Minimale Impact — Vol energie

Els Philipp - Remijnse
3 min readJun 30, 2018

--

Duurzaamheid, #huiselijkheid

We wonen fijn in ons huurhuisje. Het heeft zo zijn gebreken maar voor een paar jaartjes wonen we hier goed. We loggen regelmatig in op ons account bij de energieleverancier en bekijken wanneer ons verbruik schommelt. Het meeste gebruik zal ook bij ons komen van het verwarmen van het water en het licht dat we gebruiken.

Ik wil Minimale Impact maken met het gebruik van warmte en energie. Dus goed isoleren en het tunen of vervangen van de CV is het meest effectief. Het gasverbruik van de CV voor de opwarming van het huis en water zou dan een stuk lager zijn. Aangezien we hier tijdelijk wonen en deze bovenstaande beslissingen niet door ons worden gemaakt, kiezen we er voor om ons te focussen op het verminderen van ons verbruik.

  • Verwarming
    We hebben een slimme thermostaat, Tado heet ie. Tado is echt slim. Hij zorgt ervoor dat de thermostaat niet ineens vol aan gaat, maar in stappen. Daardoor is het comfortabel warm wanneer we wakker worden en niet nog koud met gloeiende radiatoren. Wanneer we het huis uit zijn, afhankelijk van de afstand, gaat de verwarming lager en vervolgens uit. Eerder regelden we dit handmatig en werd het dus ook wel eens vergeten. Daarnaast kunnen we heel eenvoudig automatische schema’s aanmaken, de activiteit van de CV inzien en daar naar handelen. Tado was eenvoudig te bevestigen aan de muur als ik mijn vriend mag geloven en een instelling wijzigen in onze CV was met de juiste instructies ook gelukt.
  • Warm water
    Het duurt bij ons even voordat het water is opgewarmd. En ook met ons gaskookstel is geduld gevraagd. Wanneer we heet water nodig hebben om iets te koken, dan warmen we dit meestal eerst op met de waterkoker. Minder watergebruik dan de kraan, minder gasverbruik dan zowel kraan als gaspit én het is sneller. Via de Tado kunnen we ook het warm water (tapwater) reguleren, dit staat nu op 60 graden. Dit stond waarschijnlijk hoger toen de CV dit zelf regelde en dus besparen we daar ook.
  • Verlichting
    We hebben nog een paar oude lampen in gebruik die teveel energie verbruiken, maar het is ook zonde deze weg te gooien als ze het nog doen. Dus als we vanaf nu iets nieuws kopen, is het duurzaam. Tot nu toe kopen we slimme LED lampen van Philips, die ons helpen in de besparing. Bewegingssensoren instellen naar aantal seconde verlichting, uitzetten met app of lichtschakelaar en instellen van de tijdklok als we er bijvoorbeeld langere tijd niet zijn helpt ons om te besparen.
  • Energiecontract
    En het meest belangrijk is dat de energie die we verbruiken, op een duurzame manier is opgewekt. Want: kiezen we voor een duurzame leverancier dan financieren we mee aan een groene toekomst en wordt ons gebruik groen opgewekt en dus zonder kolencentrales. De zoektocht naar echte groene stroom is niet zo eenvoudig in Nederland. Toen ik een paar jaar geleden toch de uitdaging aanging kwam ik bij een handvol energieleveranciers terecht die écht groene stroom leveren. En de meest ambitieuze en vooruitstrevende leverancier is wat mij betreft onze leverancier, Vandebron. Gaaf hoe ze een missie hebben om Nederland naar 100% duurzame energie te krijgen!


Ondertussen in 2024 is Vandebron al een aantal jaren overgenomen door Essent, en liggen er zoveel zonnepanelen dat onbalans het nieuwe probleem is. We wonen nu in onze koopwoning met stadsverarmering, sorry, -verwarming (opgwekt met gas), en hebben bij Tibber een abonnement waar we zoveel mogelijk gebruik maken van de pieken in het netwerk, en een lage prijs voor ons.

Tips over iets dat ik niet heb benoemd of wat beter kan? Laat een opmerking achter en volg mij op Twitter!

Dit is blogpost 2 van de reeks ‘Minimale Impact’.

--

--