San Francisco’da Yaşam: Bölüm 2

Melissa Gürcan
Yurt Dışında Yaşam
3 min readAug 5, 2019

“Yurt dışında yaşam” hakkındaki yazılarımızın yanında, daha detaylı bilgilere ulaşabilmek adına, gönüllü kişilerle yaptığımız mini röportajları paylaşmaya başlıyoruz. Bu projeye katkıda bulunmak için bizlere vakit ayıran herkese çok teşekkür ederiz. Bu iki bölüm boyunca San Francisco’da yaşamaya Sayın Mert Can’ın gözünden bakacağız.

Yaşadığınız ülkenin sağlık, sigorta ve emeklilik sistemleri hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Amerika’da sağlık sistemi berbattır. Çalıştığınız şirketin sağlık sigortası ne kadar iyi olursa olsun mutlaka hemen her gidişinizde co-pay denilen cüzi ücretler ödemeniz gerekebilir. Genel olarak ortalama bir şirket size bir kaç sağlık sigortası opsiyonu sunacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken anahtar kelimeler co-pay (her gidişinizde ödemeniz gereken giriş ücreti) ve farklı sağlık hizmetlerinin kapsanma yüzdeleridir. Yine sağlık sigortası planınız ve şirketinizin önerdiği alternatiflere göre her ay $150'a kadar sigorta primi ödemeniz gerekebilir. Eğer kendi işiniz varsa aylık sigorta primleri $600 civarındadır. Açıkçası acil durumlar dışında tüm sağlık işlemlerini Türkiye’de yaptırmak hem daha kolay hem de daha ekonomik olacaktır.

Yaşadığınız şehirde sosyal aktiviteler hakkında bilgi verebilir misiniz? Dışarıda 2 kişinin sıradan bir akşam yemeği ortalama ne kadara mal oluyor?

San Francisco sosyal aktiviteler için mükemmel bir şehir. Her hafta sonu şehirde birden fazla festival veya etkinlik var. Aynı zamanda şehrin yakınlarında gidebileceğiniz çok fazla doğal alanlar da var. Gece hayatı oldukça güzel olsa da etkinlikleri takip etmeniz ve önceden bilet almanız oldukça önemli. İki kişilik sıradan bir akşam yemeği birer içki/içecek ile yaklaşık $60'a maloluyor.

Kısaca standart geçen bir gününüzü yazabilir misiniz?

Ben iş günleri sabah 7:30'da kalkıyorum ve 7:45'te iş servisine biniyorum. Çalıştığım şirket Silikon Vadisi’nde olduğu için şehirden oraya gitmem yaklaşık bir saat sürüyor. Servislerde internet bağlantisi olduğu için yolda çalışabiliyorum ya da kitap okuyorum veya film izliyorum.

Çalıştığım şirket de bir teknoloji şirketi ve günde 3 öğün yemek sağlıyor. İşe geldiğimde bazı günler takım arkadaşlarımla kahvaltıya gidiyoruz. Kahvaltıya gitmediğimiz günler öğlen yemeğine saat 12 gibi çıkıyoruz. Bunu söylemekle birlikte burada çalışma koşulları oldukça esnek, yani çalışma saatlerini, yemek aralarınızı vb. kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Takım kültürünüze bağlı olarak haftada bir kaç gün evden de çalışabilirsiniz.

Ögleden sonra 3:45'te işten çıkıp yürüyerek şirketin spor salonunda spor yapmaya gidiyorum. Saat 5:15'te yine şirketin servisiyle eve donuyorum ve 6:30 gibi evde oluyorum. Yani aslında 9–3:45 arası üstelik de bir saat yemek arasıyla ofiste oluyorum. Eğer yapmam gereken işler olursa sabah veya aksam iş servisinde çalışmaya devam ediyorum. Hafta içleri genelde 2 ya da 3 gün iş çıkışı arkadaslarımla buluşuyorum.

Yaşadığınız ülkedeki iş kültürü ve iş yaşamı hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Amerika geneli olmasa da Kaliforniya’da iş kültürü oldukça esnek ve farklı kültürlere oldukça açıklar. Özellikle San Francisco ve Bay Area’da esnek çalışma saatleri, evden veya uzaktan çalışma oldukça yaygın. Bu esneklik yine de sizi yanıltmasın burası çok çalışan ve pek de tatil yapmayan insanların ülkesi.

Toplantılara ve görüşmelere tam vaktinde katılmanız, yapacağınız işi zamanında bitirmeniz bekleniyor. Toplantılar zamanında başlar ve zamanında biter ve bu konuda herkes oldukça dikkatlidir. Meritokrasi iş kültürüne hakimdir. Referanslar ve kimi tanıdığınız dünyanın her yerinde olduğu gibi burada da önemli olsa da, size haksız bir avantaj sağlamaktan ziyade size kendinizi anlatmanız icin bir şans verir. Teknoloji şirketlerinden birinde çalışıyorsanız sağlanan imkanlar gerçekten etkileyici: Üç öğün açık büfe yemek, motivasyon etkinlikleri, ücretsiz havuz ve spor salonu imkanları ve açık mutfak vb.

Yaşadığınız ülkenin hava durumu ve mevsimleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Amerika genelinde konuşmak mümkün değil ama San Francisco genel olarak serindir. Hava sıcaklıkları genelde 10 derecenin altına düşmez ve 28 derecenin üstüne de pek çıkmaz. San Francisco’nun kendine özgü bir mikro iklimi vardır ve yazları da serindir o yüzden genelde Kaliforniya’nın palmiye ağaçları ve güneşli sahillerini hayal ederek gelenler için büyük bir şok etkisi yaratabiliyor.

Yaşadığınız ülkenin kültürel farklılıklarından bahsedebilir misiniz? Adaptasyon konusunda verebileceğiniz ipuçları var mı?

Yine Kaliforniya’da benim fark ettiğim en büyük farklılık sosyal ilişkiler tarafında. Akdeniz ülkeleri insanları olarak bizim hızlı arkadaş olabilen, sıcakkanlı ve samimiyete önem veren bir kültüre sahip olduğumuzu düşünüyorum. (elbette bu samimiyetle gelen dedikodu, insanların birbirlerine fazla karışması ve yargılaması gibi kötü özellikler de var)

Burada ise kişilerin kendi hayatları ön plandadır ve bireysellik hakimdir. Sosyal hayat insanlardan ziyade etkinlikler etrafında şekilleniyor — buna alışık değilseniz biraz zorluk çekebilirsiniz. Bununla birlikte özellikle San Francisco’da yeni insanlarla tanışmak çok kolaydır, zor olan o arkadaşlığı ilerletebilmek ve derinleştirmektir.

San Francisco’daki ikinci bölümün sonuna geldik. İlk bölüme buradan ulaşabilirsiniz.

--

--

Melissa Gürcan
Yurt Dışında Yaşam

A newly minimalist, proud data scientist, trip hop lover, blogger and happy