5 MVP voorbeelden ter inspiratie

Lukas van der Geest
4 min readFeb 19, 2017

--

Ben je op het punt gekomen waarop je de pijnpunten van klanten hebt gevalideerd, en wil testen of jouw product de juiste oplossing biedt voor deze klanten? Dan is het creeren van een minimum viable product een experiment waarmee je quantitaive data kan ophalen. Een MVP is een versie van het product met alleen de kern features waarmee een maximale hoeveel informatie verzamelt wordt, voor zo weinig mogelijk moeite en geld.

In een ander stuk schreef ik waar je op moet letten bij het ontwikkelen van een MVP strategie.

Hier geef ik een aantal voorbeelden die ter inspiratie kunnen dienen tijdens het maken van een MVP.

#1: Video met uitleg

Een van de bekendste voorbeelden hiervan is Dropbox. Dropbox publiceerde een 3 minuten durende screencast op hacker news waarin zij early adaptors een hint gaven over hoe het product zou werken. De video trok zoveel aandacht dat de wachtlijst van het product steeg van 5000 naar 75000 in 1 dag!

#2: Wizard of Oz

Wanneer je de Wizard of Oz gebruikt, zorg je ervoor dat de ‘voorkant’ van bijv. een website eruit ziet als een werkend product. Achter de schermen worden alle handelingen echter met de hand gedaan.

Zappos, een van de grootste online schoenen retailers, gebruikte deze techniek om te testen of het mogelijk zou zijn om schoenen online te verkopen. Zonder zelf schoenen op voorraad te hebben, maakten de eigenaren foto’s van schoenen in lokale schoenenwinkels en plaatsten deze online. Wanneer er een paar schoenen via de website werd verkocht, ging de eigenaar naar de schoenenwinkel, kocht het paar schoenen, stuurde deze op, en zorgde voor een retourneer proces.

Uiteraard zou dit niet schaalbaar zijn, maar dit experiment gaf wel antwoord op de vraag of er voldoende vraag zou zijn naar een online schoenenwinkel.

#3: Concierge MVP

Bij deze MVP start je met een handmatige service waarbij je elke stap handmatig precies zo uitvoert zoals gebruikers van het product uiteindelijk zullen ervaren.

‘Food at the table’ gebruikte deze manier om hun oplossing te valideren. Het idee van Food at the table was om wekelijks recepten en boodschappenlijsten aan te bieden, gebasseerd op de aanbiedingen van de winkels in de buurt en de voorkeur van de gebruiker.

De founders startten daarbij met één geïnteresseerde klant waarvoor ze een boodschappenlijst en recepten selecteerden, gebaseerd op de voorkeur van de klant en de aanbiedingen in de buurt — en dit voor $ 9,95,-. De founders gingen de winkels af om hun belofte zo goed als mogelijk waar te maken, een behoorlijk tijdrovende taak. Door de persoonlijke service konden de founders echter zeer rijke feedback vergaren en leerden ze elke week meer over hun service zodat deze ook continue werd verbeterd.

Na een aantal weken werden er klanten toegevoegd aan hun wekelijkse bezoek, tot het niet meer mogelijk was om de taken met de hand te doen. Pas op dat moment begonnen zij met coderen van software waarmee ze lijstjes en recepten per mail konden versturen. Dit werd later uitgebreid naar software waarmee ze de aanbiedingen van alle winkels konden ophalen en combineren. Uiteindelijk groeiden ze door naar een landelijke business.

#4: Sell before you build it

Bij deze manier lanceer je een campagne op crowdfunding platformen zoals Kickstarter, INdieGoGo of Rockethub. Op deze manier valideer je niet alleen of je potentiële klanten je product daadwerkelijk willen kopen, maar haal je ook direct geld op. Daarnaast is een groot voordeel van deze tactiek de mogelijkheid om een community op te bouwen van early adaptors. Door hier continue mee in contact te blijven kan je hier waardevolle feedback uit halen en zullen zij je ook helpen met het verspreiden van je product.

#5: Landingspagina

Over de vraag of een landingspagina een MVP is, heerst nogal wat discussie. Zoals besproken in de workshops, kan je met een landingspagina simpel de value proposition communiceren, een belofte doen over het product, en bezoekers tot actie aanzetten. Echter, ervaart de klant (op een landingspagina) het product niet zoals zij dat wel doen bij bijv. de Wizzard of Oz. Daarbij is de mate van validated learning beperkt wanneer bezoekers enkel hun adres achterlaten voor korting.

Wil je validated learning zo veel mogelijk vergroten, vraag dan niet direct om een e-mail adres maar voeg bijvoorbeeld een pricing plan toe zodat je kan testen voor welke plan er contact gegevens worden achtergelaten. Later kan je via deze gegevens bij de klant achterhalen waarom zij juist voor dit plan kozen en dieper op de beslissing ingaan.

Kortom, genoeg mogelijkheden waardoor je je kan laten inspireren tijdens het bouwen van een MVP. Houdt in gedachten dat je zoveel mogelijk wilt leren over het gedrag van de klant om zo uit te vinden of jouw oplossing de juiste is voor het probleem dat je probeert op te lossen.

--

--