The white hat ethical investor

Aat de Kwaasteniet
5 min readNov 12, 2018

--

Waarom hebben cryptocurrencies toch zo’n slecht imago in de “grote” media? Dat is een vraag die je jezelf iedere keer kan stellen als er weer een tenenkrommend draak van een stuk in de krant verschijnt waar de honden geen brood van lusten. Sommige journalisten weten van de hoed en de rand natuurlijk maar dat is helaas een kleine minderheid.
Hoe moet crypto geld de wereld gaan veroveren als het altijd door 90% van de media geafficheerd wordt met witwassen en andere criminele activiteiten?
Het komt natuurlijk voornamelijk door gebrek aan kennis van het journaille dat dergelijke stukken schrijft, of nog erger, elkaar klakkeloos overschrijft.

Maar dat is niet de enige reden in mijn opinie. Want hebben de algemene media niet ook een beetje gelijk als ze weer een negatief stuk schrijven over een uitwas in de cryptowereld? Zo mogen de cryptoliefhebbers de hand ook in eigen boezem steken. Want waarom hollen de crypto-investeerders en handelaren als blinde kippen achter elke nieuwe coin/token hype aan zonder dat ze eens een kritische (lees ethische) blik op de gepresenteerde kenmerken van zo’n project werpen? Waarom bestaan er ruim 2000 coin/tokens? Willen die allemaal wel echt de wereld verbeteren of mooier maken? Nee dus!!

De ICO advies firma “Satis group” heeft alle ICO’s die in 2017 gestart werden beoordeeld en komt in een rapport tot de conclusie dat 80% van de nieuwe Coin/tokens beschouwd kan worden als een scam. Waarschijnlijk is dat erg kort door de bocht maar ook de Wall Street Journal heeft onderzoek gedaan en komt tot iets minder verontrustende cijfers. Van de 1450 onderzochte crypto start ups blijken er 271 rode vlaggen te geven.
Daarnaast laten sites als Coinopsy en Dead Coins zien dat er een dikke duizend coins inderdaad overleden/verlaten zijn of dat het scams blijken te zijn. Maar als u denkt dat dat betekent dat deze coins niet meer verhandeld worden, dan heeft u het mis.
En juist daar wringt volgens mij de schoen.

Er zijn heel veel soorten mensen actief met crypto. Maar laten we eerlijk zijn, veel mensen die met crypto bezig zijn zitten er in voor het “snelle geld”. Er zijn natuurlijk ook cryptopuristen die in cryptocurrencies een nieuwe vorm van betaalmiddel zien, zonder dat er een sturende overheid boven staat of banken die zich er mee bemoeien. Deze groep wil natuurlijk meer aan continuïteit en adoptie werken en zijn minder bezig met de koersontwikkeling. Maar veel crypto-investeerders hebben dat idee niet en hebben alleen een instelling die slechts op drie punten is gebaseerd:
1. Valt er wat aan te verdienen? Dan is het goed.
2. Na mij de zondvloed. Het verlies is voor de sukkels.
3. Als je er zelf maar op tijd uitstapt.

Het maakt niet uit of een coin/token eigenlijk een scam is. Elk middel is geheiligd om het winstdoel te bereiken. De meeste investeerders zijn niet geïnteresseerd in het product of dienst die de coin vertegenwoordigd maar alleen of de coin potentie heeft om even fors in waarde te stijgen.
De waarde stijging van een nieuwe munt/token wordt maar zeer ten dele bepaald door de kwaliteit van het product of dienst maar heeft veel meer te maken met de kwaliteit en hoeveelheid van de marketinginspanningen. Het motto is dan ook: Het hoeft niets te zijn, als het maar wat lijkt.
En als het dus wat lijkt kan een investeerder instappen.
Heeft de stijging plaats gevonden dan kan de investeerder gerust uitstappen om daarna een nieuwe coin te selecteren om zijn kunstje te herhalen. Soms mislukt deze strategie en loopt de investeerder een verlies op. Maar blijkbaar lukt het vaker dan het mislukt, anders zou er niet zoveel geïnvesteerd worden in crypto’s.

