4 λόγοι για τους οποίους μια επιχείρηση πρέπει να έχει το δικό της podcast

Christodoulos Ypodimatopoulos
4 min readMar 16, 2020

--

Όσο μικρή ή μεγάλη είναι η επιχείρησή σου, σκέψου να ξεκινήσεις άμεσα το δικό της podcast! Μην πανικοβάλλεσαι από το άμεσα, έχεις χρόνο και να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις. Το βασικό όμως είναι να ξεκινήσεις.

Και ενώ στο προηγούμενο άρθρο ανέφερα τους πέντε λόγους για τους οποίους κάποιος πρέπει να ξεκινήσει το δικό του προσωπικό podcast, διάβασε παρακάτω τους τέσεερις λόγους για τους οποίους πιστεύω στην ανάγκη που έχει και η επιχείρησή σου, να αποκτήσει τη δική της φωνή εκεί έξω μέσα από το podcasting.

Αυξημένη ζήτηση από τον κόσμο

Ολοένα και περισσότερος κόσμος μπαίνει στην ήδη μεγάλη οικογένεια του podcast. Χρόνο με το χρόνο παρατηρείται αύξηση των ανθρώπων που προτιμούν πλέον να ακούν podcast, από το να διαβάζουν για παράδειγμα ένα blog post. Υπολογίζεται από έρευνες μάλιστα, ότι ο μέσος χρόνος που καταναλώνει κάποιος στο να ακούει podcast είναι περισσότερες από εφτά ώρες την εβδομάδα, ενώ ένα ακόμα ενδιαφέρον στατιστικό είναι το ότι ένας μέσος ακροατής podcast εγγράφεται σε περισσότερες από τέσσερις εκπομπές εβδομαδιαία. Δεν υπάρχει επομένως η δικαιολογία ότι το κοινό της δικής σου επιχείρησης δεν ακούνε podcast. Σε παρακαλώ μην το αναμασάς φίλε μου κρεοπώλη, γιατί μπορείς και έσύ να ξεκινήσεις ένα podcast και να μιλάς για το rib eye και το bon fillet. Να είσαι σίγουρος ότι υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται να ακούσει και να μάθει.

Αξιόπιστη παρουσία της επιχείρησης στον τομέα δράσης της

Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός των περισσότερων επιχειρήσεων. Να αυξήσουν το πιστό τους κοινό και τελικά να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες από αυτούς αποκλειστικά. Εάν λοιπόν καταφέρεις να δημιουργήσεις ένα τέτοιο κοινό μέσα από το podcast της επιχείρησής σου, οι ακροατές θα αρχίσουν να αυξάνονται εκθετικά ενώ θα έρχονται σε εσένα για να πάρουν συμβουλές και απόψεις. Αφού για να σε ακολουθούν τόσοι, κάτι καλό θα έχουν βρει σε εσένα. Το σημαντικό όμως είναι ότι θα πρέπει και εσύ να αναζητάς συνεχώς νέες ιδέες καθώς και νέους τρόπους με τους οποίους θα επικοινωνείς στο κοινό σου τα διάφορα μηνύματα, διαφορετικά κινδυνεύεις να αποχαρακτηριστείς ως ο ηγέτης στον τομέα σου.

Branding

Αυτό που πρέπει να κάνει κάθε επιχείρηση για να μεγαλουργήσει και να έχει καλές πιθανότητες διάρκειας στον χρόνο, είναι το branding. Λέγοντας branding εννοούμε ότι το προιόν ή υπηρεσία που προσφέρει η επιχείρησή σου, καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, ενώ παράλληλα δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης. Με άλλα λόγια, branding είναι να κρατάς την υπόσχεση που έδωσες στους εν δυνάμει καταναλωτές σου, ότι το προιόν ή υπηρεσία που προσφέρεις είναι το καλύτερο στην αγορά. Εάν καταφέρεις και διατηρήσεις την υπόσχεση αυτή, δημιουργείς ισχυρούς δεσμούς με τους πελάτες σου κάτι που σημαίνει ότι έχεις εξασφαλίσει μελλοντική ροή εσόδων. Με το να δημοσιεύεις με συνέπεια επεισόδια στο podcast σου και να συνδέεις το θέμα των επεισοδίων σου με κάποιο προιόν ή υπηρεσία της επιχείρησής σου, θα καταφέρεις να κάνεις γνωστό στο κοινό σου, το brand σου.

