Ринки передбачень — ринки майбутнього?

prrrr
Zeitgeist Seer Program
3 min readOct 11, 2021

Ринки передбачень — на перший погляд, досить новий вид фінансових інструментів, схожий на фондовий ринок, проте тут купують результати подій, а не акції компаній.

Це поняття розвивалося протягом тисячоліть: у 1880-х роках люди робили ставки на політичні вибори, а газети прогнозували переможців та аналізували їх шанси. Символічно, що епіцентром цих подій були кулуари фондової біржі Нью-Йорка.

Ширшим та більш відомим прикладом ринку передбачень є букмекери, що існували вже в Римській імперії. Відомі також випадки прогнозування політичних подій у Великобританії вже у 17 сторіччі,

Згодом концепція удосконалилася, і у наш час «мудрість натовпу» використовується у всесвітній мережі, та відстежує все: ціни на пальне, політичні перегони та, звичайно, акції.

Ринкам передбачень властива максимальна точність, завдяки неочікуваній динаміці, що робить їх справжнім конкурентом соціологічних опитувань, що, своєю чергою, досить часто помиляються, адже ціна похибки у них майже відсутня.

Найпростіший приклад роботи такого ринку: кандидат від певної політичної партії балотується на пост президента, користувачі ринку мають змогу придбати «акції» на його перемогу, чи поразку. В першому випадку, покупець отримає виплату, а ось в другому втратить усе.

Тут, звичайно, можлива і спекуляція акціями, коли клієнт хоче купити її дешево, а продати дорожче. За умови, що сума виплати за прогноз на рівні 1 долару, а “акція” щодо певного кандидата торгується на рівні 0.51, ринок прогнозує 51-відсотковий шанс на перемогу. Це є відображенням гіпотези ефективного ринку, що стоїть за ідеєю ринку передбачень, яка у 2013 році отримала Нобелівську премію з економіки у 2013 році, вона повністю змінила метод роботи фондового ринку, заклавши фундамент сучасного тлумачення цін на активи.

За словами Еріка Сноуберга, економіста технічного інституту Каліфорнії, ціни повністю вбирають інформацію, бо якщо ви володієте фактами, які свідчать, що ціна низька, ви одразу ж купуєте цей актив, моментально підіймаючи ціну на нього. І навпаки, якщо ви знаєте, що ціна занадто висока — ви продаєте, знижуючи ціну активу.

Тобто, чим ціннішою інформацією ви володієте, тим більші ви робите ставки. Алгоритм Zeitgeist має за мету поліпшити цю динаміку, позбавившись недосконалостей традиційного ринку передбачень завдяки використанню технологій блокчейну, розширивши ринок та залучивши більше користувачів.

За умови того, що люди поставлять достатню кількість грошей на достатню кількість результатів, ринок може стати способом передбачення майбутнього: адже щоб робити виплати, він повинен знати, кандидат у президенти переміг чи програв?

Одним з перших прикладів саме сучасного, цифрового ринку передбачень є ринок при Університеті Айови, який продемонстрував дієвість методу і став причиною створення десятків нових платформ.

Спочатку це були здебільш корпоративні проєкти, наприклад, Голлівудська біржа, що прогнозувала касові збори. Потім почали створювати біржі ставок та інші напрямки. Усі вони були централізовані, та мали непрозоре управління, що не давало змоги користувачеві бути впевненим у правдивості результатів. Тож виникла потреба у прозорих платформах, і на допомогу знову прийшов блокчейн, інструменти якого повністю спроможні розв’язати питання відкритості та прозорості.

Децентралізований ринок передбачень — це основа проєкту Zeitgeist, що прагне збільшити точність передбачень завдяки більшій кількості користувачів та самих ринків. Його користувачами можуть стати як звичайні люди, так і корпорації, або фінансові організації. Проте, найбільшу потребу у такому ринку мають інші децентралізовані проєкти, оскільки їм необхідна інформація, яка буде відрізнятися від, як правило, заангажованих або ненадійних традиційних джерел.

Серед переваг Zeitgeist — децентралізація та безпека. Кожен матиме змогу отримати прибуток, формула якого досить проста — ваша думка, термін передбачення та ваші активи. Результат не залежить від побічних факторів, і не зазнає впливу третьої сторони. Повна прозорість та децентралізація — це ринок майбутнього, це Zeitgeist.

Детальніше про Zeitgeist та механізми ринків передбачень ви зможете дізнатися із моїх наступних статей на Zeitgeist Seer Medium.

--

--