Пом’якшення ризику непостійних втрат на ринках передбачень

Yuli Kay
Zeitgeist Seer Program
7 min readAug 5, 2021

Дослідження

У цій статті ми розглянемо питання впливу непостійних втрат на децентралізовані ринки у контексті автоматизованих маркет-мейкерів.

Коли ми маємо на увазі забезпечення ліквідності децентралізованих ринків, особливо тих, які підтримуються автоматичними маркет-мейкерами, дуже важливо враховувати мінливі втрати (IL). IL (або проста можливість виникнення цих втрат в майбутньому) можуть вплинути (позитивно або негативно) на стимули тих, хто зібрався інвестувати в проєкт.

Всупереч суттєвій ролі непостійних втрат, ми знайшли дуже мало інформації про це явище на ринках прогнозування. Однак, існують важливі нюанси, які слід враховувати інвесторам та трейдерам криптоактивів.

Цей блогпост — перший із серії про стимулювання ринків передбачень, і в цій частині ми ознайомимося із вищезгаданими нюансами та пояснимо важливі концепції та аспекти, щоб мінімізувати непостійні втрати на ринках передбачень. Приклади допоможуть нам підкреслити ці нюанси.

Визначення

Загальноприйняте визначення непостійних втрат: “тимчасова втрата коштів, яку періодично відчувають постачальники ліквідності у торговій парі”. Це непостійний збиток, тому що, попри волатильність вартості активів, постійним цей збиток може зробити тільки вилучення активів постачальниками ліквідності (LP). Однак, коли мова йде про ринки прогнозування, міркування дещо інші … На ринках передбачень ми називаємо IL можливим збитком, що виникають в результаті зміни “ймовірності успіху можливих подій” на ринку стосовно початково внесеної суми.

Основна відмінність полягає в тому, на яку подію посилання: з одного боку, ціна активу задається подією, на яку трейдери мають можливість вплинути, а з іншого боку, ціна вказує на ймовірність успіху події, що буде відомо після закінчення терміну дії ринку, і трейдери не зможуть контролювати цей результат (про це ми поговоримо пізніше).
Перш ніж говорити більш ґрунтовно на тему непостійних втрат на ринках передбачень, подумаємо про наступне: хоч відмінності між застосуванням IL на біржах та ринках передбачень існують, ми можемо визначити непостійні втрати загальним терміном як “потенційну альтернативну вартість бути Постачальником Ліквідності”.

Непостійні втрати на ринках передбачень (IL)

Два найважливіших відмінності між IL на біржах і ринках передбачень: перше — це термін дії ринку. Друга відмінність — відтворюваність ринку. Розгляньмо їх більш детально.

Коли ми маємо на увазі закінчення терміну дії ринку, пам’ятайте, що біржові ринки не призначені для укладання угод, для них не існує явного тимчасового обмеження. Це означає, що на нашому боці завжди є час, щоб дозволити ринку регулювати себе, і таким чином, втрати будуть непостійними.

Коли ми говоримо про відтворюваність ринку, ми маємо на увазі кількість повторень пулу у криптосфері. У разі такої пари активів, як DOT/USDT, швидше за все, існують десятки пулів, але кількість компаній або проєктів, що створюють конкретний ринок прогнозування, значно менша.

Ці два фактори мають важливі та водночас відмінні наслідки для Impermanent Loss. По-перше, наявність закінчення терміну дії ринку (пулу) означає можливість повної втрати вартості одного з активів (у разі опціону, що представляє подія, що відбулася). (Також слід враховувати зрілість ринку: чим ближче ринок до закінчення терміну дії опціону, тим більш сформованими будуть його результати).

По-друге, коливання вартості активів пулу обумовлені безпосередніми діями осіб, що входять до цього пулу, стосовно ринку, який вони представляють.

Тобто, коливання вартості акцій пулу будуть залежати тільки від сприйняття ринку, а не від коригувань щодо інших пулів (арбітраж). Це дає нам уявлення про те, наскільки структура непостійного збитку може відрізнятися на ринках передбачень у порівнянні з тим, що спостерігається на біржах.