Περιεχόμενο, περιεχόμενο, περιεχόμενο ή αλλιώς content

Τέλος, φτάνω στον πιο σημαντικό λόγο που πιστεύω προσωπικά, γιατί να έχει μια επιχείρηση podcast. Το digital marketing είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι κάθε επιχείρησης και λογικά και της δικής σου. Εάν όχι ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Μεταξύ λοιπόν, των διαφόρων στρατηγικών ψηφιακού μάρκετινγκ, η στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές για την εμπορική παρουσία της επιχείρησής σου μέσω του διαδικτύου. Όταν λέω περιεχόμενο εννοώ το βίντεο, τα blog posts, άρθρα σε περιοδικά, φωτογραφίες, webinars και άλλα. Μέσα σε όλα τα προηγούμενα συγκαταλέγεται και το podcast. Αποτελεί μία μορφή περιεχομένου που βοηθάει τις επιχειρήσεις, συνεπώς και τη δική σου, να μεταδώσουν το μήνυμα στο κοινό τους. Το ακόμα πιο ωραίο όμως με το podcast είναι ότι από ένα επεισόδιο για παράδειγμα, μπορείς να δημιουργήσεις επιπρόσθετο περιεχόμενο για το κάθε κοινωνικό δίκτυο που υπάρχει ξεχωριστά.

Και εξηγώ:

  • Το επεισόδιο που μόλις ηχογράφησες μπορείς να το μετατρέψεις σε κείμενο και αυτόματα έχεις ένα έτοιμο blog post το οποίο περιμένει να δημοσιευτεί για εκείνους που προτιμούν το διάβασμα.
  • Εάν μπορείς να χωρίσεις το επεισόδιο σου με bullet points, μπορείς να δημιουργήσεις εύκολα ένα infographic με τα σημαντικότερα σημεία του.
  • Κυκλοφορούν διάφορα προγράμματα τα οποία σου δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα snippet, ένα μικρότερο κομμάτι περιεχομένου με κάτι που ειπώθηκε στο επεισόδιο αυτό και ήταν εξαιρετικά σημαντικό και θα πρέπει να διαδοθεί μέσα από τα social media (Instagram, Facebook)
  • Όπως επίσης μπορείς να δημιουργήσεις και slide desks, κάτι αρκετά δημοφιλές και στο instagram και στο LinkedIn.

Οι δυνατότητες είναι αναρίθμητες πραγματικά, το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκινήσεις τη διαδικασία της δημιουργίας.

Εάν είσαι από τις επιχειρήσεις που θέλει να εξυπηρετεί το κοινό της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και εσύ σαν επιχειρηματίας επιδιώκεις την αύξηση του τζίρου, τότε θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να ξεκινήσεις ένα podcast show. Εάν δεν σε κάλυψαν οι παραπάνω λόγοι, αναζήτησε δικούς σου και μοιράσου τους μαζί μας.

Εάν επίσης, το άρθρο αυτό σου φάνηκε χρήσιμο, σκέψου ίσως την επόμενη φορά να το μοιραστείς και με άλλους likeminded επιχειρηματίες που ψάχνουν τρόπους να υπηρετήσουν το κοινό — πελάτες τους στο έπακρο.

Καλή δημιουργία.

--

--

Christodoulos Ypodimatopoulos

▪️ Active podcaster and Host of Creative Mind Sessions podcast ▪️ Currently making videos on YouTube about all things podcast in Greece