BNT: Το πρώτο Έξυπνο Token γεννιέται

Τελικά συνέβη… και λειτουργεί.

Maayan
Bancor (Ελληνικά)
6 min readApr 26, 2018

--

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 2μμ GMT, ενεργοποιήθηκε το πρώτο Έξυπνο Token στον κόσμο, το BNT.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα token, χωρίς περιορισμούς ρευστότητας έχει ενεργοποιηθεί ζωντανά στην αγορά. Το BNT μπορεί πάντα να αγοραστεί απλά στέλνοντας ETH σε μια διεύθυνση — η οποία αμέσως επιστρέφει token BNT πίσω στον αποστολέα, σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή του, και σύμφωνα με τους τύπους του επιχειρηματικού προσχεδίου του πρωτοκόλλου του Bancor. Η εκκαθάριση του BNT σε ETH είναι πάντοτε εφικτή και μέσω των δημοφιλών πορτοφολιών του Ethereum. Αυτό εξακολουθεί να είναι μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων, αλλά λειτουργεί.

Μια γρήγορη υπενθύμιση σχετικά με τον έξυπνο μηχανισμό token του πρωτοκόλλου Bancor: Η τιμή (και η προσφορά) ενός έξυπνου token αυξάνεται κάθε φορά που αυτό αγοράζεται και μειώνεται κάθε φορά που πωλείται και σε αμφότερες τις περιπτώσεις είναι ανάλογο και με το μέγεθος της συναλλαγής (δηλαδή μεγαλύτερες αυξήσεις ή μειώσεις για μεγαλύτερες συναλλαγές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση), προκειμένου να διατηρηθεί ένας ακριβής συντελεστής αποθεματικών 10% (ή ο σχετικός CRR). Το διαθέσιμο απόθεμα του BNT είναι πάντα το 10% της κεφαλαιοποίησης, και στην περίπτωση του BNT, κρατείται σε ETH. Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια αξίας ETH έχουν ήδη κατατεθεί και αφαιρεθεί από το αποθεματικό BNT, απευθείας μέσω του ίδιου του έξυπνου συμβολαίου, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αυξήσουν ή να μειώσουν τις συμμετοχές τους στο BNT, χωρίς κάποια εξάρτηση από αγοραστές και πωλητές σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Αυτό είναι ιστορικό και οι συνέπειες θα φανούν στο απώτερο μέλλον.

https://bancor.network/BNT

Αυτό το νέο μοντέλο τιμολόγησης βασίζεται αποκλειστικά σε δράσεις (αγορές / πωλήσεις) και δεν απαιτεί καμία κερδοσκοπία στη διαδικασία προσαρμογής των τιμών (προσφορά / ζήτηση). Δεν υπάρχει διασπορά (εννοώντας πως η τιμή αγοράς / πώλησης της μονάδας είναι ίδια) και η απόκλιση είναι γνωστή και προβλέψιμη για οποιοδήποτε μέγεθος συναλλαγής. Μέχρι να ξεκινήσουμε την πλήρης alpha έκδοση, η οποία θα κάνει όλα τα έξυπνα tokens απλούστατα στην χρήση τους, η κατοχή, η αγορά και η ρευστοποίηση των BNT (με όρια τιμών) μπορεί να γίνει με δημοφιλή πορτοφόλια του Ethereum όπως το MyEtherWallet και το Parity. Το BNT υποστηρίζεται επίσης από το imToken, το οποίο έχει μια φοβερή ευκολία χρήσης για τον χρήστη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την απλή διεύθυνσή αγοράς του BNT. Το BNT συναλλάσσεται και διαπραγματεύεται μέσω του Bittrex και του Liqui. Το BNT έχει εισαχθεί στο ανταλλακτήριο Bittrex και Liqui και έχει προστεθεί στην ανταλλαγή άμεσων συναλλαγών Changelly. Θα κυκλοφορήσει και σε άλλα ανταλλακτήρια καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Παρατηρώντας τις διαφορετικές αγορές, είναι φανερό ότι το έξυπνο token πράγματι παρέχει μια σταθερή τιμή μεταξύ των συναλλαγών (μέσω διαιτησίας) και μειώνει τη δική του αστάθεια (μέσω του αποθεματικού). Παρακάτω συγκρίνονται οι μεταβολές των τιμών από το ξεκίνημα γνωστών πωλήσεων tokens:

