şey, her şeyin mektupla hallediliyor olması. Banka hesabı açıyorsunuz, internet bankacılığı kullanabilmeniz için size beş farklı zarfta farklı bilgiler geliyor. Sağlık sigortasına kayıt oluyorsunuz, belediyeden alacağınız bir dökümanı göndermeniz isteniyor.

İnsanların direkt olması, eğer alışkın değilseniz can sıkabilir. Bunlar dışında Hollanda’da pek çok expat yaşıyor ve uyum sağlamakta pek sorun yaşamıyorsunuz.

--

--

Melissa Gürcan
Yurt Dışında Yaşam

A newly minimalist, proud data scientist, trip hop lover, blogger and happy