Planlama Pokeri

Umut Gökbayrak
Çevik Yazılım Geliştirme
5 min readAug 8, 2021

--

Hepimiz tahmin yürütme konusunda aslında doğuştan gelen bir yeteneğe sahibiz. Ama bu yeteneğimiz son derece görecelidir. Bunu ispatlamak için meşhur bir kavanoz dolusu bilye deneyini ele alalım.

Image credit: canbc.org

Yukarıda gördüğünüz kavanozun içerisinde kaç tane bilye olduğunu farklı kişilere sorsaydım, son derece farklı sonuçlar alacaktım. Ancak bu kişileri bir araya toplayıp sorduğumda ilginç bir şekilde cevapların doğru rakamın etrafında toplanmaya başladığını göreceksiniz. Tek bir kişi son derece hatalı varsayımlar yapabiliyorken, kollektif zeka er ya da geç son derece tutarlı varsayımlara ulaşabiliyor.

Bu deneyden hareketle, biz de çevik disiplinlerde planlamamızı yaparken bu işi imtiyazlı bir kaç kişinin görevi olmaktan çıkartıp, tüm takımı tahmin yürütme seanslarına dahil etmeye çalışıyoruz. Bu uygulama, takımda aidiyet duygusunu ve motivasyonu arttırken, tahminlerin gün geçtikçe daha sağlıklı olmasını da sağlayacaktır.

Planlama pokeri uygulamak

Bu yöntemde tüm ekip bir araya gelir ve her katılımcıya bu iş için özel hazırlanmış olan kart destelerinden birer tane verilir.

Image credit: agilestationery.com

Planlama pokeri oturumunda ürün sahibi (product owner) rolündeki kişi, yüksek birer user story (kullanıcı hikayesi) okur ve oturuma katılan herkes “aynı anda” kendi kart destesinden bir kart çekerek o hikayeye bir puan verir. Kartlar genellikle 0–1–2–3–5–8–13–21–40–100 şeklinde numaralandırılmış olup, bazı destelerde ? (soru işareti) ve kahve fincanı işaretleri de bulunabilir.

Kahve fincanı, bu katılımcının dinlenmeye ihtiyacı olduğunu, 0 (sıfır) bu işin zaten yapıldığını, ? (soru işareti) ise katılımcının bu konuda bir fikri olmadığını anlatır. Ayrıca destede “split” ve “bu sprint için hazır değil” kartlarının olması da sık rastlanan uygulamalardandır.

Bazı uygulamalarda ortaya atılan puanların ortalaması alınırken (önermiyorum), bazı uygulamalarda marjinal rakamlar verenler neden böyle düşündüğünü anlatıp, diğer herkesi kendi puanına ikna etmeye çalışır. Böylece üç aşağı beş yukarı herkesin aynı puanda hemfikir olması sağlanmaya çalışılır.

Online planlama pokeri

Pandemi sonrası dünyada artık tüm çevik yazılım geliştirme prensiplerinin uzaktan yapılan versiyonları da uygulanmaya başladı. Planlama pokeri de bir istisna değil.

Açık konuşmak gerekirse bu amaçla bir ek araç kullanmak bence şart değil. Video konferans esnasında rahatlıkla poker kartlarını kameraya tutarak bu işi yürütebiliyorsunuz. Ama illa ki bir araç kullanacağım, her şey kayıt altında olsun diyorsanız, bu amaçla çok sayıda web sitesi var. Bir kaç tanesini aşağıda sayabilirim.

Kartlardaki sayılar ne anlama geliyor?

Poker kartları üzerindeki rakamlar genellikle story point (hikaye puanı) şeklinde değerlendiriliyor. Ama nadiren de olsa adam/gün veya başka manada kullanan yerler de gördüm. Açık konuşmak gerekirse, o işi yapacak kişinin yetenekleriyle çok bağımlı olduğu için, herhangi bir zaman birimiyle bağlamayı önermiyorum.

Story point ile ilişkilendirmek genellikle en iyi sonucu veriyor.

T-shirt bedeni yöntemi

Eğer ekibiniz yapılacak iş için yeterince tecrübeli değilse veya backlog’u henüz yeterince tanımıyorsanız çok hassas tahminler yapmak zor olabilir. Bu durumlarda planlama pokeri seansında standart kartlar yerine t-shirt bedeni kartları kullanmak daha iyi sonuç verebilir.

Image credit: c-sharpcorner.com

Deneyim planlama pokeri ile çok benzerdir. ürün sahibi tüm katılımcılara user story’i okur ve herkes bir t-shirt bedeni kartı çeker. Her bir user story için ortak bir kararda el sıkışılana kadar bu süreç devam eder. En temel fark kullanılan poker desteleridir.

Image credit: agilestationery.com

Three-Point Method (Üç Nokta Yöntemi)

Bu yöntem ilk olarak 1950'lerde ABD Donanması tarafından icat edilmiş, ancak yazılım geliştirmede de uygulama bulmuştur. Ana fikri, her bir görev için üç olasılıkta tahminler atamaya dayanır. Planlama pokerinde herkesin tek bir skor üzerinde hemfikir kalmasını beklemek yerine alternatif olarak kullanılabilir.

