Creëren van een MPV — waar let je op?

Lukas van der Geest
3 min readFeb 17, 2017

--

Nadat je in de eerste stap van het proces een probleem hebt geidentificeerd dat het waard is om op te lossen, draait het in de tweede stap om het vinden van product-market fit. De build-measure-learn feedback loop staat daarbij centraal.

Product-market fit vindt plaats wanneer je voldoende bewijs hebt dat jouw product/service echt waarde toevoegt voor een bepaald klantsegment. Maar hoe vind je dit bewijs en hoe ziet de oplossing er uiteindelijk uit?

Om hier antwoord op te geven ontwikkel je een minimum viable product (MVP) en start je zo snel mogelijk het proces van leren. Een MVP is een versie van het product met alleen de kern features waarmee een maximale hoeveel informatie verzamelt wordt, voor zo weinig mogelijk moeite en geld. Zo probeer je een product te ontwikkelen dat zo goed mogelijk het eerder gedefinieerde probleem oplost.

Zoals in onderstaande illustratie te zien is, bestaat een (compleet)product uit 4 lagen. Met het ontwikkelen van een MVP bouw je een klein deel van het uiteindelijke product waarin je van elke laag een stukje weergeeft van het uiteindelijke product.

Door op deze manier je MVP te ontwikkelen, kan je tegen lage kosten zo veel mogelijk leren. Je test het gedrag van de klanten tijdens het gebruik van je MVP waardoor je leert welke features waarde toevoegen en welke niet. Wanneer je op deze manier te werk gaat zal je oplossing steeds meer vorm krijgen.

Het kan zijn dat je een oplossing maakt voor een industrie waar vertrouwen belangrijk is. Om je minimum ‘viable’ product ook daadwerklijk viable te maken, focus je in zo’n geval meer op de reliable laag van je MVP.

Het is verder cruciaal dat je MVP de waarde weergeeft van de oplossing voor het probleem. Zoals hieronder is weergegeven, heeft een wiel geen waarde als concept voor transport, een skateboard heeft dat wel.

Nu duidelijk is wat een MVP is en waar je op moet letten, kan je deze gaan maken. Dit kan o.a. door het maken van een Landingspagina (bijv. via instapage.com). Het doel van deze landingspagina is het weergeven van de value proposition van jouw oplossing en het aanzetten van de bezoeker tot actie. Op deze manier kan je testen of bezoekers daadwerkelijk interesse hebben in (een deel van) jouw oplossing door te kijken of zij bijvoorbeeld hun e-mail adres achterlaten.

Wanneer je pagina klaar is, is het zaak om bezoekers naar je pagina te trekken. Dit kan met behulp van o.a. Google Adwords, Facebook ads of LinkedIn of het plaatsen van een link op fora, community websites, Facebook groep etc.

Je wilt daarbij ‘early adaptors’ targetten; zij zijn de potentiele eerste gebruikers van het product. Early adaptors hebben een aantal kenmerken:

  • Ze hebben een duidelijk probleem of pijn waar ze een oplossing voor zoeken.
  • Ze zijn bereid te betalen voor een oplossing voor dit problem
  • Ze geven hun mening over het product, zowel goed als slecht. Gebruik deze feedback om van te leren — het product is immers nog in ontwikkeling

Bedenk waar je deze groep eerste gebruikers kan vinden, lanceer je MVP, en leer!

Wil je een aantal voorbeelden van MVP’s?, lees dan dit stuk.

--

--