Deze investeerders houden het system dus in stand. Want met deze houding worden alle scammers natuurlijk in de kaart gespeeld en blijft het zeer lucratief om een scamcoin te starten. De houding van de gemiddelde investeerder is dus oorzaak van het feit dat er steeds nieuwe scamcoins op de markt gezet kunnen worden. Is dat wat we willen?

Met deze werkwijze geven we de journalistiek weer voeding om te kunnen zeggen dat het crypto-wereldje toch allemaal oplichters en ponzi schema’s zijn en dan hebben ze nog een beetje gelijk ook. Hierbij lijden de goede crypto’s helaas onder de kwaden.

White Hat Ethical Investor

Logo white hat ethical investor/trader

Daarom mijn oproep om in de toekomst alleen te investeren en te handelen in coins/tokens die legaal en oprecht zijn. En als je dat doet mag je het
White Hat Ethical Investor logo op je visitekaartje gebruiken.

Om het mensen makkelijker te maken om Scams te ontdekken is er een eenvoudige checklist ontwikkeld die kenmerken van Scamcoins beschrijft en gemakkelijk toegepast kan worden.

* Een ronkende website met minimaal één countdown timer naar iets dat gehyped moet worden.
* Een ICO om mee te beginnen.

* De “pré-pré sale” is al geweest en heeft X miljoen opgehaald (om het project een betrouwbaar tintje te geven want er is dan al zoveel geïnvesteerd dat het wel haast goed moet komen)
* Een team van minimaal 15 man met een aantal “advisors”. (Controleer of de namen en foto’s echt zijn)
* Als er al sprake is van wallets dan zijn het geen eigen wallets maar third party wallets of nog erger, alleen een webwallet. (Maar als er geen wallet is en er worden wel coins aangeboden in een pré sale, dan kan je er zeker van zijn dat je te maken hebt met een oplichter)
* Een roadmap van hier tot ginder met de meest fantastische vage plannen.
* Met >10 maal betere claims dan de “concurrent”. Vooral het aantal TPS (transacties per seconde) wordt belangrijk gevonden.
* Nog niets gereed hebben (behalve Marketing)
* Niet mineable zijn,
* Meer dan 25% van de coins is al gepremined of op andere magische wijze gecreëerd.
* Een whitepaper met veel mooie maar onbegrijpelijke plaatjes van layers en formules en wollig taalgebruik. (Of zelfs een geheel of gedeeltelijk gekopieerde van een andere coin. Even googlen op een lapje tekst).
* Het zijn van een Token op een bestaand platform en dan de overgang naar een Mainnet heel belangrijk vinden en hypen. (Ze moeten de ogen uit hun hoofd schamen dat ze dat niet eerder gedaan hebben).
* Een lange lijst met zogenaamde partners. (Van het niveau: Bakker Bart, want die levert de lunchpakketten)
* Op Github niks te vinden of een copy van een bestaand muntje met minder dan 100 commits (alleen naamwijziging)

Als aan een aantal van de voorwaarden uit deze lijst wordt voldaan is het met bijna 100% zekerheid een scam en zijn “de starters” alleen geïnteresseerd in de ICO (Immediate Cash Out) fase.
Het is natuurlijk geen zaligmakende waarheid. Maar je kunt natuurlijk altijd zeggen:
Bij twijfel niet investeren!

Als we ons allemaal aan deze stelregels houden zullen de scams vanzelf uitsterven omdat er geen profijt meer te halen valt voor oplichtertjes.

Als Gulden promotor kan ik instaan voor Gulden (NLG) Maar het zou handig zijn als er een lijst kwam van Coins die te vertrouwen zijn en waar je zonder bezwaar in kan investeren. Een aanzet hiertoe zou dit onderzoek kunnen zijn. Ik ben bezig om zo’n lijst te maken maar dat is een heel werk en zal nog wel even op zich laten wachten.

12–11–2018, Aat de Kwaasteniet

--

--