San Francisco’da Yaşam: Bölüm 1

Melissa Gürcan
Yurt Dışında Yaşam
4 min readJul 29, 2019

“Yurt dışında yaşam” hakkındaki yazılarımızın yanında, daha detaylı bilgilere ulaşabilmek adına, gönüllü kişilerle yaptığımız mini röportajları paylaşmaya başlıyoruz. Bu projeye katkıda bulunmak için bizlere vakit ayıran herkese çok teşekkür ederiz. Bu iki bölüm boyunca San Francisco’da yaşamaya Sayın Mert Can’ın gözünden bakacağız.

Yurt dışında hangi ülkenin hangi şehrinde yaşıyorsunuz?

Amerika Birleşik Devletleri, San Francisco

Bu ülkeye hangi sebeple, hangi tarihte taşındınız?

Ben İstanbul’da üniversiteden mezun olduktan sonra, hem o zaman devam ettiğim girişimimi Amerika’ya taşımak, hem de işletme eğitimi almak için öncelikle Los Angeles’a Ağustos 2016'da taşındım.

Taşınma sürecinde geçirdiğiniz resmi aşamalar hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Ben eğitim amaçlı taşındığım için öncelikle ögrenci vizesi almam gerekiyordu. ABD’den ögrenci vizesi almak için eğitim alacağınız kuruluştan I-20 belgesi adında bir belgenin gerçeğinin size posta yoluyla gelmesini bekliyorsunuz. Bu belge geldikten sonra vize görüşmeniz için konsolosluğa gitmeniz gerekiyor. Vizenin alınmasından sonra başka bir işlem yapmanıza gerek kalmıyor.

Eğitim için Amerika’ya geldiğinizde, en az bir senelik geçerli bir programı bitirirseniz programın bitiminden sonra 1 yıllık çalışma izni hakkiniz oluyor. Dil kursları bu çalışma izni hakkının dışındadır. Çalışma iznini alabilmek için okul bitiminden yaklaşık 3 ay önce okulunuz aracılığıyla çalışma iznine başvuruyorsunuz. Bu çalışma izniyle ilgili önemli bir detay ise şu: sadece okuduğunuz alanla ilgili çalışma izni alabiliyorsunuz.

Ev bulma süreciniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Ev bulma süreci daha çok San Francisco’da deneyimlediğim için buradan bahsedeceğim. San Francisco’da ev kiraları çok yüksek olduğu için çoğu kişi ev arkadaşıyla yaşar. Eğer evli ve çocuklu değilseniz, ben de ev arkadaşıyla yaşamanızı tavsiye ederim.

Oda bulabilmek için en iyi yol; hem Craigslist’i, hem de Facebook gruplarını çok iyi takip etmekten geçiyor. Genel olarak oda kiralarken kredi skorunuza bakılıyor. Eğer kredi skorunuz yoksa bu konuda daha esnek olan ve sub-leasing denen kiracıdan kiralama yolunu deneyebilirsiniz. Ev kiralama süreleri genelde bir yıllık sözleşme ile yapılıyor. Bir aylık depozito ve ilk ayın kirası önden isteniyor. Eğer kredi skorunuz yoksa veya düşükse, 1 ay fazladan depozito istenebilir.

Özellikle ilk tutacağınız oda için önemli bir not şu olacaktır: Eğer evi gördükten sonra içinize sindiyse hemen tutun! Evlere olan talep o kadar yüksek ki iyi bir oda bir kaç saatte hemen tutulabilir. Eğer tutacağınız ev kira kontrolü altındaysa orayı özellikle kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Ev kiralarken hangi detaylara dikkat etmek önemli?

Kesinlikle evi, odayı görmeden ve ev arkadaşlarının tamamıyla tanışmadan karar vermeyin. Tenderloin bölgesi şehrin tam merkezinde olmasına ve oldukça ucuz olmasına rağmen buradan kaçının, oldukça tehlikeli ve temiz olmayan bir bölge. Ev arkadaşlarınızın alışkanlıklarını öğrenin, San Francisco’da marihuana kullanımı yasal oldugundan evin bu konudaki kuralını sorun.

Bir evin, kira harici, aylık genel giderleri olarak neleri sayabiliriz? Ortalama bir rakam belirtebilir misiniz?

Ortalama 3 kişiyle paylaştığınız bir evin kira harici giderleri, kişi başı yaklaşık $80-$100 arasında olacaktır. Ödediğiniz kiraya kıyasla oldukça göz ardı edilebilecek bir rakam. Aidat genelde yok ve bakım giderlerinin tamamı ev sahibi tarafından karşılanır. Burada ev kiralama ile ilgili bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri de imzayı attığınız anda kiracı olarak önemli haklarınızın olmasıdır. Ev sahibi sizden izin almadan eve veya odanıza giremez ya da sizi kafasına estiği gibi evden çıkaramaz.

Yaşadığınız şehirde hangi ulaşım araçları var ve siz hangisini tercih ediyorsunuz? Aylık olarak gideri yaklaşık ne kadar tutuyor?

San Francisco’da çok çeşitli ulaşım alternatifleri mevcut. Bunlar sırasıyla: 1)MUNI: şehrin hem altından ve hem üstünden görece yavaş giden metro.

2)BART: daha çok şehirler-arası banliyö treni de denilebilecek tren.

3)UBER ve LYFT: burada oldukça yaygın ve ucuzdur.

4)Şehir bisikletleri, scooterlar, elektrikli diğer araçlar: şehrin her yerinde çok farklı paylaşımlı elektrikli ve elektriksiz mikro ulaşım alternatifleri mevcuttur.

5)Özel araç: araba almak oldukça ucuz olsa da şehrin içinde park hem pahalı hem de park yeri bulmak oldukça zor. Bunun yerine Zipcar gibi araç paylaşım uygulamalarını tercih edebilirsiniz. Şehir içinde aylık ulaşım gideriniz ortalama $200-$350 arasında tutar.

Mutfak alışverişlerinizi genellikle nerelerden yapıyorsunuz? Kazanılan gelir ile alım gücü arasında nasıl bir oran var? Türk mutfağına uygun malzemelere ulaşmak kolay mı?

Burada eğer bir teknoloji şirketinde çalışıyorsanız büyük olasılıkla çalıştığınız şirkette ögle yemekleri olacaktır. Bazı şirketlerde ise üç öğün açık büfe yemek bulunur. Ben bu yüzden yaklaşık iki senedir mutfak alışverişi yapmıyorum ve yemek pişirmiyorum. Kazandığınız gelire göre mutfak alışverişi oldukça ucuz ama restoranda yemek bence oldukça pahalı.

Alışverişinizi Safeway, Trader Joe’s ya da Whole Foods’dan yapabilirsiniz. Genellikle Türk yemeği yapan yerler karışık Akdeniz mutfağı sunduğu için ben hala aradığım lezzeti bulamadım. Türk marketleri var ve online sipariş vermek de mümkün.

San Francisco’daki ilk bölümün sonuna geldik. İkinci bölümde iş hayatı, çalışma ve emeklilik koşulları ve ülke kültürüne ilişkin konularda konuşuyor olacağız.

--

--

Melissa Gürcan
Yurt Dışında Yaşam

A newly minimalist, proud data scientist, trip hop lover, blogger and happy