Bu yöntemde, aşağıdaki parametrelere göre zamanı/eforu ölçmeniz gerekir:

  • İyimser Değer (O): Her şey yolunda giderse ne kadar zaman/emek gerekir?
  • Kötümser Değer (P): Yolda işler bozulursa ve engellerle karşılaşırsanız ne kadar zaman/emek gerekir?
  • En Olası Değer (M): Görevi tamamlamak için en olası ve pratik tahmin nedir?

O, P ve M değerlerini elde ettikten sonra aşağıdaki formül ile averaj değeri bulabilirsiniz.

(İyimser (O)+4En Olası (M)+Kötümser (P)) ÷ 6

Örnek bir hesaplama yaparsak, pokerde en iyimser kart 1 çekildi diyelim. En kötümser kart 13 ve en olası değer olarak da 5 görüyoruz. Bu durumda varsayımımız:

(1 + (4x5) + 13) ÷ 6 = 5.66 yapar.

Ben story point verirken genelde yukarıya doğru yuvarlama eğilimi gösteriyorum. Bu nedenle 5.66'yı poker destesindeki bir üst puan olan 8'e yuvarlayıp sonucu 8 olarak vermeyi tercih ederim.

Planlama Pokeri ne zaman yapılır?

Planlama pokeri genellikle ürün backlog’u oluşturulduktan kısa bir süre sonra yapılır. Bazen ikinci bir poker oturumunun sprint başında yapıldığı da görülür.

Benim önerim ürün backlog’u ilk oluştuktan kısa bir süre sonra ve ürün backlog’una yeni maddeler eklendikçe arada sırada bu seansları tekrarlamak şeklindedir.

Planlama Pokerinin temel kuralları

  • Katılımcı sayısı: Planlama pokerine katılımcı sayısında temel bir kural bulunmamaktadır. Ama ideal sayı 3 ile 9 kişi arasındadır diyebiliriz. Çok az olursa taraflı kararlar alınmaya başlar, çok kişi olursa da süreç uzar ve birbirini ikna etmek zorlaşır.
  • Ürün sahibi: Ürün sahibi planlama pokerinde katılımcıdan çok moderatör gibi bir roldedir. Bir kural olmamakla birlikte genellikle puanlamaya katılmaz. User story’leri okur, user story ile ilgili soruları cevaplar ve oturumu modere eder.
  • Scrum master: Scrum master da oturuma katılır ama genellikle o da tahminlemeye katılmaz.
  • Çok farklı kartlar çekildiğinde: En yüksek ve en düşük kartı çeken kişiler neden böyle düşündüklerini herkese anlatmakla mükelleftir.
  • Kartlar aynı anda mı çekilir? Evet, insanlar birbirinden çok etkilenmesinler diyerek herkesin aynı anda kartları çekmeleri gerekir. Online planlama pokeri sitelerinde herkes kart çektikten sonra gösterildiği için böyle bir sorun mevcut değildir.
  • Müdürler: Görevi kurum içinde insan yönetmek olan kişiler varsa, genellikle onlar da planlama pokerine katılmazlar ama eğer isterlerse gözlemci olabilirler.
  • Birbirine yakın iki sonuçta konsensus oluştuysa: Örneğin ekibin yarısı 3 puan diyor, kalan yarısı ise 5 puan diyorsa yüksek olan sayı (5) alınır ve devam edilir. Birbirini takip eden sayılar değilse konsensus oluşana kadar (max 3 kez) o user story’de pokere devam edilir.
  • Teknik detaylarda fazla ileri gidilmemeli: Bir kişi fikrini tüm ekibe açıklarken, kodlamanın detaylarından bahsetmeye başladı ve hatta iş biraz şova kaçtıysa, iş çok ileriye gitmeden hemen müdahale edin.
  • Tartışmaları zamanla kısıtlayın: Kişilerin fikirlerini söylemesi sonsuz diyaloglara yol açabilir. O nedenle, 1 dakikalık bir minik kum saati ile süreci yönetebilirsiniz. 1 dakika çoğunlukla bir kişinin fikrini açıklaması için fazlasıyla yeterli bir süre olacaktır.
  • Üçüncü turda halen konsensus yoksa: Bu durumda o anda insanların çektiği en yüksek kartı seçip devam edin.
  • Planlama pokerine hazırlıklı gelin: En sık yapılan hatalardan birisi budur. Eğer bir user story hakkında yazılım ve test detaylarını almak gerekiyorsa bu işi poker oturumu öncesinde halletmiş olun.

Planlama pokeri özünde eğlenceli bir takım aktivitesi olmalıdır. Tüm takımın gülüp eğleneceği şakaların havada uçuştuğu bir ortam yaratılmasına çaba sarf edilmesini öneririm.

Kurallar ekibin armoni içinde çalışması için gerekirken, eğlenildiği ve iş üretildiği sürece biraz eğlencenin ve esnekliğin hiç kimseye bir zararı olmaz.

--

--