Reducerea riscului de pierdere nepermanentă în piețele de predicție

Georgealexmdl29
Zeitgeist Seer Program
9 min readJun 2, 2023
Această postare reprezintă traducerea completă și actualizată a articolului Mitigating Against The Risk of Impermanent Loss In Prediction Markets

Atunci când vine vorba de furnizarea de lichidități piețelor descentralizate, în special celor susținute de Automated Market Makers, pierderea nepermanentă (PN) este esențial de luat în considerare. PN (sau simpla posibilitate ca aceasta să se întâmple în viitor) poate afecta (pozitiv sau negativ) stimulentele celor care se gândesc să investească într-un proiect.

În ciuda semnificației sale, am găsit puține (sau practic deloc) informații despre acest fenomen în piețele de predicție. Credem că există nuanțe importante care ar trebui luate în considerare de către investitorii și comercianții din cadrul spațiului cripto.

Această postare pe blog este începutul unei serii de postări legate de stimularea piețelor de predicție, iar în această primă tranșă, vom descrie nuanțele menționate mai sus într-un mod introductiv și vom explica concepte și aspecte importante care vor ajuta la minimizarea pierderii nepermanente în piețele de predicție. Vom folosi, de asemenea, câteva exemple pentru a ne ajuta să evidențiem aceste nuanțe.

Definiție

Definiția agreată în mod obișnuit a pierderii nepermanente este: „pierderea temporară de fonduri experimentată ocazional de furnizorii de lichiditate într-o pereche de tranzacționare”. Este nempermanent deoarece, deși poate exista volatilitate în valorile activelor, singurul factor care poate face pierderea permanentă este eliminarea activelor de către furnizorii de lichiditate. Totuși, când vine vorba de piețele de predicție, raționamentul este ușor diferit… În piețele de predicție, ne referim la PN ca fiind posibila pierdere generată de variația „probabilității de succes a posibilelor evenimente” de pe piață în raport cu suma depusă inițial.

Principala diferență este evenimentul la care facem referire: pe de o parte, prețul activului este dat de un eveniment în care comercianții au posibilitatea de a-l influența, dar pe de altă parte, prețul indică probabilitățile de succes a unui eveniment care va fi cunoscut la expirarea pieței, iar comercianții nu au control asupra acestui rezultat (vom vorbi despre asta mai târziu).

Înainte de a aprofunda mai mult în pierderea nepermanentă pe piețele de predicție, luați în considerare următoarele: deși există diferențe între aplicarea PN în burse și piețele de predicție, am putea defini PN în termeni generali ca fiind „costul potențial de oportunitate pentru a fi un furnizor de lichiditate”.

Pierdere nepermanentă în piețele de predicție

Să clarificăm două diferențe importante între PN pe rețele de schimb și piețele de predicție: prima este expirarea pieței. Cealaltă diferență este reproductibilitatea pieței. Să explorăm acestea…

Când ne referim la expirarea pieței, amintiți-vă că rețelele de schimb nu sunt concepute să se încheie. Nu există nicio restricție temporală explicită pentru acestea. Prin urmare, când vine vorba de rețelele de schimb, avem întotdeauna timpul de partea noastră pentru a permite pieței să se autoregleze și, astfel, să permitem ca pierderea să devină nepermanentă.

Când ne referim la reproductibilitatea pieței, ne referim la numărul de ori grupul de lichiditate este repetat în tot spațiul cripto. În cazul unei perechi de active precum DOT / USDT, cel mai probabil există zeci de grupuri de lichidate, dar numărul de companii sau proiecte care creează o anumită piață de predicție este considerabil mai mic.

Acești doi factori au implicații importante, dar distincte pentru pierderea permanentă. În primul rând, după cum s-a menționat mai sus, existența unui termen de expirare a pieții implică posibilitatea unei pierderi totale a uneia din valorile activului. De asemenea, luați în considerare maturitatea pieței, deoarce cu cât piața este mai aproape de expirarea acesteia, cu atât rezultatele/opiniile sale vor fi mai bine formate.

În al doilea rând, variațiile de valoare a activelor grupului de lichiditate se datorează acțiunii directe a persoanelor din acel grup în raport cu piața pe care o reflectă.

Aceasta înseamnă că variațiile valorilor acțiunilor unui grup de lichiditate vor varia doar în funcție de percepțiile pieței în cauză, și nu de ajustări față de alte grupuri. Acest lucru ne dă deja o idee despre cât de diferită poate fi structura pierderii nepermanente pe piețele de predicție în comparație cu ceea ce se observă pe rețelele de schimb.

Deci, cum evaluăm pierderile nepermanente pe o piață de predicție?

