Bir Marka Adı Yaratmak — 2

Metin AKSU
3 min readSep 17, 2023

--

İlk yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

İYİ BİR AD VERMEK

Ad ne kadar iyi olsa da, öncelikle ürün iyi olmak zorundadır.

İyi bir marka adı, şirketin ne yaptığını bildiğini ve tüketiciye ne sunduğu üzerine odaklandığını gösterir.

İyi bir marka adı, ürünle ilgili aşağıdaki soruların tümüne “Evet” yanıtını verir.

  • Belirgin bir ihtiyacı karşılıyor mu?
  • Halihazırda var olanların gerçekten üstüne çıkabiliyor mu?
  • Halihazırda var olanlara oranla daha kolay kullanılabiliyor mu?
  • Halihazırda var olanlardan daha güvenli mi?
  • Rekabetçi bir farklılık yaratabiliyor mu?

İyi bir marka son bir soruya da yanıttır aynı zamanda. “Fikrini nasıl hayata geçireceksin?”

Marka adı yaratılırken, ürünün hiçbir iyi özelliği unutulmamalıdır. Örtüşme, birbiri içine girme hep birlikte çalışır. Bütün unsurların paylaştığı şey, tüketicinin marka adını hatırlamasını kolaylaştırır.

İyi bir marka adı fikri, bir kavramı veya faydayı beraberinde getirir. İyi bir marka adı iletişimin öncülüdür. Ürünle bağlantıyı kurar, satış vaadi veya pazarlama platformudur ve konumlandırma sürecinin başlangıç noktasıdır.

Çoğu muhteşem marka, kavram bütünlüğü ve kelime yapısıyla iyi bir ada sahiptir. Cotonelle gibi, StarSoap (Sabunların üzerinde yıldız baskıları şeklinde sabunlar), Duşakabin, Pimapen

Fazlasıyla havada kalan jenerik veya neredeyse jenerik adlardan tamamen uzak durmak gerekir.

İyi bir marka adı doğrudanlığın çekiciliğini yansıtır, kendisini kolay bir şekilde anlatır ve anında rahatlık duygusu verir. Passion gibi(=Tutku, Bir parfüm markası)

İyi bir marka adı, firma ürün veya hizmetle ilgili gerçek ve belirgin bir şeyi ifade eder. “Şampiyon” spor aletleri gibi.

“Kelime marka adları”, marka adı kokan gelişigüzel adlara nazaran daha anlamlı oldukları için çok daha tatmin edicidir.

Hatırlaması kolay, görsel referansları olan somut kelimeler, soyut kelimelerden daha iyi iş yapar. Hızlı yerine “Jaguar” gibi. Tatlı yerine “Çörek” gibi.

Marka adında kesinlik, aynı zamanda tüketicinin, adı fazlasıyla sözlük anlamında algılaması riskini de beraberinde taşır. “Kiralık Araç” isimli araç kiralama şirketi gibi.

İyi bir marka adı, bir şirket veya ürünü rakiplerinden belirgin ve özgün şekilde farklılaştırır. Duracell’i pil pazarını ele geçirmesi gibi. Bu yüzden Eveready adını energizer olarak değiştirdi.

İyi bir marka adı kısa, taze ve özdür. Off, Raid, Advil, Tide vs.

Her halükarda kısa bir ad her zaman iyidir.

İyi bir kısaltmayla(kısa bir ad değil, kısaltmayı kastediyoruz) marka adı yaratmak ve anlamlı bir şekilde tüketiciye öğretmeye çalışmak, çoğu zaman gerçek bir kelime ve hatta uydurulmuş bir kelimeyle marka adı yaratmaktan daha zordur.

Adının basitliği, markanın kolay söylenmesini, telaffuz edilmesini, okunmasını, anlaşılmasını, öğrenilmesini, sipariş edilmesini ve hatta markaya güvenilmesini sağlayabilir. Reklamın en iyisi olan ağızdan ağıza iletişim yoluyla kolayca yayılır.

İyi bir marka adı, hangi dilde olursa olsun kulağa hoş gelir. Patlayan ünsüzler güçlü sayıldıkları için, birçok marka adının ilk harfleridir. (B, P, K, C, T) X ve Z harfleri ise hızı çağrıştırır. Bu konu “Marka Adları Nasıl Oluşturulur?” kısmında detaylı anlatılacaktır.

İyi bir marka adı, çağrışımları ve zengin bir anlatımı içinde barındırır.

İyi bir marka adı, güçlü algılanan şeyler kadar, zayıf algılanan şeyler üzerine de kurulabilir ya da neyin ne zaman işe yarayacağını çok iyi bilmek gerekir.

İyi bir marka adını en temel karakteristiği, bukalemun gibi, şirketin kurmaya çalıştığı temaya uyum sağlama yeteneğine sahip olmasıdır.

Pazarda önemli bir yer edinebilmek için, marka adının bir kimlik oluşturup, buna sıkı sıkıya bağlı sadık kalınması gerekir.

En güçlü markalama, ad, görsel ve dağıtım sistemi, hiçbir kaçağa izin vermeden birlikte çalıştıklarında ortaya çıkar.

KÖTÜ BİR AD ALMAK

Kötü adların özelliği sıkıcı olmaları, ağırbaşlı ya da beylik, jenerik ya da anlamsız olmalarıdır.

Marka adlandırma bir iletişim biçimidir ve iletişimin düzgün olması için, farklı anlamlara yol açabilecek şeyler söylenmemelidir.

Marka adı, yaptığınız işle alakalı olmalıdır.

Marka adınızı yalnızca işin uzmanına hitap edecek şekilde teknik terim koymayın.

Teknik semboller ve tire(-) işareti kullanmayın.

Kulağa çirkin geliyorsa, muhtemelen çirkindir.

Tekrar eden sesli yada sessiz harfler de telaffuz sorunu yaratabilir. AAA, ABB gibi.

Marka adınızın diğer dillerde kötü bir manaya gelmemesine dikkat edin. Veya kötü şöhreti olan bir kelime seçmeyin.

Harf birleşimleri, eğer gerçekten iyi yapılandırılmış IBM, GE ya da GM gibi dev bir şirket değilseniz, nadiren işe yarar. Bu harf çorbalarının, çoğunlukla insanlar ne manaya geldiğini çözemez. Ve bunlar diğer markalardan %40 daha az hatırlanır.

Üçüncü yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

--

--