Як же оцінити непостійні втрати на ринку прогнозів?

Перш ніж відповісти на це питання, необхідно прояснити деякі моменти:

1 — Мета ліквідності

Перш за все, ми повинні взяти до уваги мету бірж та ринків прогнозування, тобто розуміти мету надання ліквідності. У випадку з біржами мета полягає в тому, щоб мати можливість запропонувати випадковим покупцям і продавцям (трейдерам) можливість обміну двох активів у межах параметрів загальної ринкової ціни. Ми можемо назвати мету цих ринків “грошовою”.

На ринках передбачень мета полягає в тому, щоб надати можливість ряду осіб інтерпретувати сигнали, пов’язані з певною подією, і купувати активи, які показують найбільш вірогідний результат цих подій. Це призводить до формування набору ймовірностей з можливих варіантів. Іншими словами: мета — надання інформації на основі стимулів.

2 — Походження вартості

Оскільки непостійні втрати будуть змінюватися залежно від невідповідності у співвідношенні початково внесених активів, важливо визначити природу активів, що входять до пулу. У разі бірж, співвідношення цін, яке визначається двома поточними сигналами, відчутне, але, як правило, не дуже передбачуване (за винятком конкретних активів з фіксованою вартістю).

З іншого боку, на ринках прогнозування ми бачимо значення, що відбивають ймовірність успіху для набору сценаріїв, пов’язаних з певною подією. Хоча ці значення залежать від майбутніх подій, результати ринків прогнозування зазвичай близькі до остаточних результатів (читайте про це тут). Є і ще один пункт: в першому випадку дії, які здійснюють покупці та продавці активу, можуть змінити подію (ціну активу), в той час, як у другому покупка і продаж акцій ніяк не впливає на кінцевий результат. Це може створити невизначеність.
Саме на цьому етапі ми, нарешті, відповімо на запитання: Як можна зменшити ризик непостійних втрат на ринках передбачень?

Загальне правило на цей час таке: Розумійте ринок. Хоча це не завжди так просто. Є два фундаментальних аспекти для розуміння ринків і пом’якшення IL: сприйняття сигналів та обізнаність про комісії.

Сприйняття сигналів

Акції ринку прогнозування самі по собі не впливають на результат події, а це означає, що якщо ми спостерігаємо тенденцію покупок/продажів певного активу, в той час, як в іншого (інших) спостерігається протилежна ситуація, існує ймовірність того, що якась зовнішня подія викликала сигнал на ринку.

Як уже згадувалося в попередній статті, найбільші втрати трапляються, коли трейдери надто впевнені в результаті та в кінцевому підсумку змінюють ринкову ймовірність реалізованого результату на 1, тому постачальник ліквідності повинен мати здатність інтерпретувати ринок, щоб знати, коли зручно додати ліквідність, на яких ринках, і коли йому потрібно буде витягти свою ліквідність з ринку.

Для кращого розуміння представляємо класифікацію сигналів у трьох різних класах:

1 — Справжні/підроблені

Перша категорія сигналів пов’язана із правдивістю. Ми живемо у той час, коли Інтернет повний фейкових новин та “фактів”, і в багатьох випадках організації використовують це, щоб нашкодити/отримати вигоду з можливої події.

2 — Зворотні/незворотні

Ця класифікація сигналів пов’язана з остаточним характером сигналу (тимчасові/позачасові). Наприклад, ринок, створений для визначення переможця на одній з конференцій NBA (баскетбол): У нашому випадку результат першої гри плей-офф є зворотним (або тимчасовим) сигналом, оскільки наступні ігри дають результати, які можуть суперечити попередньому сигналу або підтверджувати його. Як альтернатива, якби ми висвітлювали внутрішні вибори політичної партії, і один з кандидатів оголосив, що знімає свою кандидатуру, ми отримали б незворотний (або позачасовий) сигнал.

3 — Сильні/слабкі

Третя класифікація пов’язана із силою сигналу з точки зору його поширення. Як правило, ринкові сигнали поширюються як самим ринком, так і іншими суб’єктами, що використовують його дані. Цей тип залежить від якості та кількості джерел, що поширюють сигнал. Тут “якість” належить до ролі, яку ці суб’єкти мають в суспільстві.

