Elektrikli Araçların Batarya Ömrü Nasıl Uzatılır?

Zorlu Enerji
Zorlu Enerji
Published in
3 min readMay 7, 2020

Günlük hayatta kullandığımız birçok bataryanın içerisinde lityum iyon piller yer alıyor. Elektrikli araçların içerisinde de lityum iyon (Li-ion) piller kullanılıyor. Tabii ki kullanılan bu pillerin boyutu; akıllı telefon, tablet ya da dizüstü bilgisayarlara göre kat kat daha büyük. Ancak temel mantık açısından herhangi bir değişiklik yok. Bu nedenle de elektrikli araçların batarya ömrünü uzatmak için uygulanabilecek hemen her püf noktası, telefon ya da dizüstü bilgisayarlar için de geçerlidir.

Batarya ömrünü nasıl uzatacağınızı anlatmadan önce lityum iyon pillerden kısaca bahsetmemiz gerekiyor.

Lityum İyon Pil Nedir, Nasıl Çalışır?

Lityum piller, şarj edilebilen diğer pil çeşitlerinde olduğu gibi hücrelerden meydana geliyor.

Hücreler vasıtasıyla enerji depolayan lityum piller bunu gerçekleştirebilmek için anot, katod, seperatör ve elektrolit sıvısından oluşuyor.

Anot negatif elektrot, katot ise pozitif elektrot olarak görev alıyor. Lityum iyonları, pozitif ve negatif elektrotlar kendi arasında, elektrolit sıvısı içinde karşılıklı olarak yer değiştiriyor. Meydana gelen bu işlem sırasında elektrik enerjisi meydana çıkıyor ve herhangi bir kısa devre olmaması için seperatör kullanılıyor.

Tüm hücreler birleştiğinde ise günlük hayatta sıkça kullandığınız telefon bataryaları ile araç bataryaları ortaya çıkıyor. Hücrelerin bir kısmı, kullanıma bağlı olarak zaman içinde işlevsiz hale geliyor ve bataryanın şarj tutabilme seviyesi geçen günlerle beraber azalıyor. Bu nedenle lityum iyon bataryaların takibinin çok iyi yapılması öneriliyor.

Elektrikli Araç Bataryalarının Ömrü Ne Kadar?

Herhangi bir aracın bataryası hakkında kesin bir kullanım ömrü biçilmesi pek mümkün değil. Ancak markaların birçoğu bununla ilgili bazı rakamlar iletiyor. Li-ion pillerden oluşan elektrikli otomobil bataryaları için markalar, 5 yılda en fazla %20 kayıp öngörüyor. Bu değerin altında bir kayıp söz konusu olduğundaysa çoğunlukla aracın batarya değişimi ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.

Markaların belirttiği sürelerin garanti koşullarını zorlamamak için verildiği görülüyor. Çünkü birçok kullanıcı testine göre ortalama 5 yılda maksimum %10 kayıp yaşanıyor. Son olarak elektrikli otomobillerin bataryaları, şu an için 12 yıla kadar herhangi bir sorun yaratmadan çalışabiliyor.

Elektrikli Araç Bataryasının Ömrünü Uzatmak İçin Dikkat Edeceğimiz Noktalar Nelerdir?

İlk olarak bilmeniz gereken en önemli konu, bataryada %0’ı görmemeye çalışmaktır. Yani batarya asla sonuna kadar kullanılmamalıdır. %10’nin altında birçok araç “kritik seviye uyarısı” veriyor ve %5’in altında pil hücreleri zarar görme olasılığı artıyor. Batarya seviyesi %0’a geldiği zaman ise risk daha da artıyor ve tam performansla güç tutma olasılığı azalıyor. Bu nedenle bataryanın kapasitesi ve ömrü düşüyor. Bunun yanında şarjın %100’de beklemesi de pile zarar veren başka bir noktadır, çünkü bu zaman diliminde gerilim en yüksek seviyededir.

Batarya ömrünü uzatmak için yapmanız gerekenler kısaca şöyle sıralanıyor:

  • Aracı sürekli olarak yüksek performansta kullanmayın ve pilin hızlıca tüketilmesine izin vermemeye çalışın.
  • Ortam sıcaklığı çok yüksek ya da düşük olduğunda bataryaların %100 şarj edilmemesi öneriliyor. Bu nedenle hava sıcaklıklarını ve pil doluluğunu takip etmeye özen gösterin. Örneğin sıcak bir günde aracı gölge bir alana park etmeye çalışabilirsiniz.
  • Her gün hızlı şarj seçeneğini kullanmamaya çalışın. Araştırmalara göre sürekli hızlı şarj kullanmak uzun vadede araçların batarya ömrünü kısaltabiliyor.

Aracınızı %20’nin altına düşürmemek ve batarya ömrünüzü sağlıklı bir şekilde sürdürülebilir kılmak için ZES şarj istasyonları Türkiye’nin bütün yollarına yayılmaya devam ediyor. Ayrıca evinize ya da işyerine özel kullanım için şarj istasyonu kurdurarak güvenli ve kolay bir şekilde aracınızı şarj edebilirsiniz.

--

--

Zorlu Enerji
Zorlu Enerji

Elektrikli ve otonom araçlar, enerji kaynakları ve teknoloji ile ilgili gelişmeleri takip edebileceğiniz Zorlu Enerji Medium sayfasıdır. www.zorluenerji.com.tr