Otonom Araçlar İçin Tek Çözüm Elektrik

Zorlu Enerji
Zorlu Enerji
Published in
4 min readOct 11, 2019

Otonom araçlar denildiğinde akla ilk gelen konu şüphesiz yüksek teknolojidir. Bunun sağlanabilmesi için de güçlü bir elektronik altyapı gerekiyor. Ancak elektrikli araçlar için elektronik kapasitesi açısından zorluklardan bahsetmemiz mümkün değil. Çünkü elektrikli araçlar, yasal bazı zorunluluklar nedeniyle birkaç parçaları dışında neredeyse tamamen elektronik sistemler tarafından yönetiliyor. Kısacası bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz araçları kullanabilmemiz için tek çözüm yolu elektrik ve bu teknoloji hızla gelişiyor.

Otonom Araçlar Ne Durumda?

Otonom teknolojisinin durumunu anlatmadan önce ilk olarak otonom araçlardan bahsetmek gerekir. Sanılanın aksine otonom araç, tek ve kapsayıcı bir tanıma sahip değil. En çok kabul gören anlatıma göre otonom araçlar 5 kademeye ayrılıyor:

1. Kademe Otonom Sürüş: Günümüzde birçok aracın sahip olduğu asistanlar bu kademeyi kapsar. Örneğin park asistanı bu kapsamdadır. Volkswagen Golf gibi sevilen ve çok satılan birçok araçta bulunur.

2. Kademe Otonom Sürüş: Otomobil, sürücünün verdiği komutlarla kısa süreliğine kendi kendine hareket edebilir. BMW 5 Serisi ya da Mercedes E Serisi gibi birçok farklı modelde kullanılan otonom teknolojisidir.

3. Kademe Otonom Sürüş: Araç üzerinde yer alan ses ve lazer sensörleri ile kameralar, yolun takibini yapar ve sürüşü gerçekleştirir. Ancak sürücünün ellerinin direksiyonda olması ve düzenli olarak araca müdahale etmesi gerekir. Tesla gibi üreticilerin pazara sürdüğü araçlarda bulunan otonom kademesidir.

4. Kademe Otonom Sürüş: Araç sürücüye ihtiyaç duymadan hareket edebilir. Ancak her ihtimal göz önünde bulundurularak araca direksiyon yerleştirilir. Google Car gibi yeni nesil otomobillerin sahip olacağı teknolojidir.

5. Seviye Otonom Sürüş: Direksiyon sistemi bulunmayan araç, kendi kendine hareket edebilir. Nvidia gibi birçok markanın geliştirmeyi hedeflediği otonom sürüş seviyesidir.

Markaların otonom araçlarla ilgili araştırma ve geliştirme çalışmaları hızla ilerliyor. Geleneksel otomobil markalarının birçoğu Kuzey Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu kökenli. Otonom araçların da geliştiricilerinin birçoğu bu bölgelerde yer alıyor ama bir farkla. Otonom araçlar ile ilgili AR-GE çalışmalarına teknoloji tabanlı şirketler öncülük ediyor. Burada öne çıkan markalar ise Tesla, Uber, Google ve Nvidia.

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde tam otonom bir aracın piyasaya sürülmesi, geliştirme süreci nedeniyle pek mümkün görünmese de markaların şimdiye kadar aşama katettiğini söyleyebiliriz.

Geliştirilen Otonom Sürüş Sistemleri Neler?

Şu an için kullanılabilen en başarılı otonom sürüş, Tesla’nın ürettiği otomobillerde görülmektedir. Araçların neredeyse tamamı 3. kademe otonom teknolojisine sahip ve markanın elektrikli araçlarının yüksek satış başarısı göstermesinde en büyük etkenlerden birinin de otonom sürüş teknolojisi olduğu düşünülüyor. Tesla dışında en başarılı otonom sürüş teknolojileri ise şöyle sıralanıyor:

  • Nvidia ve Pegasus

Nvidia, derin öğrenme üzerine en çok çalışan markalar arasında yer alıyor. Geliştirdikleri ve Pegasus kod adını verdikleri otonom sürüş teknolojisi, yapay zekadan aldığı güçle hızlı ilerleme kaydediyor. Normal şartlar altında araç teknolojileri, ilk olarak kapalı alanlarda, daha sonra ise açık yollarda denenir. Nvidia ise bu duruma farklı bir bakış açısı getirdi ve Pegasus’u simülasyonlar üzerinden geliştirmeye başladı. Nvidia yaptığı açıklamalarda Pegasus’un en hızlı veri işleme teknolojilerinden birine sahip olduğunu belirtiyor.

  • Uber

Taksinin alternatifi olarak ortaya çıkan Uber, aslında uzun yıllardır otonom sürüş teknolojisi üzerinde çalışmaktadır. Her şirket gibi kârlılığını artırmak isteyen firma, sürücüsüz araçlar ile her an Uber kullanılabilmesini sağlamayı hedefliyor.

Kısaca anlatmak gerekirse günümüzde bir kişinin Uber şoförü olabilmesi için daima direksiyon başında olması gerekiyor. Ancak otonom sürüş teknolojisi geliştiği zaman insanlar araçlarını kullanmadıkları zaman Uber’e teslim edebilecek ve bu sürelerde araçlar başka kullanıcılara kiralanarak park alanlarında boş beklemeyecek ve kâr üretmeleri sağlanacak. Yani otonom teknolojisi Uber için olmazsa olmaz bir noktaya doğru gitmektedir.

  • Google
Google Car

Google yıllardan beri Google Car adlı aracı geliştirmek için çalışıyor. Görünüm olarak oldukça farklı olan aracın 5. kademe otonom teknolojisi ile donatılacağı söyleniyor. Marka, tıpkı Nvidia gibi derin öğrenme konusunda dünyanın en başarılı kuruluşlarından biri olduğu için otonom aracı hızlı bir şekilde piyasaya sürmesi bekleniyor. Ayrıca Google, büyük bir veri tabanına sahip olduğu için diğer markaların önüne çıkmayı başarıyor. Son olarak kendine ait bir harita sisteminin olması da Google’ın elini güçlendiren noktalardan.

Otonom İçin Elektrikli Otomobillerin Geliştirilmesi Gerekiyor!

Bir aracın otonom olabilmesi için şu an geliştirilen teknolojiler ile elektrik motoru kullanımı gerekiyor. Çünkü araçların üzerinde kameralar, radarlar ve lazer sensörler yer almak zorunda. Bunların hepsinin aynı anda sistem tarafından izlenmesi ve her an motora müdahale edilebilmesi gerekiyor. Bunun dizel ya da benzinli otomobiller ile sağlanması ise mümkün değil. Çünkü fosil yakıtlı otomobillerin tepki süreleri, elektrikli otomobillere göre çok daha düşük. Bu nedenle sistemin müdahale edebileceği aralık kısalıyor ve otonom sürüş çok zor bir hal alıyor. Elektrikli motor ve altyapı teknolojisi ise çok kısa tepki süreleri ve gelişime açık yapıları ile otonoma en uygun seçenek olarak kabul ediliyor.

--

--

Zorlu Enerji
Zorlu Enerji

Elektrikli ve otonom araçlar, enerji kaynakları ve teknoloji ile ilgili gelişmeleri takip edebileceğiniz Zorlu Enerji Medium sayfasıdır. www.zorluenerji.com.tr