WhatsApp’ta Yeşil Tik Doğrulaması Nasıl Alınır?

Hale
4 min readMar 22, 2024

WhatsApp, 2 milyardan fazla kullanıcısıyla dünya çapında en önemli mesajlaşma uygulamalarından biri. Günümüzde WhatsApp sadece mesajlaşma uygulaması değil, aynı zamanda işletmelerin ürünlerini tanıtmak, pazarlamak ve müşterilerine yardımcı olmak için kullandığı bir uygulama. Ve tabii bu işletmeler içinden yeşil tik alanlar resmi işletme olarak öne çıkıyor.

Peki ama neden? Bir WhatsApp tarafından onaylanmış işletme hesabı neden önemli ve nasıl yeşil tik alabilirsiniz? Bu başvuru için neler gerekli? Tüm cevapları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Not: WhatsApp tarafındaki gelişme ve yeniliklerinden ilk haberdar olmak için haber bültenimize buradan abone olmayı unutmayın!

WhatsApp’ta yeşil tik, resmi bir işletme hesabınızın olduğunu doğrulayan bir rozettir.

Yeşil Onay İşareti neden önemli?

Markanızın yanında yeşil tik olması, marka güvenilirliği için oldukça etkilidir. X veya Meta kanallarında alınan mavi tik gibi WhatsApp içerisinde eğer özgün bir markanız varsa WhatsApp tarafından yeşil onay işareti ile doğrulanmış olmanız, müşterilerinizin gerçek bir markayla iletişim kurduklarından emin olmalarını sağlar; sahte markaları ayırt etmelerine yardımcı olur.

İşletmeniz için WhatsApp’ı kullanmayı düşünüyorsanız üç seçeneğiniz var: WhatsApp Business Uygulaması, WhatsApp Kanalları ve WhatsApp Business API olarak da adlandırılan WhatsApp Business Platformu.

  1. WhatsApp Business Uygulaması (WhatsApp Business App)

Bireysel, küçük ve orta boyuttaki işletmeler için yapılmıştır. Düşük mesajlaşma hacmine sahiptirler. Bu tip hesaplar yeni güncelleme ile birlikte Meta üzerinden işletme doğrulaması yaptıktan sonra işletme isimlerini kullanıcıların telefonlarına kayıt olmadan gösterebilir, fakat yeşil onay tikine sahip olamazlar.

Daha fazla detay için bu yazıyı okuyabilirsiniz: WhatsApp Business Nedir?

2. WhatsApp Kanalları (WhatsApp Channels)

Kanallar, istediğiniz güncellemeleri abonelerinizle paylaşmanız için oluşturulmuş tek yönlü bir yayın aracıdır. WhatsApp kanallarının en önemli farklı işletme tarafından tek taraflı mesaj gönderimi olmasıdır.

Kanallar için yeşil tik süreci Meta ile ilerletilmelidir. WhatsApp’in paylaştığı bu yazıdan kanallar için yeşil tik alımı ve doğrulama rozeti ekleme hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Burada atılan bildirimleri okumak için kullanıcıların işletmenin kanallar hesabına kayıt olması gereklidir ve kullanıcılar yollanan bildirim üzerinden bir yorum yapamaz, sadece emojiler ile tepki verebilir.

Kanallar hakkında daha fazla bilgi almak için bu yazıyı okuyabilirsiniz: WhatsApp Kanalları Nedir?

3. WhatsApp Business API (WhatsApp Business Platform)

WhatsApp Business API çok sayıda müşteriyle iletişim kuran ve işlerini büyütmek isteyen işletmeler için idealdir. WhatsApp Business Platformu, yeşil tik doğrulaması, otomatik mesaj gönderme, chatbotlar, dış sistemler (CRM, ERP sistemleri vs.) ile bağlantı kurma, toplu pazarlama mesajları, ödeme işlemleri gibi daha gelişmiş özellikler sunar.

Özelleştirilmiş mesajlar, kompleks süreçler, çift yönlü iletişim, performansı takip edip kampanyaları iyileştirmek sizin odağınızdaysa WhatsApp Business API kullanmalısınız.

WhatsApp İşletme Yeşil Tiki, hem WhatsApp Business API üzerinde hem de WhatsApp kanallarımda (WhatsApp Channels) geçerli olur mu?

Hayır, işletme hesabınızın doğrulanmış olması varolan WhatsApp kanallarınızı otomatik olarak doğrulamaz. Bu kanallar için ayrıca başvuru yapmanız gereklidir.

Bu yazının devamında açıklanan yeşil tik yalnızca WhatsApp Business API ile kullanılan işletme hesapları için geçerlidir.

WhatsApp Business API üzerinden işletme hesabınıza alacağınız yeşil tik ile kullanıcılarınıza pazarlama, servis ve bilgilendirme ve OTP mesajları atabilirsiniz. Bu attığınız mesajlar kullanıcıların WhatsApp hesaplarında bir bildirim olarak görünür. Yeşil tik ile resmi ve onaylı bir şirketin onlara ulaştığını gösterir. Burada kullanıcıların butonlara tıklama, geribildirim ve cevap verme gibi opsiyonları bulunur. Bu etkileşim işletmelerle olan konuşmayı ayrı bir boyuta taşıyarak şirket bağlılığını güçlendirebilir.

