Deel 2: Veilig grenzen verleggen

Dit is deel 2 van de serie blogs waarin de verbouwing van ons huis mijn metafoor is voor wat mijn en ons werk binnen Zin in de Zaak. Wil je ook de eerdere blogs lezen? Kijk dan hier. Lees, leef en leer je met me mee? Oké daar gaan we….

Veilig grenzen verleggen

Mijn eerste onder-de-vloer avontuur was, tegen mijn verwachting in, redelijk soepel verlopen. Een week na dit eerste avontuur blijkt: ook de kruipruimtes onder de keuken moesten opgeruimd worden. Er waren nu alleen twee extra hindernissen:

  1. Het gat van 2 bij 1m waaruit ik de eerste keer had gewerkt, maakte plaats voor een luik van 40 bij 60 cm. Ik paste er net in.
  2. En wat nog spannender was, ik kon me nu alleen tijgerend over de grond voortbewegen. Meer ruimte was er niet.

Bij het zien van de uitdaging was mijn eerste reactie: “No way, dit ga ik echt niet doen.” Alleen al het idee om in zo’n nauwe ruimte te verdwijnen maakte me gespannen.

Die avond ging ik toch opnieuw onder de vloer. De klus moest die vanavond klaar zijn. De eerste keer dat ik onder de vloer moest had ik stapje voor stapje mijn angst overwonnen. Ik durfde steeds iets meer. Van die tactiek maakte ik nu weer gebruik. Nadat ik letterlijk mijn draai in het luik had gevonden, pakte ik eerst de dingen waar ik zo bij kon. Toen ik die had opgeruimd, pakte gebruikte ik een hark. Ik harkte op waar ik zo bij kon. Zo hoefde ik niet helemaal onder de grond te tijgeren.

Ondertussen had ik ook mijn tweede life line ingezet: Wiro. Die stond bij gat in de vloer. Aan hem kon ik de volle emmers aanreiken. Veel belangrijker was dat hij er zou zijn op momenten dat ik het niet meer zag zitten of toch te bang zou worden. Dat alles gebeurde niet. Wiro kon steeds iets meer afstand nemen en uiteindelijk kon hij zelf klussen in huis. Ik vond dat wel spannend. Toch werkte het goed dat ik op deze manier steeds meer vertrouwen kreeg van hem.

Tijdens mijn avontuur onder de grond realiseerde ik me ook dat juist dat is wat ik doe als ik individueel coach of met een groep aan de slag ben. Ik bied een veilige en uitdagende plek waar mensen kunnen bouwen aan het vraagstuk waar zij mee aan de slag willen. Ik ben de gids, de sparringpartner, de lifeline als het nodig is. Het belangrijkste is dat de ruimte er is om te ontdekken. En weet je: dat is voor mij ook echt het leukst om te doen.

Heb jij ook een mooi voorbeeld van hoe jij veilig je grenzen hebt verlegd? Ik ben benieuwd. Laat vooral een reactie achter!