Gelecekte Elektrikli Otomobiller Nasıl Şarj Edilecek?

Zorlu Enerji
Zorlu Enerji
Published in
4 min readNov 11, 2019

Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok noktasında yapılan düzenlemeler sayesinde elektrikli otomobiller yaygınlaşıyor. Otomotiv sektörü de bu değişime paralel olarak bu alandaki yatırımlarını artırıyor. Volkswagen Grubu, FIAT Chrysler Grubu, BMW ve Mercedes gibi önde gelen markalar peş peşe elektrikli araç üretim planlarını açıklamaya başladı. Bu büyük değişimler beraberinde büyük teknolojik yatırımlar da getiriyor.

Elektrikli otomobillerin ilk dönemlerinde bataryaları 12 saat gibi uzun sürelerde şarj oluyordu. Günümüzde ise Zorlu Enerji’nin yeni nesil teknolojileri hayata geçirmek amacıyla hayata geçirdiği ZES markasının şehir içi ve şehirler arası şarj istasyonlarında bulunan hızlı şarj teknolojisi ile bataryaların %80 doluluğa ulaşması ortalama yarım saat sürüyor. Günümüzde her şey hız üzerine kurulu olduğu için de araçların hızlı bir şekilde şarj edilmesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

Kablosuz Şarj ile Araçlar Yoldayken Şarj Olacak

Kablosuz şarj 2000’li yılların başında birçok insan için hayaldi. Zamanla cep telefonları ile hayatımıza girdi ve şu an neredeyse üretilen tüm yeni nesil telefonlarda bu özellik bulunuyor. Aslında telefonların içerisinde yer alan batarya teknolojisi ile elektrikli otomobillerde kullanılan bataryalar neredeyse aynıdır. Tek fark, elektrikli otomobillerin içerisinde yer alan bataryaların biraz daha büyük olması. Hal böyle olunca teknolojilerin geliştirilmesi konusunda bazı engeller kolayca aşılabiliyor.

Gelecekte araçlar yol üzerindeyken kablosuz şarj tekniği ile bataryalarını doldurabilecek. Tıpkı akıllı telefonlarda olduğu gibi sistem, şarj noktasının üzerine gelindiği zaman bataryanın dolmasını sağlayacak. Ancak akıllı telefonlardan farklı olarak araç ile şerit üzerinde kalındığında şarj işlemi gerçekleşecek. Peki, bu nasıl gerçekleşecek?

Kablosuz şarj olarak bilinen teknolojide indüksiyon bobininden yararlanılıyor. Temel olarak bobin, manyetik bir alan oluşturuyor ve alan üzerinden geçen akım, bataryayı şarj ediyor. Araçları şarj edebilecek güçte manyetik alanlar oluşturabilmek için büyük altyapı yatırımları gerekiyor. Şu an için araçların şarj edilmesinde yollar üzerinde bulunan şarj şeritlerinden yararlanılması bekleniyor. Planlanan yöntemde araçlar, yol üzerinde şarja elverişli alanlarda bulunduğu sürece belirli bir ücret ödeyecek ve bunun karşılığında da kablosuz şarj yöntemi ile araçların bataryaları dolacak. Böylece 5 kilometreyi yoldaki şerit üzerinde geçirip aracı şarj edebilmek mümkün hale gelecek.

Batarya Değişimi Gündemde

Şarj teknolojisindeki gelişmelerden biri de pillerin kendisiyle ilgilidir. Lityum iyon piller, 1900’lü yılların başından beri geliştirilen ve hafif olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir pil türüdür. Geleneksel pillere göre daha hızlı şarj imkanı sunmaları ve hafif olmaları ile öne çıkan lityum iyon piller, elektrikli araçların hayata geçirilmesi konusunda önemli buluşlar arasında yer alır.

Günümüzde yollarda olan elektrikli otomobillerin bataryalarının ömrünün ne kadar olduğu, Zorlu Energy Solutions Youtube sayfasında yayınlanan videoda izleyebilirsiniz.

Ancak her şeye rağmen gelecekte elektrikli araçların daha hızlı şarj edilmesi beklenecek. Bunu sağlamak için de bataryaların değiştirilmesi düşünülüyor. Ayrıca lityum pillerin içerisinde yer alan hücreler, kullanıma bağlı olarak zamanla eksiliyor. Hücrelerin eksilmesi nedeniyle de şarj kapasitesi düşüyor. Bu tip nedenlerle lityum pillere alternatif çözümler bulma konusunda markalar birbirleri ile yarışıyor.

Bu konuda dünyanın hemen her ülkesinde çalışmalar yürütülüyor. Şu an için bu amaca en çok yaklaşılan proje ise magnezyum pilleridir. Magnezyum pilleri, aynı boyuttaki lityum pillere göre neredeyse 4 kat daha fazla enerji depolayabiliyor. Bir başka artıları ise hava sıcaklıklarından çok daha az etkilenmeleri.

Magnezyum teknolojisi gibi ebatın aynı kaldığı fakat enerji kapasitesinin arttığı çözüm yöntemleri ile araçlarda şarj işleminin çeşitli değişiklikler yaşaması bekleniyor. Bunların başında ise pil değişimi geliyor. Bu yöntem ile araçlar; ev, iş yeri, AVM ya da otopark gibi alanlarda yer alan istasyonlarda şarj edilmeyecek. Sürücüler araçlarını bu istasyonlara getirdikten sonra yaklaşık 2 dakikalık bir işlemle araçta yer alan boş bataryalarını bırakıp dolu bataryaları alacaklar.

Bir diğer öne çıkan görüş ise aynı ebatta ve çok daha yüksek kapasiteye sahip pillerin kullanılması ve araçların menzillerinin artırılması. Yeni dönem elektrikli araçlarda 30 dakikalık hızlı şarj ile 1200 kilometre kat edilebilmesi hedefleniyor. Elektrikli araçların ve batarya teknolojilerinin son 5 yıldaki gelişimlerine bakıldığında bu görüşlerin hayata geçmesinin çok uzun sürmeyeceği açık.

Pil Teknolojileri Yakıta Göre Çok Daha Avantajlı Olacak

Pillerin seyahat sırasında şarj edilebilmesi, çok hızlı değiştirilebilmesi ya da kapasitelerinin artırılması gibi gelişmelerle birlikte elektrikli otomobillerin avantajları katlanarak artacak. Bu gelişmelere bağlı olarak 2050’li yıllarda dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde elektrikli araçların otomobil pazarını domine edeceği öngörülüyor.

--

--

Zorlu Enerji
Zorlu Enerji

Elektrikli ve otonom araçlar, enerji kaynakları ve teknoloji ile ilgili gelişmeleri takip edebileceğiniz Zorlu Enerji Medium sayfasıdır. www.zorluenerji.com.tr