Înainte de a putea răspunde la asta, trebuie să clarificăm câteva lucruri:

1- Scopul lichidității

În primul rând, trebuie să ținem cont de scopul rețelelor de schimb și al piețelor de predicție, adică să cunoaștem scopul furnizării de lichiditate. În cazul rețelelor de schimb, scopul este de a putea oferi cumpărătorilor și vânzătorilor ocazionali (comercianți) posibilitatea de a schimba două active între ele, în parametrii prețului global aferent pieței. Am putea eticheta scopul acestor piețe drept „monetar”.

Cu piețele de predicție, ceea ce se urmărește este să fie capabile să ofere mijloacele unui set de indivizi să interpreteze semnale legate de un anumit eveniment și să cumpere active care reflectă cel mai posibil rezultat pentru aceste evenimente, ceea ce are ca rezultat formarea unui set de probabilități dintre opțiunile posibile. Cu alte cuvinte: Scopul său este de a oferi informații bazate pe stimulente.

2- Originea valorii

Deoarece pierderea nepermanentă va varia, având în vedere discrepanța raportului dintre activele contribuite inițial, este important să se identifice natura activelor care alcătuiesc grupul de lichiditate. În cazul rețelelor de schimb, găsim un raport al prețurilor determinat de două semnale prezente, tangibile dar în general nu foarte previzibile (cu excepția activelor specifice care au o valoare fixă).

Pe de altă parte, în cazul piețelor de predicție, găsim valori care reflectă probabilitatea de succes pentru un set de scenarii legate de un anumit eveniment. Deși aceste valori depind de evenimentele viitoare, rezultatele piețelor de predicție sunt de obicei destul de apropiate de rezultatele finale (citiți despre asta aici). Există și o altă implicație: în primul caz, acțiunea pe care cumpărătorii și vânzătorii activului o fac poate modifica evenimentul în cauză (prețul activului), în timp ce în al doilea cumpărările și vânzările de acțiuni nu au nicio influență asupra rezultatului final. Acest lucru poate oferi o incertitudine semnificativă.

În acest moment putem aborda în sfârșit întrebarea: Cum poate fi atenuat riscul pierderii nepermanente în piețele de predicție?

Iar regula generală deocamdată este: înțelegeți piața. Deși, nu este întotdeauna atât de simplu. Există două aspecte fundamentale pentru ca piețele să înțeleagă o atenuare a PN: interpretarea semnalului și conștientizarea taxelor de tranzacționare.

Interpretarea semnalului

Amintiți-vă că acțiunile unei piețe de predicție nu au nicio influență asupra rezultatului evenimentului în sine, iar aceasta înseamnă că dacă ne aflăm în prezența unei tendințe de cumpărare ale unui anumit activ în timp ce celălalt experimentează situația opusă, există posibilitatea ca un eveniment extern să declanșeze un semnal în piață.

După cum s-a menționat într-o postare anterioară, pierderea în cel mai rău caz are loc atunci când comercianții sunt foarte siguri de rezultat și în cele din urmă schimbă probabilitatea de piață a rezultatului realizat la 1, astfel încât furnizorul de lichiditate trebuie să aibă capacitatea de a interpreta piața pentru a putea ști când este convenabil să adauge lichiditate, în ce piețe și când trebuie să-și extragă lichiditatea din piață. Pentru a înțelege mai bine, permiteți-mi să clasific semnalele în trei clase diferite:

1- Legitim/Fals

Prima clasificare a unui semnal are de-a face cu veridicitatea acestuia. Trăim într-o eră în care fake news a populat web-ul și, în multe cazuri, aceasta este folosită de entități cu intenția de a prejudicia sau de a beneficia de un eventual eveniment.

2- Reversibil/Ireversibil

Această clasificare a semnalelor, pe care am putea-o numi și temporală/atemporală, are de-a face cu caracterul definitiv al semnalului care este trimis. Să luăm, de exemplu, o piață care a fost creată pentru a prezice câștigătorul uneia dintre conferințele NBA (baschet): În cazul nostru, rezultatul primului joc din play-off reprezintă un semnal reversibil (sau temporar), în timp ce jocurile ulterioare furnizează rezultate care pot contrazice sau valida semnalul anterior. Alternativ, dacă acoperim o alegere internă în cadrul unui partid politic, iar unul dintre candidați anunță că își va retrage candidatura, avem un semnal ireversibil (sau atemporal).

3- Puternic/slab

Această ultimă clasificare este legată de puterea semnalului în ceea ce privește distribuția acestuia. În general, semnalele pieței sunt propagate atât de piață în sine, cât și de alte entități care folosesc datele acesteia. Acest tip depinde de calitatea și cantitatea surselor care propagă semnalul. Aici, „calitate” se referă la ponderea pe care o au aceste entități în opinia populară.

Aceste categorii sunt complementare între ele și ne permit să generăm o grilă de clasificare bazată pe trei întrebări principale:

  • Este această informație reală?
  • Acest semnal va avea altul care vine ca urmare a lui?
  • Cine pune la dispoziție informația?

