Güneş Enerji Sistemleri Ne Kadar Kârlı?

Zorlu Enerji
Zorlu Enerji
Published in
4 min readDec 20, 2019

Güneş, tüm canlıların yaşamı için vazgeçilmez bir enerji kaynağıdır. Aynı zamanda enerji üretimi konusunda da en verimli kaynaklar arasında güneş yer alır. Güneşten dünyaya gelen ışınlar içerisinde yer alan fotonlar, güneş enerji sisteminde yer alan panellere ulaşır. Güneş enerji panelinin yüzeyine gelen fotonlar, elektronlarını bırakır ve böylece panelin hem alt hem de üst kısmında voltaj oluşur. Voltajın oluşmasında en önemli nokta gelen güneş ışınlarının miktarıdır.

Türkiye gibi sıcaklık açısından zengin ülkeler için güneş enerjisi, sürdürülebilir enerji kaynakları arasında yer alır. Çünkü ülkemizin yer aldığı coğrafya sebebiyle, ülkemiz yılın büyük çoğunluğunda aktif olarak güneş alır. Türkiye ile karşılaştırıldığında güneş enerjisinden daha az yararlanan Kuzey Avrupa ülkeleri ve Almanya, güneş enerjisine büyük yatırımlar yapmaktadır. Yaptıkları yatırımlar ile, yenilenebilir enerji elde ederek fosil yakıtlara bağımlılığı azaltıp çevreyi korumaktadırlar.

Güneş Enerjisi Kârlı mı?

Bireysel kullanıcılar için Güneş Enerji Sistemleri (GES), orta ve uzun vadede kâr sağlayan sistemlerdir. İşletmelerde ise, güneş enerjisi sayesinde daha hızlı bir şekilde maliyet avantajı sağlanabilmektedir. Çünkü işletmeler, hanelere göre daha fazla elektrik tüketirler.

Güneş enerjisi kurulumu sırasında kullanılan panellerin malzemeleri maliyeti büyük oranda etkilemektedir. Ancak ne türde panel kullanılırsa kullanılsın güneş enerjisi panellerinin uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Güneş Enerji Sistemlerinin ilk kurulum maliyeti ve yıllık bakımları dışında ek bir maliyeti bulunmamaktadır.

İşletmeler İçin Güneş Enerjisinin Avantajları Nelerdir?

Elektrik enerjisi harcamaları, işletmeler için büyük gider kalemleri arasında yer alır. Sanayi tesislerinde çatı ya da açık arazilere kurulacak güneş enerjisi panelleri ya da şu sıralar popüler hale gelen ismiyle solar paneller ise yüksek elektrik giderlerini düşürmenin en etkili yolları arasında yer alır. Aynı zamanda işletmeler, tüketiminden daha fazla elektrik ürettiğinde, elektriği faturalandırarak şebekeye yani elektrik piyasasına satabilir. Yani işletmeler elektrik giderlerini minimize ederken ihtiyaçtan fazla enerjinin satışıyla kâr elde edebilir.

Herkes Güneş Enerjisinden Faydalanabilir mi?

Dünyada GES uygulamalarında uzun bir süre çatı kurulumları yapılmaktaydı. Ancak özellikle de son dönemde çatıdan arazi kurulumlarına doğru geçiş yapıldı. Türkiye’de ise, dünyadaki eğilimin aksine kurulumlar daha çok çatılara yapılmaktadır. 2017 yılında TEDAŞ’ın getirdiği kapasite ile arazilerde GES kurulumları hızlandı. Ancak TEDAŞ’ın 2018 Ocak ayında kapasite kapatması ve 2019 yılının Mayıs ayında yayınlanan 5.1.C (Mahsuplaşma) mevzuatı ile birlikte Türkiye’de çatı kurulumlarında artış yaşanmaya başladı. Böylece Türkiye’de arazi kurulumlarından çatı kurulumlarına yönelim oldu.

Ancak çatı kurulumlarında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri çatıların dayanıklılığı olmaktadır. Bazı çatılar yeterince güçlü olmadığından güneş enerjisi panellerini taşımayabilir, bu tip yapılar güneş enerjisinden faydalanamaz. Türkiye’de güneş enerjisi panel kurulumuna imkan vermeyen çatıların, %10’un altında olduğunu söyleyebiliriz.

GES ile Ne Kadar Kâr Elde Edilebilir?

Hanelerin kullandığı elektrikte, yılda ortalama %5 ila 10 arasında değişen fiyat artışı olmaktadır. Örneğin, dört kişilik bir ailenin hane içi elektrik harcaması yılda yaklaşık 2.000 TL ise güneş enerjisi panel kurulumundan sonra bu maliyet ortadan kalkmaktadır. Yatırım maliyetini karşıladıktan sonra, yıl içerisinde elektrik fiyatlarına bağlı olarak ortalama 2.500 TL kâr elde etmek mümkündür. Elektrik fiyatları yıllar içinde artıkça elde edilecek olan kâr da artmaktadır. İş yerleri için de aynı durum söz konusudur. Kurulumu yapılan panel adedi artarsa şebekeye satılacak enerji fazlası ile elde edilecek kâr da artmaktadır.

Hangi Paneller Daha Kârlıdır?

Genellikle daha hızlı kâr elde edebilmek için daha düşük fiyatlı paneller tercih edilmektedir. Ancak bu tip panellerin ortalama ömrü kısa olduğu için tekrar satın alma yapmak gerekebilir. Solar modüller, ihtiyaca göre farklılık göstermektedir. Zorlu Enerji’nin birçok ihtiyaca cevap veren çözümleri bulunmaktadır.

Türkiye’de yer alan endüstriyel tesis sorumluları, tesis çatılarına büyük önem vermektedir. Çünkü tesisler içerisinde oldukça yüksek fiyatlı makineler bulunmaktadır. Çatıda oluşabilecek sızdırma gibi durumlar, ekipmanların zarar görmesine sebep olabilir. Aynı zamanda tesislerin inşaatı sırasında metrekareye düşen kg toleransı detaylı hesaplanmayabilir. Zorlu Enerji’nin bu tür çatılar için özel çözümü olan Membran paneller ile GES kurulumları kolayca yapılabilmektedir. Membran paneller, çatılarda metrekareye düşük kg baskı yapabilecek, çatıları delmeden veya ağırlık ile sabitleme yapılmadan kurulmaktadır. Membranlı paneller çatı yüzeylerine ısı robotları ile kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda membranlı paneller iyi bir yalıtıma sahip olduğundan sızdırma gibi sorunları da ortadan kaldırmaktadır.

Tesislerin yapısı kadar panellerin teknolojisi de GES kurulumları için oldukça kritiktir. Zorlu Enerji markası olan First Solar’ın teknolojisi ile, küçük alanda yüksek enerji sağlamak ve uzun süre güvenle kullanmak mümkündür.

--

--

Zorlu Enerji
Zorlu Enerji

Elektrikli ve otonom araçlar, enerji kaynakları ve teknoloji ile ilgili gelişmeleri takip edebileceğiniz Zorlu Enerji Medium sayfasıdır. www.zorluenerji.com.tr