Türkiye’deki Dijital Cüzdan Uygulamalarına Mevzuat Çerçevesinden Bakış

Gokhan Yuksel
Yüksel Attorneys At Law
2 min readJul 25, 2024

Geçtiğimiz haftalarda, Yekta Pektaş’ın Türkiye’de faaliyet gösteren cüzdanlara ilişkin detaylı ve kıymetli incelemesi üzerine, 07 Ekim 2023 tarihi itibariyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (“TCMB”) tarafından faaliyet iznine tabi bir ödeme hizmeti olarak kabul edilmiş dijital cüzdan adı altında gerçekleştirilen faaliyetlerin ödemeler mevzuatındaki tabi olduğu düzenlemeleri ele almak istedik.

Çalışmasından yararlanmamıza izin verdiği için Yekta Bey’e tekrar teşekkür ederiz.

Hatırlanacağı üzere 07.10.2023 tarihli Resmi Gazete ile Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı İle Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik’te (“Yönetmelik”) meydana gelen değişiklik (“Düzenleme”) ile “DijitalCüzdan” mevzuatta tanımlanmış ve istisna halleri dışında TCMB tarafından verilecek faaliyet iznine tabi bir hizmet olarak kabul edilmiştir.

Türkiye ödemeler alanında, dijital cüzdan uygulamalarına uzun bir süredir aşina olup, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle faaliyet gösteren birçok dijital cüzdan sağlayıcısı vardı. Bunlar arasında Yekta Bey’in çalışmasında yer verdiği ödeme kuruluşları, elektronik para kuruluşları ve bunların temsilcileri yer aldığı gibi ulusal ve uluslararası ölçekte faaliyet gösteren yazılım ve/veya teknoloji şirketleri de yer almaktaydı.

TCMB tarafından, sektördeki mevcut durumu ve aktörleri göz önünde bulundurularak, 07.10.2023 tarihi itibariyle faaliyet göstermekte olan dijital cüzdan sağlayıcılarına faaliyet izni için başvuru yapmaları ve/veya faaliyet izni genişletme başvurusu yapmaları için bir yıllık (07.10.2024 tarihine kadar) geçiş süreci tanındığını da hatırlatmak isteriz.

Konuya ilişkin sektör uygulamalarını ele aldığımız bilgi notumuzun erişim linki: https://lnkd.in/djzp33Tq

#fintech #digitalwallet #dijitalcüzdan

--

--