Позицията на BESCO — Българската стартъп асоциация по разни щикотливи теми в Стара Загора

BESCO — Българската стартъп асоциация е национална организация, която представлява 370 компании от 40+ индустрии като Биотехнологии, FinTech, Изкуствен интелект, Виртуална реалност, Роботика, Рисков капитал, Генетика, Логистика, Нанотехнологии, Блокчейн, Интернет на нещата и други. Растем бързо, имаме представители в 12 региона на България и целта ни е до края на годината да обхванем 30+общини.

Сътрудничеството ни със Стара Загора е от изключителна важност, не само защото част от нас имаме рода там, но защото градът има технологични традиции и потенциал за развитие на индустрии с висока добавена стойност. Нужна е много работа, но считаме, че е напълно възможно да се превърне в основен фактор за развитието на технологиите в региона. Скромната цел, за която работим е Стара Загора да бъде IoT центъра на Балканите. Това е шансът на града да се развива още по-бързо и да бъде по-атрактивен за привличане на инвестиции, бизнес, хора и „ноу-хау“.

Благодарни сме, че до момента имаме добра комуникация с местните институции, включително много положителния диалог с кмета на града — г-н Живко Тодоров. Представителят на BESCO в Стара Загора е Петко Петков, който ръководи ZaraLab. Със смирена гордост може да кажем, че сме част от една общност. Кефим се, че почти всеки е чувал за ZaraLab и че благодарение на тях се изгражда още по-добро име и имидж на Стара Загора. ZaraLab привлича интереса на много български и чуждестранни предприемачи и компании и имаме желание да помагаме всичко това да се надгради и да помогне за устойчивото развитие на града вбъдеще.

Изразената позиция в момента е провокирана от цялостното напрежение, което се разви в Стара Загора предните седмици и което ескалира през последните дни до обвинения от представители на общинския съвет към местния бизнес и неправителствен сектор, в т.ч. ZaraLab.

Най-важният критерий за участие в BESCO — Българската стартъп асоциация е моралът и ценностите на компаниите, зад които стоим и които представляваме. Петко е човек, който прави бизнес по правилния начин и спазва законите на страната ни. Може би на някои хора не им се харесва личната му активна гражданска позиция, но ние сме видели, че в личен план той има ценности, с които е добър пример за обществото ни. Петко носи със себе си визия за развитието на града си и на страната ни, която считаме, че е важна и се стараем да помагаме и на него с всичко, което можем.

За нас, като организация, е много важно местният бизнес, гражданите и институциите, в това число общината, да работят заедно добре. Призивът ни към кмета на града г-н Живко Тодоров и към Общинския съвет (подчертаваме г-н Янко Янков) е да се подходи мъдро и да се положат усилия от всички страни, за да се възстанови добрата работна атмосфера в града. Има да се свърши много важна работа през следващите месеци и години и не трябва да се губи време в нападки и да се създава усещане за напрежение между общинския съвет и местния технологичен бизнес.

На този етап работим предимно с държавните власти за промени на национално ниво, но плановете ни за развитие на Стара Загора са големи и единствения начин да постигнем успех е да го направим заедно.

Нека надписът, който стои на сградата на Народното събрание да не бъдат просто думи, а да ги живеем като хора.

С уважение и вяра, че само заедно можем да постигнем успех за страната си,

BESCO — Българската стартъп асоциация

--

--