Karışık
Her şeyin karmaşa halinde seyrettiği bir düzende yaşamaya alışmışken, karışık gün raporu çok yadsınmaz diye düşündüm ve Karışık adı ile z-raporu yayınına katılmış bulundum.
Katıldığım bu şey? Z-Raporu yayını ne mi? eğer bilmiyorsanız sizi feyizli yazılarla dolu şu link’e alayım. https://medium.com/z-raporu
İlk raporda uzun giriş yapma hakkımı kendimde bulup, Adem’e bu fikri için çok teşekkür ediyorum, her gün okumak için bakındığım ayrı bir alan var artık. büyük nimet böyle güzel derlemelere kolayca ulaşabilmek.
Karışık Z-Raporunda neler olacak?
İçerik
- Hem arayüz tasarımı ile hem de yazılım geliştirme ile ilgiliyim. Ağırlıklı olarak bu iki alanın çevresinde duracağım ama çok dallanıp-budaklanan biri olarak alakasız şeylere geçiş yapabilirim. Nickelback playlistini dinlerken Selda Bağcan’a geçiş yapmak gibin geçişler.
Rapor Sıklığı
- İşimi yaparken sıkıldığımda oyun oynamayı veya yazı yazmayı güzel bir kaçış noktası olarak görüyorum. 3–4 gün aralıklarla günlük rapor yazacağımı düşünüyorum.
Bugün neler oldu?
Yazılım
- React-motion klasik animasyon APIlarının süre/eğri dengesinin dışına çıkan kullandığım ilk animasyon API diyebilirim.
süre/eğri dengesinin dışına çıkmak? uh?!
olayı front-end severler için açıklar isem css ile yaptığımız değişikliklere animasyon eklemek için; css3 transition özelliği ile onlara bir süre ve zamanlama fonksiyonu (yani transition efektinin hız eğrisi) tanımlıyorduk.
Örnekli mörnekli,
Bir elementimiz var. Genişliği 1x. Biz 2x olsun istiyoruz.
Elementimizin 1x genişliğinden başlayıp, 2x genişliğine ulaşması için ona 3 saniye veriyoruz ve bu 3 saniyedeki değişikliğe bir hız eğrisi tanımlıyoruz.
Transition yani geçiş efektinin süre ve hız eğrisiyle ne yaptığını bir örnekle anlatayım:
- saniyede genişliğin %60ını tamamla.
- saniyede genişliğin %20sini daha tamamla.
- saniyede genişliğin kalan %20sini bitir.
süre/eğri bu mantıkla oluşturulmuş diyebilirim.
İşte bu css3 özelliği olan transition’ı kullanmayın diyor react-motion’ı yapan arkadaş.
Transition’ı sevmeyen ilk animasyon projesi bu değil (örn mo.js) ama react üzerinden dom değişikliği yapması, spring adlı fiziksel parametreler içeren özelliği bu projeyi “vuhuuu” yapıyor. Aşamalı animasyon yapabilmekte cabası.
Transition neden sevilmiyor diye soracak olanlara; kontrol etme güçlüğü(hız eğrisinin yönetimi), zamanlama bazlı olması, dom üzerinde etkisiz oluşu diye bildiklerimi söyleyebilirim.
Bu arada hatırlatmakta fayda var. Bu yazdıklarıma kanıp css3-transition’a küsmeyin, ufak animasyonlar için GPU kullanmak daha mantıklı.
- React-Select projemi geliştirirken material-ui kullanıyorum maalesef auto complete componentinde çoklu seçme imkanı olmadığı için bunu kurdum, çok yetenekli bi’ arkadaş.
- React-Select’i kullanırken arayüzümle uyumlu olması için material-ui üzerinde olmayan Chip componentini entegre ettim. Projemden vakit kalırsa düzenleyip material-ui reposuna request atabilirim, belli mi olur.
- reBem i kendi projeme dahil etmek için starter-kit güzel bir yol gösterici oldu. reBem’e ilgi duyan varsa Denis Koltsov’un detaylı React ♥ BEM yazısı okunası.
- react-meteor-data sağolsun, meteorjs’in i18n paketi TAPi18n’i kolayca react componente çevirebildim.
Tasarım
- Bu sıra front-end kısmında yoğunlaşmış olsam dahi Sketch’ten pek uzak duramıyorum, üzerinde çalıştığım projenin broşürlerini tasarlarken neden Sketch kullanmayım dedim? ve şu yazı günümü kurtardı.
- Ufak bi’ detay olarak icon-font pluginini bir icon plugini haline getirmeye çabalıyorum. Ne yani isminden font’u çıkartıp aynı yemeği önümüze mi sunacaksın diyenlere SVG import-export üzerine yoğunlaşacağım diyebilirim. Bu arada belki Craft’ın içinde olabilir bu yeni hali, bilemiyoruz olursa güzel olur :)
- iPad’i bir grafik tablete çevirmek isteyenler için http://procreate.si çok güzel bir app. Telefon için olan pocket sürümünü deneme şansım oldu, çok eğlenceli!
Düşünelesi
- VR başlıklarına bir de eldiven geliyor? kendi yarattığımız sanal dünyada yaşamaya doğru adım adım. gerçek dünya ve insan çok gelişmiş durumda(örn: insan gözünün çözünürlüğü 576 mp) ama sanırım dünya pek sevilesi değil.
- Büyükleri tarafından “ışıkla oynama yavrum” denilmemiş bir kısım insan şöyle bir proje yapmış, çokta hoş olmuş. hem alman yazar goethe ölmeden önce ne demiş? “ışık, daha çok ışık”
- İsviçredeki abilerimiz tatlı bi’ elektrikli araba yapmış, ellerine sağlık, binilesi :)
Diğer
- slack, whatsapp, telegram, gitter derken tarayıcı üzerinde birçok mesajlaşma uygulamasına erişmem gerekiyordu. Onlar için Franz adlı uygulamayı buldum artık barış içinde yanyana yaşıyorlar, sevilesi.
Bugünlük benden bu kadar okuyucu rolüme geri dönüyor, beğendiyseniz bi’ recommendinizi alırım.
Beni takip ederek sıradaki raporlardır, güzel yazılardır şuradan haber alabilirsiniz.