APA Stili Atıf Verme ve Kaynak Gösterme Kuralları — Bölüm 2: Atıf Gösterme Biçimleri

Furkan Kalkan
3 min readAug 9, 2017

--

Serinin bir önceki blog yazısında neden kaynak göstermememiz ve kaynak gösterirken nelere dikkat etmemiz gerektiğine dair bir giriş yapmıştık. Bu bölümde APA’ya ufak giriş yaparak elimizi kirletme vakti geldi :) Hazırsanız başlıca APA Stili atıf verme şekillerine, nerelerde kullanılması gerektiğine ve çeşitli makale ve ödevlerden alınmış günlük hayattan örnek kullanımlarına geçebiliriz.

Metin içinde APA stili atıf vermek için birkaç yol vardır. Bunlardan en çok tercih edileni cümle ya da paragraf sonunda atıf vermektir. Bu durumda tek yazarlı eserlerde parantez içerisinde yazarın soyadı virgül (,) eserin yılı sayfa sayısı belirtilecekse virgülden (,) sonra “s.” ingilizce için “p.” (sayfa aralığı için “ss.” ve “pp.”) yazarak sayfa sayısı yazılır. (Lee, 2015; Şencan ve Doğan, 2017)

İngilizce Örnek:

Although, leadership styles of women can be seen as time-consuming and indirect by their supervisor. They expect more certain and quick behaviours for solutions of problems and to achieve success. Women tend to rely on this collaboration leadership style and it puts women at a disadvantage when applying for a job or promotion even they have same educational background with men or more successful than male applicants (Khan, 2005)

Türkçe Örnek:

Halk kütüphaneciliği açısından ele alındığında “yenilikçi hizmet” kavramının en genel hatlarıyla “tamamıyla yeni bir hizmet, var olan bir hizmetin yeni bir yöntemle sunulması, yerel bölgenin ihtiyacına yönelik geliştirilen yeni bir hizmet, var olan bir hizmetin geliştirilmesi/genişletilmesi ile ortaya çıkan yeni bir hizmet” olarak tanımlanması mümkündür (Alaca, 2015, s.32).

2 yazarlı eserlere atıf yapılırken yazar soyadları arasına Türkçe için araya “ve” bağlacı, İngilizce için “and” ya da “&” koyulur.

Örn: (Alaca ve Yılmaz, 2016), (Artis & Nixson, 2007)

3 ve daha fazla yazarlı çalışmalarda ilk atıfta tüm soyadlar yer alırken sonraki göndermelerde ilk yazarın soyadı ve “ve diğerleri” (İngilizce için et al.) ifadesi yer alır.

Örn:

“İlk gönderme (Uçak, Kurbanoğlu, Şencan ve Doğan, 2011)

İkinci ve sonraki göndermeler (Uçak ve diğerleri, 2011)” (Şencan ve Doğan, 2017)

Aynı soyada sahip yazarların ya da aynı yazarın farklı yıllardaki yazıları için atıf şekli değişmemekle birlikte aynı yıldaki çalışmalarına şu şekilde atıf yapılır:

(Yılmaz, 2010a), (Yılmaz, 2010b), (Yılmaz, 2010c),…

Birden fazla çalışmaya atıf yapılacağı zaman atıflar tek bir parantez içerisinde noktalı virgül (;) ile ayrılır:

(Tuncer, 2007;Öztürk, 2008;Smith, 1998)

Karşılaştırma yapma ya da daha akıcı bir anlatım için cümle için genelde “…’e göre / according to … ” tarzı kalıplarla birlikte kullanılan cümle içi atıf yöntemi de sık kullanılmaktadır. Bu tarz kullanımlarda genellikle yıl parantez içinde olmakla birlikte parantez içinde olmayıp cümle içinde gömülü olduğu durumlar da mevcuttur.

Bram and Peebles (2014) advocated for psychologists to evaluate all the available data before making a deduction, just as Sherlock Holmes investigates a case, lest they jump to an erroneous conclusion on the basis of insufficient evidence

Parantezsiz örnek:

Yalçınalp ve Aşkar’ın 2003 yılında, 9. sınıfta okuyan kız öğrenciler üzerinde yaptıkları araştırmaya göre öğrencilerin genel olarak bilgi ararken kitap kullanmaktan sıkıldığını, interneti daha yoğun kullandıklarını belirten sonuçlar elde edilmiştir.

  • Nadiren de olsa künye ay ve yıl bilgisini beraber içerebilir. Bu gibi durumlarda atıf verirken sadece yıl bilgisi verilmelidir.
  • Cümle içerisinde yapılan atıflarda yazarın aynı eserine ikinci kez atıf yapılacağı zaman yıl bilgisinin verilmesine gerek olmamakla birlikte başka bir esere atıf veriliyorsa yıl bilgisi verilmelidir.

(Şencan ve Doğan, 2017)

Tüzel Yazarlı Çalışmalara Atıf verme:

Web siteleri, devlet raporları, istatistikler, el kitapları ya da gri yayınlar bazen yazar adı içermezler. Bu durumlarda ilgili web sayfası ya da dokümanı üreten kurum/kuruluş yazar olarak alınır. Bu kurum/kuruluş herkes tarafından bilinen bir kısaltmaya sahipse (örn: Türk Dil Kurumu [TDK], International Standarts Organization [ISO],…) ilk önce açık hali daha sonra kısaltması kullanılır:

İlk gönderme (International Standarts Organization [ISO], 2009)

İkinci ve sonraki göndermeler (ISO, 2009)

--

--

Furkan Kalkan

Bilgi ve Belge Yönetimi Öğrencisi/Junior Python & Web Geliştirici/Özgür Yazılım ve GNU/Linux aşığı