Make work feel like play

Spel en spelen in serieuze situaties

“Hocus pocus, fuck de focus,” zeg ik vaak. Toch ontvouwt er zich iets waar ik me het komende jaar flink op wil gaan storten: ‘professional play’. Dit artikel is mijn bekentenis.

Afgelopen zomer was ik bij de Do Lectures in Wales, in het goede gezelschap van ruim honderd Do-ers. Zoals dat gaat bij gelegenheden waar je nieuwe mensen ontmoet viel ook hier vaak de vraag: “What do you do?”

Wonderlijk genoeg overviel die vraag me, en de eerste keer dat iemand hem stelde gingen er verschillende antwoorden door mijn hoofd.

  • “Ik help je bedoeling scherp te krijgen.”
  • “Ik begeleid sessies met LEGO Serious Play.”
  • “Ik ben facilitator van Gave Dingen Doen.”
  • “We geven vorm aan ‘Social Labs’ om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.”
  • “Ik help mensen aan nieuwe ideeen door brainstormsessies te faciliteren.”
  • “Ik ben mentor voor Nederlandse deelnemers aan the Happy Startup School.”
  • “Zin in de Zaak helpt je aan ‘zin in de zaak’.”
  • “We begeleiden verandertrajecten van intentie naar impact.”

En nog meer van dat, maar dan in het Engels. Allemaal even waar.

Toch hoorde ik mezelf iets anders antwoorden: “What I do is to make work feel like play.”

Ik schrok ervan. Benoemde ik hier nu mijn ‘why’? Dat effect had ‘ie wel. Want stuk voor stuk raakten mijn gesprekspartners erdoor aangestoken. Ik hoefde ze niet te vertellen wát ik daar dan precies voor doe, maar ze vulden het zelf in. Ze vertelden wat ze zelf onder spelen verstaan, en hoe waardevol het zou zijn als hun werk hetzelfde gevoel zou oproepen.

Ze zouden creatiever zijn, op meer ideeen komen, samenwerking zou veel soepeler verlopen, ze zouden vaker ‘in flow’ zijn en zich meer bij hun werk betrokken voelen. Bovendien zou het veel meer fun zijn, en zouden ze hun hele mens zijn mee kunnen brengen in wat ze doen… Wow; dát gun ik iedereen!

Nu, met het nieuwe jaar voor de boeg, is zo’n moment om nog eens te kijken naar waar ik nu sta. En ik kan niet anders dan denken aan die week in Wales en de gesprekken over spel en spelen. Daar ga ik meer mee doen.

2017 staat voor mij in het teken van ‘professional play’. Ik ga serieuze vraagstukken in organisaties helpen oplossen door speelse methoden en spellen te ontwikkelen en begeleiden. En ik ga vormgeven aan het idee van ‘professional play’ en dat verder brengen, om echt mijn intentie waar te maken: to make work feel like play.


Wil je ook jouw voornemen voor het nieuwe jaar scherp krijgen en ontdekken wat je te doen staat? Doe dan mee aan het nieuwjaarsevent van Zin in de Zaak, op dinsdag 17 januari in Enschede: http://zinindezaak.nl/2017-in-beeld.