WhatsApp Yeşil Tik nasıl alınır?

Eğer çift yönlü iletişim olanağı ile kullanıcılarınıza güvenilir marka olduğunuzu göstermek, onlardan da yorum ve geribildirim toplamak istiyorsanız, o zaman işletme hesabınıza yeşil tik doğrulaması almak daha uygun olacaktır.

WhatsApp’ta onaylanmış yeşil tikli bir işletme hesabına sahip olmanız için izlemeniz gereken birkaç adım var.

  1. WhatsApp Business API

Öncelikle WhatsApp Business API’ya kaydolmalısınız. Burada bizler Gupshup olarak Meta’nın resmi partnerlerinden birisiyiz (BSP, ya da Business Solution Provider) ve kayıt sürecinizde yardımcı olabiliriz.

2. Erişim

Hesabı açar açmaz yeşil tik alma sürecine başvurmadan önce yapmanız gereken şeyler var. WhatsApp Business API erişiminizi aldıktan sonra mümkün olduğunca çok müşterilerinizle etkileşime girmelisiniz. Bunun için WhatsApp kampanyaları hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde hesabınızın aktif olduğunu ve iş için hizmet sunduğunuzu gösterebilirsiniz.

Daha yüksek mesajlaşma seviyelerine ulaşmanız için birkaç tavsiye⤵️

  • Müşteri sorularına düzenli olarak ve hızlı cevap verin.
  • Yanıt oranlarınız yüksek olsun.
  • Önceden hazırladığınız hızlı yanıtları kullanın.
  • WhatsApp’ın işletme ve ticaret ilkelerine uygun davranın.
  • Müşterilerinizin katılımını teşvik edin. Geri bildirim toplayın.
  • İstatiklerinizi takip edin.

3. Facebook Business Manager’da İşletmenizi Doğrulayın

Facebook Business Manager’daki işletme hesabınızı Meta aracılığıyla doğrulayarak hesabınızın güvenilir olduğunu gösterin. Doğrulama için işletmenizin resmi olarak kayıtlı olması, telefon numarası ve bir adres gereklidir. Daha fazla bilgi için Facebook’tan yardım alabilirsiniz ya da bu adresten nasıl doğrulama yapacağınızı görebilirsiniz.

4. İki Adımlı Doğrulama

WhatsApp Business hesabınıza ekstra güvenlik sağlamak için 2 adımlı doğrulama işlemini etkinleştirmeniz gerekir. Bu şekilde fazladan bir koruma kalkanına sahip olursunuz.

Özetle yeşil tik doğrulaması için ihtiyacınız olan şeyler: BSP, Doğrulanmış İşletme Hesabı, Aktif İki Adımlı Doğrulama

Son adımda Meta İşletme Yöneticisi’nde (Meta Business Manager) İşletme ayarlarınızdan WhatsApp Hesaplarınıza girmeniz gerekir. Daha sonrasında WhatsApp Yöneticisi bölümünden telefon numarasını seçin ve hesap ayrıntılarını gördükten sonra devam etmek için ayarlar kısmına tıklayın. Tüm ayrıntıları doldurduktan sonra “istek gönder” düğmesine tıklayın.

İstek gönder düğmesine tıkladıktan sonra aşağıdaki ekranı göreceksiniz:

Meta’nın WhatsApp Business API tarafında yeşil tik alımı için istediği bilgiler

Burada şirket websitesi, faaliyet gerçekleştirdiğiniz ülke, tercih edilen dil ve varsa şirketinizin bağlı olduğu ana şirket bilgilerini ekleyebilirsiniz. Şirketinizin bilinirliğini kanıtlayan şirketiniz hakkındaki yazılar, incelemeler ve haberlerin linklerini de “Supporting links” kısmına eklemeniz burada bu süreci kolaylaştıracaktır.

Talebiniz gönderildikten doğrulama süreci başlar. Doğrulama süreci için gereken süre değişebilir. Eğer başvurunuz reddedilirse 30 gün sonra yeniden deneyebilirsiniz.

Ret birçok sebepten olabilir: Yetersiz belgeler, yetersiz WhatsApp görüşmeleri, uyumsuzluk, uygun olamayan profil, profesyonel olmayan hesap ya da WhatsApp’ın izin vermediği bazı kategoriler.

İlaç sektörü, tütün ürünleri, kumar işletmeleri, alkol ve silah markaları, canlı hayvan, yetişkin ürünleri, medikal ve sağlık, kripto para gibi işletmeler WhatsApp Business Platformu kullanamadıkları için yeşil tik alamaz. Bunları detaylı öğrenmek için WhatsApp’in Ticaret İlkesi’ne bakabilirsiniz.

Tüm bu süreç karışık mı geliyor? WhatsApp’ta yeşil tik almak için daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Yardıma ihtiyacınız varsa bana her zaman hale.yilmaz@gupshup.io adresinden ulaşabilirsiniz.

--

--

Hale

Gupshup'ta partnerlikler üzerine çalışıyorum. WhatsApp Business API ile ilgili sorularınız olursa bir mail uzaklığındayım: hale.yilmaz@gupshup.io