Birbiriyle Konuşan Teknolojiler: Nesnelerin İnterneti Nedir?

Zorlu Enerji
Zorlu Enerji
Published in
3 min readJun 12, 2020

Yıllar boyunca filmlerde ve kitaplarda bize anlatılan birçok cihazın günlük hayatta kullanılabilir hale geldiğini görebilmemiz için 2020’lere kadar beklememiz gerekti. Bunların başında gelen Nesnelerin İnterneti ya da İngilizcesi ile Internet of Things (IoT) ise internet altyapısı yardımıyla cihazların birbiriyle iletişim kurup çalışabilmesini sağlıyor. Yani cihazlar her an takip ediliyor, bağlı olup olmadıkları değerlendiriliyor, uzaktan kontrol edilebiliyor ve etraflarında yer alan cihazlarla etkileşime girebiliyor.

Akıllı Cihazların Evrimi ve Akıllı Ev Sistemleri

1980 ve sonrasında çekilen birçok bilim kurgu filminde yer alan ögelerden biri akıllı ev sistemleriydi. Birçok karakter, evine girdiğinde seslenerek perdeleri açıp kapatabiliyor ya da akıllı asistan vasıtasıyla klimayı çalıştırabiliyordu. Geçmişte uzak bir hayalmiş gibi görünen bu akıllı ev teknolojileri, yıllar içerisinde büyük bir yol katetti.

Gelişmiş akıllı sistemlerin ilki ise mevsimlendirme sistemleriydi. Kombi ve klimaların iç ısıya göre çalışabilmesi sağlandı. Böylece ev ya da iş yerleri, kullanıcıların belirlediği sıcaklıkta kalmaya başladı. Bunun yanı sıra ışıklandırma, ses, görüntü ve güvenlik sistemleri de akıllı hale geldi. Ancak birçok sistem sadece tek başına çalışabiliyordu. Yani sistemler arasında bir uyum söz konusu değildi. Günümüzde ise sistemler birbirleri ile bağlantı halinde ve ortaklaşa çalışabiliyor. Örneğin odada sinema sistemi açıldığı zaman otomatik olarak ışıklar kapanıyor ve perdeler iniyor.

Zamanla akıllı ev sistemlerinde kullanılan teknolojiler diğer pek çok alana yayıldı ve bugün kullanmaya başladığımız akıllı sistemler bütününe dönüştü.

Nesnelerin İnterneti Ulaşımı Nasıl Etkileyecek?

Cihazların birbiriyle her an iletişim ve etkileşim halinde olması, iletişim kurabilmesi, zaman zaman da beraber çalışıp verileri paylaşabilmesi durumuna Nesnelerin İnterneti adı veriliyor. Nesnelerin İnterneti’nde cihazlar daima ağlara bağlı oluyor ve böylece çeşitli cihazların düzenli olarak birbiriyle etkileşimi sağlanıyor. Peki, bu durum hayatımızı tam olarak nasıl etkileyecek?

En büyük değişikliklerden birinin otomotiv alanında yaşanması bekleniyor. Şu an internete her an erişebilen araçların sayısı bir hayli fazla. Buna ek olarak araçların otonom sürüş özelliğinin Nesnelerin İnterneti’ne paralel şekilde gelişmesi bekleniyor. Ayrıca sağdan ya da soldan akan trafikte hareket edebilen, her ülkenin kurallarını otomatik olarak bilen ve buna uygun olarak hareket eden bir aracın yaratılmasının da önünde engel kalmayacak.

Böylece Çin ya da İngiltere’de araç; sağ taraftan mı, yoksa sol taraftan mı gitmesi gerektiğini bilecek ve trafik kurallarına tam olarak uygun şekilde hareket edecek.

Tabii bu gelişmelerin beraberinde akıllı şehirlerle ilgili ilk çalışmaların da hayat bulması bekleniyor. Atıktan enerji yönetimine kadar tüm süreçleri Nesnelerin İnterneti ile yönetecek olan akıllı şehirler, trafiğe de IoT cihazlarından yardım alarak çözüm bulacak. Hayata geçirilmesine kesin gözüyle bakılan Toyota’nın akıllı şehri Woven City, bu anlamda ilk canlı örneklerden biri olmaya hazırlanıyor. 2020 yılına damgasını vuran şehirle ilgili detaylı bilgiye CES 2020 yazımızı inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Araçların ev içi teknolojilerle de uyumlu çalışması bekleniyor. Böylece mevsimlendirme sistemleri gibi birçok sistem, otomobillere bağlı olarak çalışabilecek. Yani eve yaklaştığınız zaman kombi çalışacak ve evinize vardığınızda tam olarak istediğiniz sıcaklıkla karşılaşacaksınız.

Nesnelerin İnterneti ile Tarım ve Endüstri Nasıl Şekillenecek?

Endüstri ve tarımda da insan gücünün önemli ölçüde azalması bekleniyor. Çünkü nesnelerin kendi arasında bağlantı kurabilmesi ve robotik cihazların hızla geliştirilmesi ile birlikte insan faktörü yavaş yavaş ortadan kalkacak.

Örneğin yeni geliştirilen sistemler yardımıyla hava durumuna göre otomatik olarak sulama sistemleri çalışacak. Ayrıca otonom traktörler yardımı ile tarlalar otomatik olarak ekilip biçilecek ya da drone’lar yardımı ile ilaçlama gibi işlemler, mahsulün durumuna göre otomatik olarak yapılacak.

Sağlık Çözümleri ile Hastane Anlayışımız Değişebilir

Hastaneler içerisinde acil servisler gibi hiç vakit kaybetmeden hareket edilmesi gereken bölümler bulunuyor. Yenilikçi çözümler ise tüm yatak kapasitesini ölçüp farklı metriklerle değerlendiriyor. Böylece hastalar doğru hastanelere ve daha da önemlisi doğru servislere götürülebiliyor.

Bir diğer konu ise Nesnelerin İnterneti sayesinde bugün hastaneye gitmek zorunda kaldığımız birçok işlemin evlerden yapılabilecek olması. Yakın bir gelecekte sistemler, hastaları uzaktan takip edebilecek ve çok önemli olmadığı sürece insanların hastanelere gitmesine gerek kalmayacak.

Bu durum beraberinde 2019 yılında başlayan Covid-19 pandemisi gibi süreçleri çok daha kolay atlatmamızı sağlayacak.

Kısacası Nesnelerin İnterneti yaygınlaştıkça hayatımız kolaylaşacak ve bugün bildiğimiz dünyadan daha farklı bir dünyaya geçeceğiz.

--

--

Zorlu Enerji
Zorlu Enerji

Elektrikli ve otonom araçlar, enerji kaynakları ve teknoloji ile ilgili gelişmeleri takip edebileceğiniz Zorlu Enerji Medium sayfasıdır. www.zorluenerji.com.tr