Знайомтеся з Sapphire — першим в галузі конфіденційним EVM ParaTime

Roman
4 min readAug 31, 2022

--

Нещодавно ми запустили наш новий EVM ParaTime під назвою Sapphire у тестнеті. Цим ми надали великій групі блокчейн розробників можливість створювати конфіденційні dApp. Конфіденційні dApp стають загальною необхідністю в світі Web3, оскільки в наш час люди все більше цінують суверенітет даних. У традиційних блокчейнах існує так званий парадокс конфіденційності, коли всі дані користувача зберігаються у відкритому доступі. На відміну від цього Sapphire дозволяє створювати dApp, які виконують смарт-контракти і водночас можуть робити дані конфіденційними.

Ця публікація є перекладом від одного з амбасадорів Oasis.
Ми проводимо суворі перевірки для збереження точності перекладу, однак в текстах все ж можуть зустрічатися помилки та невідповідності. Oasis не несе відповідальності за точність або надійність перекладу. З оригінальною статтею можна ознайомитись
за посиланням.

Sapphire — це революційне середовище для розробників, оскільки це перший та єдиний ParaTime, що є сумісним з конфіденційною Ethereum Virtual Machine (EVM). Це середовище виконання допомагає швидко масштабувати блокчейн до Web3 і дозволяє EVM розробникам швидко закласти основи для блокчейн-додатків із підтримкою конфіденційності. Подібні додатки стають необхідністю, адже користувачі все частіше вимагають суверенітету даних.

Sapphire пропонує Solidity розробникам знайоме та сумісне з Ethereum середовище для розробки збагачене додатковими перевагами технології конфіденційності від Oasis, що є запорукою того, щоб блокчейн став частиною світу Web3.

Чому конфіденційність настільки важлива в блокчейн просторі?

Наразі ключовий компонент безпеки блокчейну полягає в тому, що дані, які обчислюються на блокчейні, є прозорими та загальнодоступними. Але ми повинні визнати, що якщо ми хочемо масштабуватись до Web3, то конфіденційні дані на кшталт фінансової та медичної інформації повинні залишатися конфіденційними.

Sapphire же дозволяє створювати dApps, які можуть використовувати конфіденційні смарт-контракти, в межах яких транзакції між гаманцями можуть залишатися видимими та прозорими для забезпечення безпеки, а от дані про суму транзакцій будуть залишатися конфіденційними. Це відрізняється від того, що ми бачимо сьогодні на будь-якій публічній EVM. Якщо торгівля здійснюється на загальнодоступному EVM DEX, будь-хто може побачити вхідні дані та результати транзакції.

Можливість приховати певні аспекти виконання смарт-контракту є потужним інструментом для Web3. Sapphire дає змогу EVM розробникам додавати конфіденційні елементи до своїх dApp за допомогою конфіденційних смарт-контрактів, масштабуючи свої творіння до Web3. Будучи першим у галузі конфіденційним EVM-сумісним ParaTime, Sapphire є єдиним рішенням, за допомогою якого Solidity розробники можуть створювати dApp для захисту конфіденційності користувачів.

Що таке Sapphire ParaTime?

Будучи офіційним конфіденційним EVM-сумісним ParaTime у мережі Oasis, Sapphire має наступні можливості:

  • Конфіденційний стан, наскрізне шифрування, конфіденційна випадковість.
  • Сумісність з EVM.
  • Проста інтеграція з додатками на основі EVM (NFT, метавсесвіти, крипто ігри та DeFi).
  • Проста масштабованість — висока пропускна здатність транзакцій.
  • Низька вартість транзакцій — на 99%+ нижчі комісії, ніж у Ethereum.
  • Cross-chain міст для забезпечення сумісності між ланцюгами (очікується).

Як середовище виконання EVM, Sapphire надає великій когорті блокчейн розробників можливість працювати в знайомому середовищі. А технологія збереження конфіденційності — це революційний та водночас єдиний спосіб для Solidity розробників бути частиною масштабування до Web3.

Як Sapphire забезпечує конфіденційність

Sapphire використовує технологію конфіденційності від Oasis, яка вимагає від нод використання технології безпечних обчислень під назвою Trusted Execution Environment (TEE). Простими словами, TEE — це чорний ящик для процесу виконання смарт-контракта.

За допомогою керування ключами зашифровані дані потрапляють у чорну скриньку (відому як Secure Enclave) разом зі смарт-контрактом. Далі дані розшифровуються, обробляються смарт-контрактом, після чого шифруються перед тим як бути поверненими назад у Secure Enclave.

Цей процес гарантує, що дані залишаються конфіденційними та не розкриваються ні оператору ноди, ні розробнику програми.

Sapphire створени, щоб спростити розробку

У Oasis ми вбудували технологію збереження конфіденційності в нашу мережу за допомогою різних ParaTime, як наприклад Cipher. Sapphire використовує ту саму технологію, але сумісність з EVM означає можливість використання вже знайомих для користувача інструментів: як-от Web3 шлюз, гаманець, блок експлорер, та ін. Розробники ж в свою чергу теж зможуть використовувати вже звичні їм Solidity/Vyper, Hardhat/Truffle, Web3.js/Ethers.

З Sapphire можна перенести свій dApp за лічені хвилини та почати використовувати технологію конфіденційності, а також нові вбудовані функції, такі як RNG, підписання та шифрування.

З Sapphire ви можете перенести свій dApp за лічені хвилини та почати використовувати технологію конфіденційності, а також нові вбудовані функції, такі як RNG, підписання та шифрування.

Швидке масштабування до Web3

Ми розуміємо, що в міру просування технологій до Web3 виникає стійке бажання підвищити рівень конфіденційності даних. Однак прогалини в поточному варіанті блокчейн-технологій призвели до того, що питання конфіденційності даних наразі просто не в пріоритеті, що стримує розвиток технології. А з іншого боку конфіденційність може бути вбудована в блокчейн за допомогою незнайомих або непопулярних середовищ розробки, що вже стримує розробників від використання технологій зберігання конфіденційности.

Sapphire було створено щоб масштабувати блокчейн до Web3 і залучити розробників, які б заклали основу цих технологій.

Завдяки Emerald у розробників dApp є можливість перейти з Ethereum або інших EVM-сумісних мереж на Oasis і відчути всі переваги розробки на нашому блокчейні.

Використовуючи поточну інфраструктуру, інструменти та екосистему Oasis, Sapphire забезпечує конфіденційність у EVM. Це дозволяє швидко вивести його на ринок для тих Solidity розробників, які хочуть створювати конфіденційні dApp.

Створення dApp на Sapphire

Sapphire ParaTime наразі розгорнуто лише в Testnet. Розгортання в Mainnet заплановано дещо пізніше у 2022 році. Ми заохочуємо розробників використовувати Testnet щоб випробувати Sapphire, наш конфіденційний EVM-сумісний ParaTime.

У нас є посібник, який описує відмінності між Sapphire та Ethereum і пояснює, як ви можете інтегруватися з Sapphire для створення конфіденційних dApp. Цей посібник доступний за посиланням!

У вересні Oasis проведе перший Sapphire Hackathon, на якому розробники зможуть створити перший конфіденційний EVM dApp і поборотися за призи. Щоб отримати додаткову інформацію, слідкуйте за нашими новинами в соціальних мережах.

А щоб дізнатися більше про Sapphire і Oasis Network, підпишіться на нашу розсилку та долучайтеся до Discord.

--

--