Στην πλειονότητά τους, βλέπουμε μια αρχική άνοδο των τιμών, φαινομενικά δημιουργούμενη από όσους έχασαν το ξεκίνημα της TGE ή άκουσαν τον ‘θόρυβο’ για την επιτυχία τους και αγοράζουν από την περιορισμένη προσφορά σε ανταλλακτήρια. Έπειτα ακολουθεί μια έντονη πτώση, καθώς πολλοί θέλουν να εξαργυρώσουν τα γρήγορα (συνήθως μέσα σε λίγες ώρες) κέρδη τους και να προχωρήσουν στο επόμενο TGE για να επαναλάβουν την ίδια διαδικασία, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί αξία προϊόντος για να αντισταθμίσει αυτές τις πωλήσεις. Με το BNT παρατηρούμε παρόμοια αρχική άνοδο, αλλά από χρήστες που στέλνουν ETH απευθείας στο συμβόλαιο. Και κατόπιν παρατηρούμε πωλήσεις, οι οποίες ασκούν πίεση στην τιμή προς τα κάτω, πιθανόν από τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές που επιθυμούν την άμεση εξαργύρωση των κερδών τους. Ωστόσο, τόσο η άνοδος όσο και η πτώση είναι ομαλότερες από οτιδήποτε έχουμε δει ποτέ.

Για εμάς, τα δεδομένα αυτά είναι απίστευτα, καθώς αποδεικνύεται ένας από τους κύριους στόχους του πρωτοκόλλου του Bancor, δηλαδή την επίτευξη σχετικής σταθερότητας, η οποία πιστεύουμε ότι είναι τελικά πιο υγιής για πραγματική χρήση από πραγματικούς ανθρώπους σε αληθινές κοινότητες. Οι ανοδικές κινήσεις και οι πτώσεις που προκαλούνται από πολυαναμενόμενες δημιουργίες token είναι καλές μόνο για τους κερδοσκόπους που θέλουν να ακολουθούν τα κύματα αυτά, και συχνά βασίζονται σε εσωτερική πληροφόρηση, ειδικές εκπτώσεις για μεγάλα ποσά και ικανότητες στην αγορά. Πολλοί από αυτούς τους συνεισφέροντες οι οποίοι υπάρχουν επίσης στην κοινότητα Bancor έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν BNT, καθώς αντιλαμβάνονται ότι αυτό το token πράγματι συμπεριφέρεται ακριβώς όπως υποσχέθηκε: αυξάνεται και πέφτει σταθερά και αλγοριθμικά με τις αγορές και τις πωλήσεις, χωρίς τεχνητούς περιορισμούς στην προσφορά και εξαρτάται τελικά από την πραγματική χρήση για να δημιουργήσει πραγματική αξία. Μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι η πραγματική αγορά και πώληση από μια κεντρική (αν και αποκεντρωμένη) αυτοματοποιημένη δεξαμενή ρευστότητας (“αποθεματικό”) με ρυθμιζόμενη προσφορά tokens είναι ένα καλύτερο μέτρο για την τιμολόγηση ενός token από ό,τι η προσφορά / ζήτηση μόνο, που διανέμονται μεταξύ των κερδοσκόπων με σταθερή προσφορά tokens. Με άλλα λόγια, το αποθεματικό ενός έξυπνου token λειτουργεί ως μια κοινή δεξαμενή ρευστότητας, συγκρίσιμο με τον βάθος της αγοράς στο βιβλίο προσφορών ενός ανταλλακτηρίου.