Ці категорії доповнюють одна одну та дозволяють нам створити класифікаційну сітку, засновану на трьох основних питаннях:

  • Чи справжня ця інформація?
  • Чи з’явиться у цього сигналу інший, котрий буде в результаті?
  • Хто забезпечує цією інформацією?

Ще один важливий момент — це зрілість ринку, про яку ми вже згадували раніше. Якщо ринок близький до свого завершення, сила і необоротність сигналу буде вища, ніж на недавно відкритому ринку, оскільки часу стає менше.

Розглянемо кілька прикладів, що підходять під ці три категорії …

Повернемося до політичних виборів: Залежно від того, де ви перебуваєте, цілком можливо, що за виборами стоять люди з певними інтересами, які виграють від їхніх результатів. Це може привести до того, що певні верстви населення почнуть поширювати фейкові новини з наміром допомогти реалізувати той сценарій, який їх влаштовує. Тепер у нас є помилковий сигнал.

Хто ж його розповсюджує? Це може бути проста публікація будь-якої людини в соціальній мережі з невеликою силою поширення, або ж вона може бути випущена організаціями, які контролюють ЗМІ, і в цьому випадку вона буде широко поширена завдяки охопленню та впливу (ТВ, соцмережі і т.д.).

Поінформованість про комісії

Винагорода, що виникає в результаті накладення комісій на трейдерів, можливо, є найпотужнішим і добре відомим інструментом, який є у провайдерів ліквідності для боротьби з IL. Однак цей розрив між попитом і пропозицією не завжди є позитивним. Це залежить від таких факторів, як волатильність ринку, тип маркет-мейкера, що використовується, та кількість ліквідності на ринку.

Хоча мета АММ — забезпечити ці стимули для постачальників ліквідності, існують також певні ринкові ситуації, які діють як шок, створюючи втрати для провайдерів ліквідності і прибутку для зовнішніх агентів (трейдерів).

Оскільки цей фактор може контролюватися творцем скорингового правила, ми вирішили створити Rikiddo, щоб забезпечити максимально можливу якість стимулів. Основна мета цього правила ринкового скорингу — динамічно регулювати комісії, щоб заохочувати угоди в періоди низької волатильності та перешкоджати операціям в періоди високої волатильності і, таким чином, мати можливість підтримувати якомога більш стабільний обсяг.

В цілому, обізнаність про те, як регулюються збори, дуже важлива для постачальника ліквідності, оскільки саме вони впливають на стимули людей, які бажають вийти на ринок, контролюючи вхідний і вихідний потік.

Висновок

Слід запам’ятати, що концепція непостійних втрат на біржах і ринках передбачень відрізняється. В основному це відбувається через те, що вартість даного активу відбивається на ринках, створених на біржах, але те ж саме можна сказати про ринки передбачень.

З іншого боку, інтерпретація сигналів на ринках передбачень дуже важлива, тому що цілком можливо, що після певного моменту зрілості ринку (у міру наближення до його кінця) сигнали стають чіткішими, роблячи ринок незворотнім, а будь-який намір чекати, поки ринок повернеться до того стану, в якому він був раніше, марним.

У цій статті ми розглянули можливі втрати на біржах і на ринках передбачень, викликані непостійними втратами. Важливо пам’ятати, що постачальники ліквідності отримують прибуток набагато частіше, ніж зазнають втрат, але ці втрати є важливими поняттями в ефективному управлінні коштами, внесеними в Пул ліквідності.

Ми розібрали основні відмінності між непостійними втратами на біржах та на ринках передбачень, а також такі важливі поняття, як закінчення терміну дії ринку, відтворюваність і високорівневий огляд того, як вони працюють. У наступних статтях ми будемо заглиблюватися у ці поняття і спробуємо більш детально розібрати непостійні втрати.

--

--

Yuli Kay
Zeitgeist Seer Program

Hi and nice to meet you! My name is Yulia, I am a content creator, writer, community manager, songwriter, translator and a very creative person!