Slapen met het kussen over je oren geklemd: leven met geluidsoverlast

Geluidsoverlast • Een subjectieve ervaring van mensen waarbij ze geluid of lawaai hinderlijk vinden.

Spijkerkwartierstories
3 min readJun 17, 2022

Morgen is het een belangrijke dag. Een dag waar je ook deels tegenop ziet. Niet duidelijk of die ene baanbrekende presentatie iets is om naar uit te kijken. Met een diepe zucht loop je de trap op, langzaam om in huis niemand wakker te maken. Een paar tellen later raakt je hoofd het witte kussen en sluiten je ogen. De nachtrust is hard nodig, maar de buren besluiten iets anders. De hele dag al trouwens, maar daar is verder geen aandacht aangegeven, door iedereen in het huis niet. Die harde muziek. Daar kan je toch niet over zeuren? En bovendien wordt het bijna donker, dan zou het wel wat zachter gaan.

Wanneer je kan spreken van geluidsoverlast hangt af van twee factoren. De eerste factor is het tijdstip waarop het geluid te horen is. Het produceren van geluid tussen 7.00 en 18.00 uur mag tot maximaal 70 decibel oplopen. Vanaf 18.00 uur moet dit minderen naar 65 decibel. Daarnaast ligt het ook nog aan hoelang de ‘herrie’ duurt aldus de organisatie Strooming.

Ondanks het gemis van het fijne zomerbriesje besluit je het raam dicht te doen. Misschien helpt het tegen het lawaai. Je schuift de gordijnen opzij en je hand rijkt naar de hendel, maar je stopt abrupt bij het aanzicht van tientallen luidruchtige jongeren op de fiets. Je sluit het raam met een harde klap. Irritatie komt in je naar boven wanneer de jongeren het huis van de buren instappen en het kabaal door de muren heen lijkt te komen.

Je draait van zij op zij. Geen enkele positie lijkt lekker te liggen. “Misschien zijn het de zenuwen”, denk je terwijl je het harde gedreun negeert. Je hebt geen zin om de zeikende buur te spelen. De wekker leest half twee. Je drukt je kussen tegen je oren. Zo hard dat je knokkels dezelfde kleur krijgen als je kussen.

Fun fact: In Utrecht wordt 20,39 procent van de inwoners elke dag blootgesteld aan meer dan 55 decibel. Dit is de meeste geluidsoverlast van alle steden in Nederland.

Hoe schadelijk is het eigenlijk om elke dag met zoveel geluidsoverlast te leven? Lees hier het interview van Marit met Tjeerd Andringa, doctor auditieve cognitie.

De muziek lijkt met de minuut harder te gaan. De jongeren staan soms buiten in kringetjes naast elkaar een sigaret te roken. Af en toe klink het geluid van een brekende bierfles. Gefrustreerd stap je uit bed. Ga je ze confronteren?

Een woordvoerder van de politie zegt: “Het handigst is om samen naar een oplossing te zoeken. Je moet het gesprek aangaan. Uiteindelijk kan iedereen last hebben van hard geluid, maar als het vaker gebeurd is het handig om de kaarten op tafel te leggen en er samen uit te komen. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om een aankondiging te doen of afspraken te maken dat na bijvoorbeeld 1 uur in de nacht de muziek wat zachter gaat.”

Je besluit de volgende dag, na je hopelijk baanbrekende presentatie, een gesprek aan te gaan met de buren. De slaap kan nu toch niet meer worden ingehaald. Uitgerust ben je niet als de wekker om zes uur gaat. Het lichtelijk fluiten van vogels klinkt. Het ziet ernaar uit dat de jongeren bij de buren thuis nog op één oor liggen. Het geluid van een snelle ‘doei’ klinkt door het huis voordat je de deur met een knal dicht laat vallen.

De Rijksoverheid geeft aan dat buren van elkaar ‘normale’ leefgeluiden moeten accepteren, maar wat is normaal? Onder normaal vallen alle geluiden die bij dagelijkse bezigheden horen zoals stofzuigen (overdag), kinderen die spelen of een deur die hard dichtslaat. Er wordt aangegeven dat het handig is om samen afspraken te maken. Dit geldt ook voor het klussen of muziek draaien.

Er moet contact op worden genomen met de gemeente als er overlast wordt ervaren door te veel bewoners aldus de Rijksoverheid. Dit is nu gaande rondom het oude HBS-gebouw in de Schoolstraat. Na vele bijeenkomsten tussen bewoners, studenten, ganghoofden en omwonenden is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

Dit artikel is deels verhalend en deels informatief om de beleving van u als lezer te optimaliseren. Het verhalende onderdeel is fictief en gebaseerd op ervaringen van mensen die geluidsoverlast bevinden door hun buren. Verder is het artikel gebaseerd op feiten. Het is onderdeel van onze zoektocht naar de problemen van verkamering in de Schoolstraat.

Written by Joyce

--

--

Spijkerkwartierstories

Hoi! Wij zijn zes journalistiek studenten van de CHE. Op dit platform schrijven wij verhalen over het Spijkerkwartier in Arnhem. We posten elke week.