Παρακολουθούμε στενά το ΒΝΤ για να διασφαλίσουμε ότι όλα λειτουργούν όπως αναμένεται. Παρόλο που καταλαβαίνουμε ότι το κοινό είναι ανήσυχο όταν υπάρχει πτώση των τιμών (και το μοντέλο εδώ είναι νέο και απαιτεί κάποια κατανόηση), επικεντρωνόμαστε περισσότερο στον μηχανισμό και στον κώδικα, διασφαλίζοντας ότι το ίδρυμα είναι σταθερό στην θέση να αναπτύξει το έργο του Bancor επί δεκαετίες. Εάν οι κερδοσκόποι και οι κυνηγοί του άμεσου κέρδους κλείνουν τις θέσεις τους, ασκώντας πίεση προς τα κάτω στην τιμή, δημιουργούν περιθώρια για όσους εξακολουθούν να επιθυμούν να εισέλθουν στα πρώιμα επίπεδα συνεισφοράς και να υποστηρίξουν το έργο από τη βάση. Είμαστε δεσμευμένοι στο πρότυπο των πιλοτικών τιμών, το οποίο διασφαλίζει ότι οι πρώτοι συνεισφέροντες της BNT θα είναι σε θέση να πουλήσουν για όχι λιγότερο από όσο αγόρασαν (μέχρι ~ 120k ETH) και έχουμε ήδη αναπτύξει αυτό το αυτοματοποιημένο έξυπνο συμβόλαιο και το δοκιμάζουμε σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί. Αυτό είναι επίσης επαναστατικό στον χώρο των αναδυόμενων tokens και ελπίζουμε να είναι παρήγορο σε αυτά τα πρώιμα στάδια, καθώς το έργο αναπτύσεται. Η ελπίδα μας ήταν ότι αυτός ο μηχανισμός θα εμπόδιζε τον πανικό με την κλασική έννοια του “αν δεν πουλήσω τώρα θα χάσω τα πάντα”, και να δώσει στις πραγματικές βασικές αρχές την ευκαιρία να αναπτυχθούν.

Οι προσπάθειές μας τις επόμενες μέρες και εβδομάδες είναι να μοιραστούμε με την κοινότητα νέους συμβούλους στο έργο, νέες συνεργασίες που θα καταδεικνύουν την εμβέλεια και τη λειτουργικότητα των έξυπνων tokens και νέες κοινοτικές πρωτοβουλίες που θα αρχίσουν να ανανεώνουν τη διάδοση των έξυπνων tokens σε συναρπαστικά οικοσυστήματα και μάρκες. Αυτές οι εξελίξεις βρίσκονται εδώ και μήνες σε διεργασία και οι νέες συνεχίζονται. Από τεχνικής πλευράς, εργαζόμαστε σε ένα πιο απλοποιημένο συμβόλαιο πώλησης του BNT, ελέγχοντας το αυτόματο συμβόλαιο ορίου τιμών, βελτιώνοντας τη σελίδα των στατιστικών στοιχείων του BNT στην ιστοσελίδα μας και φυσικά συνεχίζοντας να χτίζουμε την front-end εφαρμογή σύμφωνα με το εκτενή μας (στον οποίο μπορείτε να σχολιάζετε!) οδικό χάρτη . Επίσης επιταχύνουμε τις διαδικασίες οργάνωσης του Bancor για την μετάβασή του στην τελική του μορφή, συμπεριλαμβανομένων τους καλύτερους εντός και εκτός του Bancor, να αναλάβουν τα περιφερειακά και λειτουργικά, οπότε είναι ένας ενδιαφέρον και πολυάσχολος χρόνος για όλους μας. Ελπίζουμε να μείνετε μαζί μας για να τα παρακολουθήσετε όλα αυτά, καθώς έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο πραγματικό βραβείο: μια αειφόρο πλατφόρμα για τα tokens που δημιουργούν οι χρήστες και λειτουργούν.

Για τη σταθερότητα και την πραγματική ανάπτυξη,

Η ομάδα του Bancor

--

--