Практичні аспекти застосування ринків передбачень

prrrr
Zeitgeist Seer Program
4 min readOct 11, 2021

У попередній статті ми розглянули процес зародження та становлення сучасного ринку передбачень. У цій статті перейдемо до випадків практичного застосування децентралізованого ринку передбачень у сучасних сферах життя.

Ринки передбачень дозволяють користувачеві придбати або продавати «акції» окремих подій. Після їх закінчення користувачі, котрі придбали точне передбачення, отримують за це винагороду, на відміну від користувачів, що придбали неточне передбачення та, відповідно, втрачають гроші.

Ціна акції коливається від 0 до 1, залежно від рівня попиту та пропозиції користувачів, до моменту визначення результату події, та може бути правдивою оцінкою ймовірності події. Наприклад, якщо я придбав акцію «так», щодо питання чи переможе певний кандидат на виборах президента, за 65 центів кожна відповідь, ринок оцінив шанси на перемогу кандидата у 65%, і якщо він переможе — я зможу продати свої акції за 1 долар кожну.

Децентралізовані ринки, яким є Zeitgeist, використовують криптовалюту та смарт-контакти на відміну від своїх централізованих аналогів, що надає їм низку переваг. Замість того, щоб користувачеві потрібно було реєструватись у централізованих сервісах, що обмежують доступ та маніпулюють ринком, реєстрація не потрібна, а кожен житель планети має змогу створювати чи брати участь у будь-якому ринку. Децентралізований ринок автоматизується відкритим кодом, що зберігається у відкритому блокчейні, а не закритим кодом, який зберігається на приватних серверах. Це дає користувачам повний контроль над своїми коштами. Усі ці переваги демократизують доступ до ринків та передових методів прогнозування. Набувши масового прийняття, це надасть суспільству змогу залучити «Думку натовпу» у безпрецедентних масштабах.

Ставки на популярні події, такі як спорт, або політика — найбільш очевидний спосіб використання ринків передбачень.

Вони можуть конкурувати з традиційними конторами, пропонуючи ширший доступ до створення ринку та участі у ньому, нижчі комісії, повний контроль над своїми коштами.

Децентралізовані ринки передбачень дозволяють користувачам отримати доступ до акцій, товарів чи інших видів активів, не володіючи базовим фондом. Це може зробити набагато ширший вибір фінансових інструментів доступним для значно більшої частини населення, ніж це можливо зараз. Будь-яка особа зможе брати участь у ринках без чийогось дозволу, не покладаючись на централізованого посередника для утримання та переказу своїх коштів.

Пересічний фермер, маючи мобільний телефон, доступ до Інтернету, прибутковий бізнес та певну кількість заощаджень, але не маючи доступу до банківської системи, фондового ринку чи передових фінансових послуг, може з легкістю додати до свого «портфеля» акції провідних компаній таких як Amazon, Coca-Cola, Alibaba, роблячи ставку на напрямок руху курсу їх акцій та використовуючи мобільний додаток.

Прогнозування. Дослідники Каліфорнійського технологічного інституту виявили, що механізм агрегації інформації, що базується на інформації ринку передбачень, був більш точним у прогнозуванні майбутніх продажів Intel, ніж офіційні прогнози компанії у 75% випадків. Внутрішні ринки прогнозування у Ford та Google також перевершили прогнози експертів.

Найбільше досліджень ринків передбачень було проведено організаціями зі значним бюджетом та технічними ресурсами: урядами країн, університетами та великими корпораціями.

Ринки прогнозування використовувалися для ефективної оцінки відтворюваності психологічних досліджень, оцінки повторюваності економічних досліджень та прогнозування результатів оцінок професійних досліджень.

Вони також можуть бути використані для фінансування наукових досліджень, «винагороджуючи вчасне, відверте та неупереджене розкриття результатів дослідження».

Одним із радикальних запропонованих застосувань є Футархія, система управління, де цілі суспільства обираються шляхом демократичного голосування, а ринки передбачень використовуються для визначення того, яка політика буде проводитися для досягнення цих цілей.¹⁸ Тільки згодом ми стали свідками перших серйозних експериментів із системами футархії, побудованими на децентралізованих ринках прогнозування.

Існує занепокоєння щодо того факту, що футархія обмежить участь лише для тих, хто має певний дохід. Уряди чи організації, що визначать футархію як законний інструмент прийняття рішень, зможуть легко витрачаючи кошти на участь, платити людям за участь у ринках прогнозування, маніпулюючи ним, та нівелюючи усі переваги громадської думки.

Ми є свідками лише процесу становлення та експериментів із децентралізованими ринками передбачень, але вже сьогодні є проблиски їх потенційної користі у прогнозуванні та у фінансових ринках. Проте, досі ми не бачили жодних серйозних зусиль щодо їх використання для наукових досліджень чи управління.

Необхідно провести подальші дослідження, щоб з’ясувати, наскільки децентралізовані ринки прогнозування можуть запропонувати більші переваги широким верствам суспільства, ніж їх централізовані попередники. Після повного запуску проєкту Zeitgeist, ми зможемо стати свідками народження революції у фінансових технологіях та появи додатку який може відіграти значну роль у сприянні масовому впровадженню криптовалют та відкритих блокчейнів.

Zeitgeist:

--

--