Un alt lucru de reținut este maturitatea pieței, despre care am menționat anterior. Dacă o piață este aproape de sfârșit, puterea și ireversibilitatea semnalului vor fi mai mari decât pe o piață deschisă recent, deoarece există mai puțin timp pentru a-l inversa.

Luați în considerare câteva exemple care să se încadreze în aceste trei categorii…

Înapoi la alegerile politice: În funcție de locul în care vă aflați, este posibil ca în spatele alegerilor să se afle persoane cu interese speciale care ar beneficia de rezultate. Acest lucru poate determina anumite sectoare să înceapă să răspândească știri false cu intenția de a ajuta la producerea scenariului ce li se potrivește. Deci avem un semnal fals transmis.

Acum, cine o răspândește? Poate fi o simplă publicare a oricărei persoane pe o rețea de socializare, ceea ce ar presupune că nu are prea multă putere de acoperire, sau ar putea fi emisă de companii care dețin mass-media, caz în care ar fi răspândită pe scară largă datorită cantității de acoperire și influență pe care aceste companii o au pe diferite canale media, cum ar fi televiziunea și rețelele sociale.

Conștientizarea taxelor de tranzacționare

Poate că recompensa care decurge din impunerea unor taxe asupra comercianților este cel mai puternic și mai cunoscut instrument pe care îl are un furnizor de lichiditate pentru a combate PN. Acesta, adăugat la decalajul dintre cerere și ofertă, sunt motivele pentru care furnizorii de lichiditate sunt profitabili la sfârșitul zilei. Cu toate acestea, diferența dintre cerere și ofertă nu este întotdeauna pozitivă. Acest lucru depinde de factori precum volatilitatea pieței, tipul de market maker utilizat și cantitatea de lichiditate din piață.

Deși AMM-urile sunt implementate pentru a oferi aceste stimulente furnizorilor de lichiditate, există anumite situații de piață care acționează ca șocuri, generând ferestre de pierderi pentru furnizorii de lichiditate și profituri pentru agenții externi (cei care tranzacționează).

Deoarece acesta este un factor care poate fi controlat de către creatorul Regula scorului, ne-am propus să creăm Rikiddo pentru a oferi furnizorilor de lichiditate stimulente de cea mai înaltă calitate posibilă. Scopul principal al acestei reguli este de a ajusta dinamic comisioanele pentru a încuraja tranzacțiile în perioadele de volatilitate scăzută și pentru a descuraja tranzacțiile în perioadele de volatilitate ridicată și, în acest fel, pentru a putea menține un volum cât mai stabil posibil.

Pe scurt, a fi conștient de modul în care sunt gestionate comisioanele de către furnizorii de lichidități este foarte important de știut, deoarece aceștia sunt cei care reglementează stimulentele persoanelor care doresc să intre pe piață, controlând fluxul de intrare și ieșire.

Concluzie

Trebuie să ținem cont de faptul că conceptul de pierdere temporară este diferit atunci când vorbim despre rețele de schimb și piețe de predicție, în principal datorită faptului că starea (valoarea) activului în cauză este alimentată înapoi pe rețelele de schimb, dar nu se poate spune același lucru și despre piețele de predicție.

Pe de altă parte, interpretarea semnalelor pe piețele de predicție este importantă, deoarece este foarte posibil ca după un anumit punct de maturitate a pieței (adică pe măsură ce se apropie de finalul său), semnalele să devină mai clare, făcând piața ireversibilă, redând inutilă orice intenție de a aștepta ca piața să revină la starea în care se afla anterior.

Și ține cont! Deși această postare a acoperit posibile pierderi pe rețelele de schimb și pe piețele de predicție conduse de pierderi nepermanente, este important de reținut că furnizorii de lichidități câștigă mult mai mult decât înregistrează pierderi, dar aceste pierderi sunt concepte importante în gestionarea eficientă a fondurilor ce contribuie la grupul de lichiditate.

Pe parcursul acestei postări am vorbit despre diferențele primare dintre pierderea nepermanentă pe rețelele de schimb și pe piețele de predicție. Am luat în considerare concepte importante, cum ar fi expirarea pieței și reproductibilitatea, și o prezentare generală la nivel înalt a modului în care funcționează. În postările viitoare, vom aprofunda aceste concepte și vom căuta să înțelegem pierderea nepermanentă într-un mod mai programatic și mai sistematic.

Vă rugăm să rețineți că informațiile legate de revendicări, conținut, design, algoritmi, estimări și instrucțiuni din această postare sunt furnizate doar în scop informativ și nu constituie o solicitare de investiție. În plus, anumite informații pe care le regăsiți în această postare, au fost furnizate de terți sau fac referire la produse și servicii terțe și sunt puse la dispoziție exclusiv în scopuri informative generale și nu constituie o aprobare a vreunui produs sau a vreunui serviciu oferite de terți.

--

--